Omezit setkávání pandemickým zákonem lze, říká Arenberger. Že to nejde, ví vláda od začátku, reaguje Válek

Události, komentáře: Vlastimil Válek a Petr Arenberger o epidemii covid-19 (zdroj: ČT24)

Poslanec a lékař Vlastimil Válek (TOP 09) upozorňuje na nedostatky pandemického zákona, od jehož vzniku podle něj bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) věděl, že nemůže omezovat shromažďování. Podle Blatného nástupce Petra Arenbergera (za ANO) to ale možné je. Válek a Arenberger byli hosty Událostí, komentářů. Řešili také možnost využití očkovacích ampulí pro větší množství dávek vakcíny.

Ministerstvo zdravotnictví v otevřených datech zveřejňuje i spotřebované ampule a z údajů vyplývá, že čeští zdravotníci jsou schopní z jedné získat 13 až 14 dávek vakcín Moderny a AstraZenecy a sedm až osm dávek Pfizeru. To by znamenalo, že producenti přidávají i víc než třetinu nad požadované minimální množství.

Podle Arenbergera umožňují lepší využívání celé očkovací ampule také správné jehly. „Záleží na tom, jak hospodaříte s tím materiálem, a Češi jsou spořiví, tak se to asi podaří. Musí tam být rezerva pro případy, kdy se nepodaří z lahvičky vytáhnout všechno,“ vysvětluje Arenberger.

Válek jako lékař říká, že v ampuli část látky zůstane vždy, ale rozhodně nikdy nejde takto získat navíc třetinu. „U vakcín Pfizer se z té lahvičky dá vzít sedm dávek, to vím naprosto jistě, tipoval bych to tak u šedesáti procent lahviček,“ popisuje Válek zkušenosti z terénu.

Pravidla pro shromažďování

V posledních dnech byl nový ministr Arenberger kritizován za změnu pravidel pro počet setkávání osob. Snížil limit pouze na dvě osoby. „Ta oprava byla provedena z epidemiologických důvodů, chtěli jsme otevřít školy, ale právě setkávání je složitá záležitost a epidemiologové to opatření ještě neměli zkonzultováno,“ hájí se ministr.

Říká ale, že omezovat počty lidí, kteří se mohou setkat, podle pandemického zákona lze. „Když jsme zákon diskutovali, několikrát jsme se ptali pana ministra Blatného, jestli mu nevadí, že podle něj nelze omezovat pohyb osob. Ne, nevadí reagoval,“ vysvětluje Válek, který jako poslanec u tvorby pandemického zákona byl.

Celá vláda tak podle něj věděla, že pandemický zákon neumožňuje omezování shlukování osob. Dále Válek uvádí, že na základě analýz ze zahraničí, kde vyhodnocovali rizika jednotlivých činností, má omezení pohybu a cestování mezi okresy nejmenší význam. Zároveň ale tato omezení společně se zavřenými školami nejvíce dopadají na psychiku obyvatel.

Arenberger nesouhlasí s Válkovými slovy, přičemž vychází z konzultací s epidemiology. Situace je prý opačná a setkávání je rizikovější než například kontakt ve školách. Nákaza v populaci podle Arenbergera sice klesá, ale musíme být s opatřeními stále opatrní, protože je situace křehká.

„Každé opatření by mělo být prováděno tak, aby se dalo vyhodnotit, jestli má, nebo nemá dopad. Tím, že děláme opatření v balíku, tak je nejsme schopni jednotlivě vyhodnotit,“ říká Válek a kritizuje vládní politiku. Kromě epidemiologického aspektu opatření apeluje také na hodnocení toho ekonomického a především psychologického, jak velká je šance, že opatření bude dodržováno.

Válek si také myslí, že vláda by měla dělat opatření specificky podle epidemické situace v jednotlivých okresech. „Hlavně není možné, aby názor jednoho sebechytřejšího epidemiologa byl svatý grál, podle kterého se řídí opatření, a ten se měnil co tři měsíce podle změn komisí na ministerstvu,“ hodnotí Válek.

Vyjednávání o Sputniku

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí odletí do Moskvy a bude tam jednat o případných dodávkách Sputniku V po jeho schválení evropskou lékovou agenturou. Premiér Andrej Babiš (ANO) k tomu má ale výhrady. „My už máme přislíbených 300 tisíc dávek, to bylo veřejné prohlášení ruské strany, takže by asi stačilo zatelefonovat a objednat letadlo,“ reaguje Arenberger.

Nechce ale hodnotit další důvody cesty. Zmiňuje, že by měly být známé všechny podklady k vakcíně. „Netuším, jaký je důvod té plánované cesty, vím, co pan vicepremiér říká, ale jsem zvyklý z parlamentu, že to, co říkají jednotliví ministři, není pravda, takže těžko říct, proč jede do Ruska,“ reaguje a uzavírá Válek.