PES se po měsíci vrátil na nejvyšší stupeň, nakažených je příliš mnoho. V nemocnicích je ale nejméně lidí od prosince

Kvůli vysokému počtu nakažených stoupl rizikový index PES na hodnotu 77, tedy nad hranici pátého, nejvyššího stupně. Pod ní byl přesně měsíc. Příčinou je vysoký počet nakažených. I když pozitivních testů stále přibývá, v nemocnicích je poněkud lépe, po sobotě klesl počet hospitalizovaných na letošní nejnižší hodnotu. Protiepidemický systém se na nejvyšší úroveň nebezpečí vrátil v den, kdy Německo kvůli obavě, že se v Česku šíří nakažlivější varianty koronaviru, obnovuje kontroly na hranicích, a také v den, kdy končí nouzový stav platný od 5. října. Ten však od pondělí nahradí nově vyhlášený nouzový stav platný dalších 14 dní.

Po sobotě se počet lidí, kteří se za poslední dva týdny nakazili koronavirem, zvýšil z 954 na 964 na sto tisíc obyvatel. To stačilo ke zvýšení rizikového indexu PES o čtyři body na 77, tedy nad hranici pátého stupně. Pod ní byl PES od 14. ledna. Pro to, jaká platí opatření, zvýšení rizikového indexu nic neznamená, vláda je za měsíc, kdy odpovídal čtvrtému stupni, nezmírnila s odkazem na vysoký počet hospitalizovaných lidí.

Právě množství hospitalizovaných je ale po sobotě na letošní nejnižší hodnotě. Podle údajů ministerstva zdravotnictví leží v nemocnicích 5456 lidí nakažených covidem-19. Méně hospitalizovaných bylo naposledy 27. prosince.

Neznamená to však, že by se razantně zlepšila situace v nemocnicích v nejhůře zasažených regionech. V Karlovarském i Královéhradeckém kraji je volná pouze desetina lůžek a v Karlovarském kraji zbývá jen pět lůžek intenzivní péče. V Praze je podle údajů ministerstva zdravotnictví volných 68 lůžek intenzivní péče, z nich ale pouze šest je určeno pro pacienty s covidem-19. Vzhledem k podstatně vyšší celkové kapacitě je navíc nyní podíl volných lůžek intenzivní péče v Praze stejně nízký jako v Karlovarském kraji – šestiprocentní.

Chebská nemocnice stále funguje jen díky tomu, že odesílá část pacientů do jiných nemocnic. „Denně jezdí sanitky, téměř denně létají vrtulníky. Převážíme z Chebu až 15 pacientů denně,“ uvedl mluvčí mateřské Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký. Každé uvolněné místo vzápětí obsadí nový pacient.

Denní počty nakažených navíc rostou. V sobotu jich přibylo 5118, tedy o 299 více než předchozí sobotu. Počet provedených testů byl srovnatelný jako minulou sobotu, podíl pozitivity se přiblížil 32 procentům. Počty nově nakažených rostou – byť jen mírně – třetím týdnem. Z posledních sedmi dnů bylo méně nakažených než o týden dříve pouze v neděli a ve středu. Naopak v úterý překročil denní počet nakažených 10 tisíc.

Míra šíření nákazy se významně liší v jednotlivých regionech. Na Moravě a ve Slezsku počty nově nakažených vesměs klesají nebo stagnují, zatímco hlavně na západě a severovýchodě Čech rostou. Podle bývalého ministra zdravotnictví a premiérova poradce Romana Prymuly to zřejmě souvisí s výskytem nakažlivějších variant koronaviru. „Začíná dominovat britská varianta. Máme data z některých regionů, kde už je na 60 procentech,“ upozornil. Podle Jana Trnky z Centra pro modelování biologických a společenských procesů je u této varianty rizikový „v podstatě jakýkoliv kontakt bez dobré ochrany, to znamená bez respirátoru“.

Poněkud rychleji pokračovalo v posledním týdnu očkování. Denní počet podaných vakcín ve čtvrtek poprvé překročil 20 tisíc, celkem jich zdravotníci do soboty aplikovali přes 447 tisíc a 161 809 lidí již dostalo obě dávky.

Hranice s Německem obsadili policisté, vrátili stovky lidí

Na pátý stupeň se PES vrátil v den, kdy se zpřísnil režim na hranicích s Německem. Zcela bez omezení je nemůže překročit již nikdo, ani tranzitující cestující či řidiči mezinárodní dopravy – ti potřebují negativní test.

Do Německa mohou vstoupit přes české hranice pouze němečtí občané, ty však po příjezdu čeká karanténa. Například na hraničním přechodu Strážný němečtí policisté v neděli z hranic vraceli téměř všechny, kdo přijeli. Celkově ale bavorská policie tvrdí, že ze 717 lidí, které na hranicích zkontrolovala, vrátila 288. Výjimky platí pro zdravotníky, v Sasku ještě pro pracovníky v zemědělství, zatímco v Bavorsku stanovila vláda výjimku pro ty, které považují jejich zaměstnavatelé za nezbytné. Ostatní mohli do Německa odjet předem a zůstat v zemi alespoň čtrnáct dnů.

Předsedkyně Asociace pendlerů ČR Zuzana Vintrová očekává, že již v neděli večer, až se budou moci rozjet kamiony, nastane problém, protože logistické firmy nedostaly z Německa vůbec žádné informace. Dodala, že firmy, které české pendlery zaměstnávají, vyzvaly pracovníky z Česka, aby vyvolali stávku. „Nelíbí se jim to, nemají personál,“ podotkla. Možnost přesídlit na dva týdny do Německa podle ní řada pendlerů nemůže využít. „Jsou to velmi často matky samoživitelky,“ poukázala Vintrová. Domnívá se, že v Česku zůstala asi polovina pendlerů.

Podle saského premiéra Michaela Kretschmera bylo však obnovení kontrol na hranicích s Českou republikou nevyhnutelné. Kretschmer vyjádřil velké obavy z dění v Česku.

„Až do nynějška jsme v posledních týdnech měli společné pochopení. Zdá se ale, že v České republice je to nyní jinak,“ řekl Kretschmer. Zdůraznil, že není možné, aby na jedné straně hranice byly uzavřené školy a obchody a aby byl zásadně omezen život veřejnosti, zatímco na druhé straně začíná „večírek“. Reagoval tak na to, že parlament v Česku neprodloužil nouzový stav, který tak v neděli skončí – přestože přes víkend čeští politici vyjednali nový nouzový stav.

Od středy Německo rozšíří výjimku z karantény pro české a tyrolské pendlery, denní dojíždění umožní všem důležitým profesím. Určení těchto profesí bude odpovědností zemských vlád Saska a Bavorska.

Roušky dostanou lidé z uzavřených okresů v pondělí

Od pátku jsou uzavřeny okresy Trutnov, Cheb a Sokolov. V nich je relativně nejvyšší počet lidí nakažených koronavirem – za poslední týden v každém z okresů přibylo více než 1100 případů na sto tisíc obyvatel. Obyvatelé okresů nově musí nosit na veřejnosti respirátory nebo alespoň chirurgické roušky. Stát do obou krajů, jejichž okresů se uzávěra týká, poslal v pátek po půl milionu ochranných pomůcek ze svých zásob. Radnice je začnou vydávat lidem v pondělí.

Město Trutnov je bude vydávat odpoledne. Budou k dispozici na šesti místech, řekl místostarosta Tomáš Eichler (Piráti). V Chebu počítají s rozvážením roušek ohroženým skupinám, později je dostanou i ostatní. Místostarosta Jiří Černý (VPM) věří, že na každého obyvatele města vyjdou dvě roušky. „Jakmile dojde k rozdělení do okolních obcí, zbytek, který zůstane pro občany Chebu, začneme distribuovat,“ avizoval.

Vláda především zakázala překračovat hranice tří nejhůře zasažených okresů, kdo v nich bydlí, nesmí odjet, kdo v nich nebydlí, nesmí přijet. Existuje několik výjimek, lze jet například za prací nebo k lékaři, nikoli však z okresu na nákup do krajského města nebo naopak do uzavřeného okresu na chatu. Na dodržování uzávěry dohlíží policie. V sobotu zkontrolovala jen na Trutnovsku tisíce aut a příjezd nebo odjezd znemožnila více než 600 lidem.

UDÁLOSTI: Třetím dnem zůstávají uzavřené tři české okresy (zdroj: ČT24)

Kromě kontroly, zda lidé dodržují uzávěru, policisté v sobotu odhalili sedm cizinců, kteří byli v Česku nelegálně. Jedna řidička na pokyn policistů nezastavila a následně s vozem narazila do stromu. Dechová zkouška zjistila, že měla 1,6 promile alkoholu v dechu. V pátek pak jel přes Kuks muž, který měl zákaz řízení.

Na hranicích uzavřených okresů Cheb a Sokolov zamítli policisté za 24 hodin, od sobotního do nedělního rána, vjezd nebo výjezd v 579 případech. Nejčastějším důvodem pro vrácení řidičů byly cíle cest, jako je turistika, nákupy, návštěvy známých, ale také nevědomost o daném opatření v boji proti covidu. Kontroly jsou na 44 místech. Policisté při nich zjistili i jiné prohřešky - například 31letého muže v celostátním pátrání.

Vláda původně vyhlásila uzávěru tří okresů pouze na tři dny, to však souviselo s trváním nouzového stavu. S vyhlášením nového nouzového stavu by se i uzávěra Trutnovska, Chebska a Sokolovska měla prodloužit až do konce měsíce.

Nouzový stav končí, hned ale naváže nový

V Česku s nedělí končí nouzový stav, který vyhlásila vláda loni k 5. říjnu. Poslanecká sněmovna neschválila jeho pokračování, podle opozice není nezbytný a opatření proti šíření koronaviru může vláda vyhlásit i na základě jiných zákonů.

Nakonec ale budou opatření vyhlášena i nadále na základě nouzového stavu. Hejtmani se v neděli shodli, že požádají vládu o vyhlášení nového nouzového stavu a kabinet to vzápětí učinil. Platit by měl dva týdny, tedy do konce února. Než vyprší, měla by vláda předložit zákonodárcům pandemický zákon, hejtmani také usilují o přehodnocení některých opatření. Zatím ale bude platit většina toho, co platilo dosud, rozšířit by se měly úřední hodiny.

Koruna za rok od pandemie posílila k dolaru o osm procent

Česká koruna se dokázala z loňského jarního výprodeje postupně vzpamatovat a za rok od začátku pandemie je k euru pouze o 3,2 procenta slabší. Proti americkému dolaru dokonce posílila o 7,9 procenta a je nejsilnější od roku 2018. Řekl to analytik Purple Trading Štěpán Hájek.

Začátkem pandemie to však podle něj s korunou vůbec nevypadalo dobře, když nejdříve přišel zmíněný přeliv kapitálu z rizikových rozvíjejících se trhů, kam spadá i česká měna, do bezpečnějších obligací jako americký dolar nebo státní dluhopisy. Koruna si tak k euru sáhla až k hranici 28 Kč/EUR, kam jí výrazně pomohla změna měnové politiky České národní banky.

Poté koruna využila postupně lepšícího se sentimentu na světových trzích a obnoveného apetitu po riziku, což jí pomohlo poměrně rychle zkorigovat ztráty a dostat se z 27,94 Kč/EUR až na aktuálních 25,73 Kč za euro.

Ekonomové: Pandemie připravila ekonomiku o stamiliardy korun

Rok trvající pandemie koronaviru připravila českou ekonomiku o stamiliardy korun a desetitisíce pracovních míst. Ztráty jsou přitom rozložené velmi rozdílně mezi jednotlivá odvětví ekonomiky, přičemž nejhůře byla zasažená především oblast služeb. Průmysl naopak ekonomice, především v druhé polovině roku, pomohl. Vyplývá to z vyjádření ekonomů oslovených agenturou ČTK.

Ekonomika podle nich předpandemické úrovně dosáhne nejdříve příští rok nebo až v roce 2023. Podle ministerstva financí vývoj ukázal na mimořádnou odolnost ekonomiky a potřebu aktivní role státu. Ekonomika loni klesla o rekordních 5,6 procenta.