Cena dřeva jde strmě nahoru, dopady vnímají stavaři a truhláři

Události v regionech (Praha): Cena dřeva enormně roste (zdroj: ČT24)

Cena dřeva zaznamenává enormní nárůst. Oproti loňsku je vyšší více než o třetinu. Každý měsíc navíc dál skokově roste. Dopad je zjevný ve stavebnictví, truhlářské výrobě i přepravě zboží. To vše se prodražuje. Například dřevostavba nyní oproti loňsku vyjde o zhruba půl milionu korun dražší.

Vyšší cena dřeva má dva hlavní důvody. Jedním je velký zájem o komoditu, a to jak ze zahraničí, tak ze strany Čechů. Druhým důvodem je kůrovcová kalamita, kvůli které v některých lesích dřevo na těžbu zcela chybí.

Například lesy kolem Horní Stropnice na Novohradsku napadl kůrovec jen minimálně. Těží tam proto hlavně zdravé dřevo. Stojí na trhu víc, přesto je o něj velký zájem.

Těžba dřeva v Česku meziročně stoupla víc než o deset procent. Podle majitele pily v Novohradských horách končí asi osmdesát procent kulatiny v Rakousku. V Česku se z ní tak stává nedostatkové zboží. „Rakouské pily dokážou nabídnout vždy o podstatnou část za kulatinu víc než například české,“ zdůvodnil majitel Petr Kroupa.

Ten musel zdražit. A až dojdou zásoby, cena znovu poroste. „V loňském a předloňském roce se přetěžila smrková kulatina v České republice z důvodu kůrovcové kalamity, takže nyní chybí,“ řekl Kroupa.

Nahrazení dřevostavby jiným materiálem

Kvůli tomu se mění i rozpočty na dřevostavby. Mnozí zákazníci ruší u truhlářů své objednávky. „Je to stoprocentní až stopadesátiprocentní nárůst některých materiálů,“ vyčíslil truhlář Zdeněk Halačka. Někteří stavaři tak počítají s tím, že už nebudou dřevostavby jen ze dřeva, ale například budou muset části krovů nahradit jiným materiálem.

To, že dřevo chybí, pocítili i menší řemeslníci. Například palubky, lepené trámy nebo desky nakupují o 60 až 80 procent dráž.

Problém je nejen cena, ale také materiál

Kvůli enormnímu zájmu o dřevo musí zdražovat také truhlář Lukáš Drbohlav. „Dotklo se nás to, zdražuje se asi o 60 až 100 procent, samozřejmě záleží na dodavateli,“ podotkl. Problematická je podle něj nejen cena, ale také nedostatek materiálu. „Ten prostě není. Vypadávají základní suroviny a nejen dřevo, ale i lepidla, různé příměsi do lamin,“ dodal. I tak ale registruje stále velkou poptávku.

Na jedné straně se dřevo zdražuje a na druhé pořád mohutně kácí – jenže kůrovcové. A to ke zlevnění výrobků z masivu moc nepřispěje. Jedno z míst v Česku, kde teď mizí stromy z lesů rychlým tempem, je Vysočina, konkrétně Ždársko. Těžit se musí ve velkém.

Jenže s tím teď mají problémy lidé na výletech i při cestě do práce. „Musíme tady kvůli kůrovci, který tady tak řádí, uzavírat komunikace a omezovat lidi,“ přiblížil starosta Věstína Petr Janoušek (nestr.).

Například kvůli uzavírce silnice mezi Věstínem a obcí Rovečné najedou lidé na objízdných trasách až o dvacet kilometrů více. Jde o cestu, kterou jezdí místní za prací do nedaleké Bystřice nad Pernštejnem.