Komunisté budou nejspíše proti delšímu nouzovému stavu, oznámil Filip po jednání na Hradě

Vojtěch Filip: „Předpokládám, že naše stanovisko k prodloužení nouzového stavu je záporné.“ (zdroj: ČT24)

Komunistická strana zřejmě nepodpoří prodloužení nouzového stavu, o svolení s nímž požádá vláda v pátek Poslaneckou sněmovnu. Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip, připojil se tak k mínění dalších členů vedení své strany, kteří se k vládní žádosti stavějí odtažitě. Rozhodnout má širší vedení strany, jeho členové dostali za úkol zjistit stanoviska v krajích.

Filip s prezidentem jednal o postoji KSČM k vládní žádosti o delší nouzový stav a o národním plánu obnovy. „Pokud jde o nouzový stav, tak jsem pana prezidenta informoval o tom, že klub KSČM bude postupovat podle názoru výkonného výboru. Žádost vlády jsem rozeslal členům výkonného výboru, aby do čtvrtka zjistili stanovisko v krajích. Ale předpokládám, že naše stanovisko je záporné,“ uvedl.

Vláda schválila žádost o prodloužení nouzového stavu v pondělí, chce dalších 30 dní. To opozice odmítá, strany jsou vesměs skeptické vůči jakémukoli prodloužení. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že je nouzový stav nutný k udržení zákazu pohybu mezi okresy, ale právě k němu má opozice největší výhrady.

Místo okresů kraje?

Vojtěch Filip bude ve středu o nouzovém stavu jednat ještě s premiérem Andrejem Babišem (ANO), nepředpokládá však, že by se tím něco změnilo. Nevidí důvod k omezení pohybu zrovna na úrovni okresů. „Okres nemá žádnou správní jednotku kromě policejní a soudní, kdežto obce a kraje mají samosprávné orgány a mohou rozhodnout o řešení krizové situace,“ míní.

Podobně smýšlí i další opoziční politici. Zní volání po tom, aby vláda, chce-li dále omezovat pohyb, zmírnila zákaz na hranice krajů. „Nouzový stav se používá jenom k omezení pohybu. (…) Kdyby se to rozšířilo na kraje, tak by stačil pandemický zákon,“ podotkl v Událostech, komentářích senátor Jan Grulich (TOP 09).

Poslankyně a místopředsedkyně školského výboru sněmovny Kateřina Valachová (ČSSD) také očekává, že nakonec Česko přejde z nouzového stavu do stavu pandemické nouze definovaného novým pandemickým zákonem, očekává však, že premiér nakonec dokáže vyjednat alespoň kratší přechodné období.

„Je jasné, že po nějakou dobu budeme ještě potřebovat nouzový stav pro plošná opatření. V řádu týdnů bychom se měli přesunout do pandemických pravidel,“ řekla s tím, že by nakonec mohl nouzový stav vydržet ještě dva týdny. Ze své pozice ve výboru volá po tom, aby se v té době především vyjasnily podmínky návratu dětí do škol. Upřesnila, že přesný plán by měl být na světě již ve středu.

Události, komentáře: O kolik dní se prodlouží nouzový stav? (zdroj: ČT24)

Očkování se zpozdí, vláda se „uzavřela do evropské skořápky“, zlobí se Filip

Filip po jednání s prezidentem řekl, že se při debatě na Hradě nedostalo na postoj obou politiků k ministru zdravotnictví Janu Blatnému, kterého by prezident rád viděl mimo vládu, či ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD), k němuž mají výhrady jak Zeman, tak Filip.

Šéf komunistů však kritizoval vládu a zejména ministra Blatného kvůli očkování. Podle předsedy KSČM je jisté, že do 30. června nebude populace proočkována proti covidu-19. „Potvrdil jsem naše stanovisko, že vláda uzavřením se do evropské skořápky v podstatě neumožnila, aby tady byl dostatek očkovacích látek, na rozdíl například od Maďarska, Rakouska nebo Itálie,“ poznamenal.

Mnoho času podle Filipa zabrala debata o národním plánu obnovy. Vláda by jej podle vyjádření vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) chtěla do konce dubna poslat do Bruselu, odkud očekává nejméně 172 miliard korun na příští dva roky. Z opozice zazněly výhrady, že se o využití peněz dostatečně nediskutovalo, například podle poslance Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) je cílem vlády spíše než nastartování ekonomiky látání děr ve státním rozpočtu.

Podle Filipa má Česko šanci ještě na další desítky miliard, chtěl by od vlády podrobné informace o vyjednávání s Evropskou komisí.