Krytí dýchacích cest nezmizí ani o prázdninách, předpokládá Arenberger. Přes léto chce naočkovat většinu populace

Žáci středních škol a studenti posledního ročníku vysokých škol se vrací k praktické výuce, která se kvůli opatřením proti covidu-19 konala naposledy před Vánoci. Vláda představí hygienický režim, ve kterém by od 3. května měly začít fungovat zatím uzavřené obchody a část služeb. Šíření nákazy, která si vyžádala už bezmála třicet tisíc životů, v posledních týdnech zpomaluje.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Počty lidí, kterým nákaza vzala život, v neděli překročily hranici devětadvaceti tisíc. První úmrtí s covidem bylo oznámeno loni 22. března. Více než 500 zemřelých bylo půl roku po prvním mrtvém, 17. září. Pak zemřelých začalo přibývat o stovku za několik dní, hranice tisíce obětí padla 10. října. Od 19. října umíralo přes sto lidí denně. Nyní rychlost zeslábla –⁠ úměrně poklesu šíření nákazy.

V neděli testy potvrdily 820 nových případů onemocnění covid-19. Podle ministerských statistik šlo o nejnižší denní přírůstek od 13. září, tedy za posledních 32 týdnů. Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, současně stouplo z 0,83 na 0,88. To je nejvyšší hodnota za posledních jedenáct dní, dále se však drží pod zlomovou hodnotou jedna, jejíž překročení by znamenalo zrychlování šíření epidemie.

Schválené vakcíny by měly stačit, uvedl Hamáček

Česko by mělo podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) zvládnout očkování proti covidu schválenými vakcínami. Jejich dodávky se postupně zvyšují. „Pokud bude dostatek schválených vakcín, asi nemá cenu hledat nějaké alternativy. Měli bychom to zvládnout s vakcínami, které jsou schválené,“ řekl v pondělí šéf koaliční ČSSD.

Nebude tak podle něj třeba hledat alternativní očkovací látky jako Sputnik V. Vicepremiér uvedl, že dodávky do Evropy „postupně akcelerují“ a plány na proočkování 75 procent lidí se posouvají do července. Zmínil, že USA jsou v očkování dál, takže vyšší část tamní výroby vakcín se bude moci využít v evropských státech. O očkování podle něj v pondělí jednala vládní rada pro zdravotní rizika.

Pro občany 40+ chce ministr zdravotnictví otevřít očkování od června

Zdravotníci v Česku aplikovali v neděli 17 644 dávek očkování proti covidu, což byl počet srovnatelný se stejným dnem o týden dříve. Za celý minulý týden bylo naočkováno 344 tisíc dávek, o 7,5 procenta méně než o týden dříve. Od začátku očkování koncem prosince loňského roku bylo v Česku podáno více než 2,8 milionu dávek vakcíny, plně naočkovaných je přes 945 tisíc lidí.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pondělí ve své domovské Fakultní Nemocnici Královské Vinohrady otevřel nové očkovací centrum, které by při očekávaném dvanáctihodinovém provozu mohlo za den naočkovat 1440 pacientů. V prvních čtrnácti dnech bude tempo ale zhruba poloviční, s ohledem na omezené množství vakcín.

Skupině občanů ve věku 40+ by se přístup k očkování měl podle ministra otevřít v červnu a v letních měsících už by měl být přístup k vakcínám neomezený. „Předpokládám, že sedmdesát procent dospělé populace by mělo být přes prázdniny naočkováno,“ sdělil Arenberger.

V létě se zakrytými cestami

Vláda má v pondělí jednat o režimu, ve kterém by od 3. května měly začít po zeslabení epidemie fungovat zatím uzavřené obchody a část služeb. Podle Arenbergera se hned po víkendu zřejmě nepodaří snížit množství nákaz na úroveň sto případů na 100 tisíc obyvatel, což je podmínka pro otevření zbývajících obchodů.

Od pondělí se ale podle něj otevřou služby ve formě jeden zákazník na jednoho provozovatele a s předložením negativního testu. PCR test, za který si samoplátce zaplatí zhruba 1500 korun, bude platit sedm dní. Antigenní test z odběrového centra, který je hrazený jednou za tři dny z veřejného zdravotního pojištění, bude mít třídenní platnost.

Ministr zdravotnictví už před jednáním vlády komentoval zakrývání nosu a úst. Podle jeho vyjádření pro bulvární deník Blesk by už napříště mohly v exteriéru stačit roušky. Od počátku března musejí lidé nosit v zastavěném území obce minimálně chirurgickou roušku, řada lidí ale nosí právě respirátor – buď respirátor, nebo nanorouška jsou totiž povinné v hromadné dopravě, obchodech a na dalších frekventovaných místech.

„Myslím, že roušky pro venkovní prostory už jsou plně dostačující, že by to nemusel být respirátor,“ citovala Arenbergera ČTK. Později ale ministr uvedl, že takové diskuse „jsou předčasné“ s ohledem na hrozbu dalších mutací –⁠ a poukázal na to, že zatímco rouška chrání před šířením infekce jen okolí, respirátor i toho, kdo ho má nasazený.

„Ve vnitřních prostorách si budeme muset zvyknout na to, že roušky nebo respirátory budou našimi průvodci,“ dodal. V létě tak podle Arenbergera bude nutné v některých případech si ústa a nos nadále zakrývat. „Neříkám, že to musí být za všech situací,“ dodal s tím, že opatření loni v létě platilo v Německu.

Od úterý začne platit zákaz cest do Indie

Od úterý bude zakázáno cestovat do Indie. Zařadí se mezi země, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru, řekl ministr zdravotnictví Arenberger. Zpřísní se i podmínky návratu. Indie se tak zařadí k Peru, Kolumbii, Botswaně, Brazílii, Svazijsku, Jihoafrické republice, Keni, Lesothu, Malawi, Mosambiku, Tanzanii, Zambii a Zimbabwe.

Do České republiky se z Indie budou moci vrátit pouze Češi a rezidenti žijící v České republice. Před odletem z Indie musejí absolvovat PCR test, poté do 24 hodin po vstupu na české území jej musí zopakovat. Třetí PCR test budou muset lidé absolvovat mezi desátým a čtrnáctým dnem od příletu. Během celé této doby budou muset být v karanténě.

Podle sobotních informací byli dva lidé s podezřením na takzvanou indickou variantu koronaviru v izolaci, další rizikové kontakty v karanténě. Podle mluvčí krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veroniky Krejčí byl případ nahlášen v pátek 16. dubna. Arenberger řekl Právu, že indickou variantu přivezla zřejmě studentka z Indie.