Během léta roušky nebo respirátory zůstanou, říká hlavní hygienička Svrčinová

Pavla Svrčinová byla hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Vláda příští pondělí rozhodne, jaká budou platit pravidla pro nošení roušek nebo respirátorů během letních prázdnin. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová se přiklání spíše k rouškám. Zároveň věří, že Česká republika má nejhorší za sebou, čísla jsou v současnosti příznivá. Řekla to v Interview ČT24.

„Budeme muset asi zapomenout na to, že bychom úplně sundali ochranu úst a nosu ve vnitřních prostorách. V těch místech, kde dochází k velké kumulaci osob, určitě roušky nebo respirátory zůstanou,“ uvedla Svrčinová.

Odborníci podle ní nejsou jednotní, zda nosit pouze roušky, nebo respirátory. „Já osobně bych se klonila k rouškám,“ dodala.

Hygienička zároveň upozornila, že lidé i během léta nemají zapomínat na časté mytí rukou a dezinfekci. Věří, že nejhorší má Česká republika za sebou. Aktuální čísla nakažených jsou podle ní příznivá. 

Nový školní rok

Jak bude vypadat návrat dětí v září do škol, o tom budou odborníci rozhodovat v polovině srpna. „Pokud bude klidná epidemiologická situace, tak budeme doporučovat roušky po návratu dětí do škol. Prosazovali bychom je pouze ve společných prostorách, v šatnách, na chodbách. Pokud ovšem bude epidemiologická situace špatná, budeme muset zvážit nošení i během výuky,“ konstatovala Svrčinová. 

Podle ní ale budou muset odborníci v takovém případě také zvážit, zda bude nutné, aby roušky měli například menší žáci, protože hlavně oni potřebují vidět i na ústa učitele během výuky.

Ještě do konce měsíce by mělo ministerstvo zdravotnictví kabinetu navrhnout plán na testování školáků. Svrčinová v této souvislosti uvedla, že se uvažuje o možnosti antigenních a PCR testů. Zmínila také očkování pro děti od 12 let od července. Podle ní se nemají rodiče čeho obávat.

Nakažlivější varianty viru

Už teď se v Česku objevily nové varianty koronaviru. Hygienici varují před nakažlivější variantou delta, známou jako indická. „Samozřejmě, bojíme se rozšíření, a proto šetření těchto mutací provádí na krajských hygienických stanicích pouze epidemiologové, kteří i v případě, že se mutace prokáže zpětně, dohledávají všechny kontakty, otevírají ty případy znovu, posílají je znova na sekvenaci,“ vysvětlila Svrčinová.

Hlavní hygienička popsala, že existuje plán, pokud by došlo ke zhoršení epidemiologické situace v Česku. Připustila plošná opatření v rámci země. „Z těch plošných nám zatím nejvíc vyplývalo omezení mobility mezi jednotlivými okresy,“ podotkla. Nevyloučila ani navýšení testů zdarma. V současnosti mají Češi hrazené ze zdravotního pojištění dva PCR a čtyři antigenní testy za měsíc.

Svrčinová doufá, že se nechá naočkovat většina populace. „Vidíme, že očkování zabírá, pro nás je cestou mít naočkováno 70 procent obyvatel, abychom měli kolektivní imunitu,“ řekla.

Přeočkování třetí dávkou hygienička předpokládá od ledna příštího roku. Výrobci vakcín totiž tvrdí, že by mělo být po roce. Záležet podle ní bude také na vědeckých studiích.