Vláda teď bude řešit to, co jsme jí navrhovali už před měsíci, reaguje na nouzový stav opozice

Na jedné straně jako nový impuls v řešení epidemie koronaviru, na druhé straně jako promarněnou šanci kvůli sebestřednosti premiéra Andreje Babiše (ANO) vnímají šéfové sněmovních opozičních stran vývoj debaty s vládou. Kabinet v neděli po dohodě s hejtmany vyhlásil nový nouzový stav na dva týdny.

O požadavcích opozice bude vláda se zástupci sněmovních stran jednat v úterý. Na tiskové konferenci, která následovala po rozhodnutí vlády o vyhlášení nouzového stavu, ale podle opozice žádné řešení nezaznělo.

„Když jsem poslouchal, co říkal pan premiér a ten příběh je dost jiný, než se ve skutečnosti odehrál, tak ty podmínky, o kterých hovořili hejtmani, jsou ty stejné, o kterých my jsme hovořili už před tři čtvrtě rokem,“ říká předseda Pirátů Ivan Bartoš. Doufá, že nyní ale už bude mít vláda chuť měnit svůj postup, aby začala epidemie slábnout.

„Moc věcí už se v České republice zavřít nedá a ve velkých fabrikách se neuplatňují opatření, která by zabránila komunitnímu šíření,“ myslí si Bartoš. Podle něj současná opatření záměrně diskriminují menší podnikatele, ale ty velké Babiš omezovat nechce.

Místopředseda ODS Martin Kupka doufá, že během dalších 14 dní, kdy nouzový stav platí, vláda zvládne připravit podmínky, aby se pandemie dala zvládat i bez něj. „Od poloviny minulého roku voláme po tom, ať vznikne pandemická legislativa, jsme připraveni se na ní podílet,“ říká Kupka.

„Doteď se pan premiér spoléhal na prodloužení nouzového stavu, měl v záloze svoje komunisty a teprve, když se s nimi nedokázal dohodnout, tak se teprve dávají věci do pohybu,“ komentuje Kupka. Důležité ale podle něj je, aby se nefunkční protikoronavirová opatření nahradila funkčními. Apeluje třeba na otevření škol.

Pandemický zákon tu už měl být dávno

Hnutí SPD vůbec nechtělo vyjednávat o prodloužení nouzového stavu. „Od počátku navrhujeme, aby vláda provedla novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která zajistí možnost zacílit na ochranu ohrožených a rizikových skupin a udržení zdravotního systému bez nutnosti vyhlašování nouzového stavu,“ znovu zdůrazňuje předseda SPD Tomio Okamura.

Kvituje tak vůli vlády projednat pandemický zákon. Podobné úpravy ale podle něj SPD navrhovala už dávno. „Dost mě mrzí, že až po tři čtvrtě roce, kde tady statisíce lidí krachují, dostávají se do dluhů, přišli o práci, tisíce lidí zemřelo kvůli nedostatečné zdravotní péči, tak teprve vláda a opozice dochází k tomu, že to lze řešit bez nouzového stavu,“ komentuje Okamura.

Předseda lidovců Marian Jurečka uvedl, že nevidí žádný posun k lepšímu, který by naznačoval, že vláda bude ochotna přehodnotit dosavadní nefunkční opatření vlády.

„Osobně si myslím, že postup vlády není v souladu s ústavou. Jednat má smysl, ale otázkou je výsledek. Premiér dlouhodobě připomínky a náměty opozice nebere vážně. A jeho sliby velmi často jsou jen prázdné fráze, takže já budu hodnotit až podle naplněných skutků, jestli takové jednání k něčemu vedlo,“ řekl Jurečka.

„S Andrejem Babišem se jednat nedá. Když se daří, rád sbírá ovace. Když je země v krizi, hledá viníka všude jinde než u sebe. Musí převzít zodpovědnost za to, že pod jeho nekompetentním vedením země zemřelo meziročně o 17 tisíc Čechů více. Nadcházející jednání vlády a opozice bude ze strany premiéra pouze loutkovou hrou,“ myslí si předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Uvedla, že jen některá z vládních opatření se opírají o přesná data a jsou jednoznačně zdůvodněna. „Skutečnost, že si vláda vyhlásila nouzový stav sama, pokládám nejenom za bezprecedentní překročení hranice ústavnosti, ale také za naprosto zřetelnou symboliku éry Andreje Babiše. Premiér opovrhuje dělbou moci, Senátem, Poslaneckou sněmovnou, a tedy i voliči, ale také nezávislými soudy,“ uvedla.

Poznali jste, co ví KSČM už dávno

Předseda komunistů Vojtěch Filip řekl, že je rád, že i hejtmani o čtyři týdny později požadují to, co chce KSČM.

„Doufám, že vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o nové rozhodnutí co nejdříve, aby případně vyhlášení nouzového stavu nebylo protiústavní. Ukazuje se, že když má pravice nebo Piráti převzít odpovědnost, najednou se chtějí schovávat za vládu a nouzový stav, do této doby to mohli svádět na nás a teď najednou musí s pravdou ven,“ řekl Filip.

Komunisté ve čtvrtek nepodpořili vládu při žádosti o prodloužení nouzového stavu, v přechozích případech přitom kabinetu v tomto ohledu vyhověli.

Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík avizuje, že na úterní jednání s premiérem Babišem půjdou. „Už se nemůžeme dívat na to, jak to funguje a česká čísla nejsou dobrá a takhle to dál nejde,“ popisuje Gazdík. Je podle něj zajímavé, že na krocích, jak jinak epidemii řešit, se shoduje opozice napříč stranami.

Kromě již zmíněného testování ve firmách a pandemického zákona Gazdík uvádí například vyšší příspěvek pro lidi, kteří by měli jít do karantény, jako motivaci. „Bohužel pan premiér opakuje lži, my jsme s ním šli jednat, ale pan premiér chtěl vše vyřešit za dvě hodiny,“ říká místopředseda STAN.

Selhání vlády při vyjednávání

Vyhlášení nového nouzového stavu na základě žádosti hejtmanů je podle oslovených politologů výsledkem selhání vlády při vyjednávání s opozicí. Například podle Josefa Mlejnka z Karlovy univerzity je současná situace také výsledkem toho, že opozice nedohlédla potenciální dopady toho, že boj s pandemií bez nouzového stavu nemusí být tak účinný, jak tvrdila v Poslanecké sněmovně.

Podle politologa Ladislava Mrklase z CEVRO Institutu v Praze je odpovědnost jednoznačně na straně vlády, která se podle něj neměla spoléhat jen na dohodu s komunisty, protože ti už delší dobu avizovali, že jejich podpora není bezpodmínečná. Hejtmani z vládních stran budou teď podle něj více tlačit na to, aby se vláda snažila s opozicí lépe domluvit. 

Kdo bude ze situace nejvíc těžit, ukážou podle Mrklase až další týdny. Je podle něj jasné, že epidemie zatím není pod kontrolou. Za důvod považuje to, že vláda selhává v krizovém řízení. Dohoda hejtmanů požádat vládu o nouzový stav se podle něj za vítězství kabinetu označovat nedá. Hejtmani ve svých prohlášeních spíš vládu kritizovali za to, že nenašla sama pro současnou situaci řešení, řekl. Asociace krajů podle něj zároveň dala jasně najevo, že nouzový stav by měl být nahrazen něčím standardnějším.

Žádné vítěze zatím nevidí ani Mlejnek. „Až pokud se podaří prosadit opatření, kterými hejtmani podmínili svou žádost, a zároveň pokud se ukáže, že šlo o opatření účinná a správná, pak teprve bude možné začít hledat případné vítěze,“ řekl.