Nevidím problém v tom, že je Babiš beneficientem Agrofertu, řekl ministr Havlíček

Karel Havlíček hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) se kauza Čapí hnízdo vytáhne vždy před volbami. V Interview ČT24 tak reagoval na to, že policie navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše (ANO) z dotačního podvodu. Že je premiér konečným příjemcem výhod z Agrofertu, ministr nepovažuje za problém. Připomněl, že Babiš dělal to, co mu nařizoval zákon, tedy převedl koncern do svěřenských fondů.

V souvislosti s návrhem policie obžalovat Babiše Havlíček řekl, že to vládu neoslabuje. „Není to nic nového, opakuje se to, co zde bylo přibližně před dvěma lety. Je to věc, která se táhne pátým rokem, Čapí hnízdo se investovalo někdy před čtrnácti či patnácti lety, můžeme spekulovat, proč se to vytáhlo zrovna ve chvíli, kdy je dotyčný v politice,“ uvedl. 

Podle Havlíčka je ale podstatné, že už před několika lety byl podán návrh na obžalobu asi deseti lidí. „Pak se to postupně všechno snižovalo, nakonec zůstali dva, a i to nakonec státní zástupce shodil ze stolu,“ upozornil ministr s tím, že má pocit, že kauza se vytáhne vždy před volbami. Nemyslí si však, že případ účelově vytáhla policie. 

Mít benefity z Agrofertu není problém, říká Havlíček

Ve skutečnosti, že je Andrej Babiš koncovým příjemcem výhod Agrofertu, Havlíček nevidí problém. „Když někdo vstupoval do politiky, tak zde žádný zákon o střetu zájmů nebyl. Jinými slovy, kdokoli, kdo v té době podnikal, tak mohl jít do politiky,“ argumentoval vicepremiér. Připomněl, že předseda vlády vložil svá aktiva do svěřenských fondů, jak mu ukládal zákon. To, že Agrofert čerpal dotace, není podle něj nic nemorálního. 

„Nikdo nesmí být zvýhodněn, ani nezvýhodněn v rámci čerpání dotací. A o tom, jestli někdo je, nebo není ve střetu zájmů, nechť rozhodne Evropský soudní dvůr,“ uvedl Havlíček. 

Hlasování o nedůvěře vládě je podle ministra destabilizace systému

Havlíček reagoval také na plánované hlasování o vyslovení nedůvěře Babišově vládě. Podle něj jde o ohrožení a destabilizaci systému. „Nikoliv proto, že bychom se drželi našich pozic, o ty tři až čtyři měsíce (do voleb) nejde. Jde o to, že musíme rozhodovat. Kdyby tady byla úřednická vláda, tak by úřadovala v době, kdy se má očkovat, kdy se musí dotáhnout testování, kdy se má přejít na PCR testování, kdy se musí sekvenovat,“ upozornil. 

Havlíček zároveň odmítl, že by Česko zaostávalo v očkování. „Všechno, co dostáváme z Evropské unie, je okamžitě distribuováno jednotlivým krajům. V současné chvíli máme čtyřicet procent dospělé populace proočkováno v rámci prvního očkování a jedenáct toho druhého. Když to sečteme, tak se pohybujeme zhruba na průměru Evropské unie,“ řekl s tím, že v červenci bude proočkováno sedmdesát procent populace. 

Budoucnost české ekonomiky?

Ministerstvo financí v pondělí uvedlo, že navrhne na příští rok rozpočet s deficitem 390 miliard korun, přičemž letos byl schválený na půl bilionu korun. „Vývoj je jasný a odpovídá dané situaci,“ komentuje Havlíček záměr své vládní kolegyně Aleny Schillerové.

Vyzdvihl to, že se po celou dobu pandemie podařilo udržet průmysl v chodu. „Došlo ke krátkodobému zdražení díky inflaci, ale to je dáno zejména cenou pohonných hmot,“ uvedl s tím, že ceny se zase začnou srovnávat. „Tady nejsou žádné katastrofické scénáře.“ 

„Priority jsou jasné – udržet nízkou míru nezaměstnanosti a míru exportu. To jsou nástroje, kam nyní napínáme síly. Postupně bude končit přímá podpora, najíždíme na nepřímou podporu přes záruky, přes podporu investic, přes podporu exportu a podporu inovací,“ prohlásil Havlíček s tím, že na to půjdou desítky miliard korun.