Naučných stezek během epidemie přibývá, ty starší dostávají nový vzhled

Kvůli epidemii koronaviru a omezení možností trávení volného času vzniká stále více naučných stezek. Poptávka po značení nových tras je podle Klubu českých turistů oproti loňskému roku dvojnásobně vyšší. Stezky se nejčastěji týkají témat, jako je příroda, historie nebo technologie. Návštěvnost lesů a turistických stezek se za poslední rok podle Lesů ČR zněkolikanásobila. Přináší to s sebou i problémy související s ničením přírody.

„V poslední době jsme zaznamenali větší poptávku ze strany obcí nebo destinačních agentur po vyznačení nových naučných stezek,“ sdělil předseda Rady značení Klubu českých turistů Pavel Přílepek. Nejčastěji vznikají nové stezky ve Středočeském kraji, populární jsou však i v Ústeckém.

Poptávka po naučných stezkách se ale podle Přílepka zvýšila celoplošně a zhruba dvojnásobně. Klub českých turistů se věnuje pouze značení naučných stezek, které navazují na už značené trasy. Města, obce nebo CHKO je spravují či značí samy. Stezek za poslední rok tak mohlo vzniknout ještě více.

Naučné stezky se také na mnoha místech v ČR obnovují. „Obnovujeme ty, které máme, a připravujeme další,“ sdělila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Lesy ČR za poslední rok obnovily desítky stezek. Obnovování starších stezek se věnuje i Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Jednou z nich je naučná stezka Turold na Pálavě. Ta vznikla už v roce 2001 a letos prošla řadou změn, které ji dělají dostupnější pro všechny návštěvníky. „Stezka už neodpovídala současným trendům v interpretaci přírodního dědictví. Byla příliš složitá, měla málo názorných ukázek, fotografií i kreseb,“ sdělil vedoucí správy CHKO Pálava Jiří Kmet.

Renovací prošla stezka také z technického hlediska, tabule si teď mohou díky pultovým panelům přečíst i děti. Kvůli pandemii neproběhlo oficiální otevření stezky, návštěvníci ji však navštěvují i tak. „Stezka je velmi dobře dostupná pro lidi, kteří se hůře pohybují. Je celá na rovině a dostane se sem téměř každý,“ doplnil Kmet. Trasu tak mohou ve většině částí využít i handicapovaní.

Přibývá lidí v přírodě

Spolu s novými stezkami také přibývá návštěvníků přírody. „Stručně lze říct, že se během pandemie zvýšil počet návštěvníků lesů, což je logické a není se čemu divit,“ doplňuje za Lesy ČR Jouklová. Nárůst počtu návštěvníků hlásí i Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Zvyšující se popularita tras ale může být vážným problémem pro jejich ochranu.

„Se vzrůstajícím počtem uživatelů tras je potřeba klást i větší důraz na dodržování základních pravidel ochrany přírody, vzájemnou ohleduplnost a toleranci při pohybu na značených trasách,“ vysvětluje Přílepek. Zdůrazňuje také, že jde o udržení tras pro další generace turistů.

Nové naučné stezky se nejčastěji týkají přírody. Rozvíjejí se i historické či technické trasy, které souvisejí s jejich umístěním. Některé nově vzniklé naučné stezky už jsou bez klasických tabulí a značení. Ty nahradily QR kódy, které je třeba načíst telefonem. Informace, které dříve nosily tabule, tak dostane návštěvník na obrazovce svého telefonu.