Na Moravě v neděli hrozí silná ledovka, jinde bude už v sobotu vydatně sněžit

V neděli se může na Moravě při mrznoucím dešti tvořit silná ledovka. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) s vysokým stupněm nebezpečí platí od sobotních 22 hodin. Meteorologové upozornili také na možné komplikace v dopravě a energetice. V sobotu může na severozápadě Čech vydatně sněžit, do nedělního rána může napadnout místy pět až deset centimetrů mokrého a těžkého sněhu.

Nad střední Evropou se bude podle ČHMÚ vlnit výrazné frontální rozhraní, oddělující teplý vzduch na jihu a jihozápadě od studeného na severu a severovýchodě. V sobotu tak očekávají vydatné sněžení v Karlovarském a Ústeckém kraji a také na Českolipsku a Novoborsku v Libereckém kraji.

Pod tíhou těžkého sněhu se mohou lámat větve stromů a nelze vyloučit ani škody na drátech elektrického vedení. Řidiči by neměli zapomenout na zimní výbavu a při cestách do hor i sněhové řetězy.

„Během sobotního večera k nám začne při zemi proudit od severu studený vzduch, ve vyšších vrstvách atmosféry zůstane teplé jihozápadní proudění. V noci na neděli a v průběhu neděle se na většině území může vyskytnout zmrzlý nebo mrznoucí déšť, při kterém se bude tvořit i silná ledovka,“ uvedli meteorologové. Platí to pro kraje Vysočina, Moravskoslezský, Jihomoravský, Zlínský a Olomoucký.

Doporučuje se nevycházet a vyjíždět jen v nezbytných případech

Silná ledovka může způsobit vysokou nehodovost, výpadky elektřiny, zásobování a zdravotnických služeb. „Doporučuje se omezit vycházení ven a jízdy autem jen na nezbytné případy,“ uvedl ČHMÚ. Řidiči by také měli počítat s výrazným prodloužením doby jízdy.

V posledních dnech do Česka dorazila obleva. Tání sněhu způsobilo vzedmutí některých řek na povodňové stupně. Hladiny už ale nestoupají a měly by zvolna klesat.