Vlci útočí hlavně na stáda, která chovatelé nezabezpečili

Události: Vlci a farmáři (zdroj: ČT24)

Útoků vlků na hospodářská zvířata přibývá. Letos jich bylo už 220, tedy o polovinu víc než loni. Šelmy útočí hlavně tam, kde hospodáři svá stáda nezabezpečili. Ukazují to detailní data, která začali zveřejňovat ochránci přírody. Stát plánuje kompenzovat chovatelům vedle přímých škod i další náklady.

Vlčí populace sílí. Šelmy útočí kromě spárkaté zvěře také na hospodářská zvířata, především ovce. Nejčastěji se to děje na Broumovsku. „Nepožadujeme vysloveně odstřel, ale regulaci. Není možné, aby na tak malém území bylo tak velké množství vlků,“ stěžuje si starosta tamního Božanova Karel Rejchrt (nestr.).

Farmář Vladimír Menčík tvrdí, že ploty, psi ani hlídači nejsou stoprocentní. Většinu stád proto uklidil z pastvin pod střechu. „Není potřeba zastřelit všechny vlky. Je potřeba na ně vyvinout tlak, aby se člověka báli a zůstali v lese,“ říká.

Mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová s ním souhlasí. Podle ní je klíčové, aby se vlci nenaučili chodit na pastviny, protože nezabezpečené stádo je pro ně snadnou kořistí.

A v zabezpečení tkví hlavní problém. Většinu škod farmáří hlásí tam, kde je minimální. Hlídače obešli vlci za poslední tři měsíce, kdy je přehled detailní, v jediném případě. „V okamžiku, kdy jsou stáda dobře zabezpečená, tvoří 98 procent vlčí potravy přemnožená spárkatá zvěř – jeleni, srnci, divoká prasata,“ dodává statistiku Šůlová.

Ochránci přírody zaznamenali v listopadu druhý případ, kdy někdo vlka zastřelil. Stalo se to opět na Kokořínsku a v Máchově kraji. Prvního pachatele policie nezjistila.