Zeman slíbil šéfovi komunistů, že v případě potřeby svolá kvůli rozpočtu schůzku s Metnarem

Brífink předsedy KSČM Vojtěcha Filipa po schůzce s prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman slíbil předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi, že v případě potřeby svolá kvůli rozpočtu schůzku s ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO) na Hrad. Komunisté podmiňují souhlas s rozpočtem omezením plánů armádních nákupů o deset miliard korun. Zatím se s vládou na jeho podpoře neshodli. Prezident jednal i s šéfem ČSSD a vicepremiérem Janem Hamáčkem. Tomu řekl, že dál trvá na tom, že vetuje daňový balíček, pokud sněmovna zůstane u původní verze.

„Zopakoval jsem, že ještě nejsme rozhodnuti. Pan prezident mi nabídl, že je ochoten svolat schůzku moji a Metnara na Hrad,“ uvedl  po setkání se Zemanem šéf komunistů.

„To není truc ani šprajc,“ vysvětloval dál v Událostech, komentářích. „Požadavky jsme si nevymysleli pohledem z okna. Pečlivě jsme počítali rozpočty jednotlivých kapitol. Naše požadavky směřují k tomu, abychom vytvářeli dostatek rezerv pro případné rozvolňování nebo utahování šroubů při pokračování pandemie.“

S hledáním případného termínu sczhůzky s ministrem obrany čeká Filip na výsledek zasedání výkonného výboru KSČM, který se sejde v pátek a na kterém budou komunisté jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o svých pozměňovacích návrzích.

Tisková konference ministra vnitra Hamáčka po jednání s prezidentem (zdroj: ČT24)

Prezident v úterý o rozpočtu a daňovém balíčku debatoval i s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD). „Ujistil mě, že pokud by sněmovna trvala na svém původním znění, je připraven ho vetovat,“ prohlásil Hamáček ohledně daňového balíčku.

Daňový balíček obsahuje mimo jiné zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb daně z příjmů 15 a 23 procent. Zemanovi vadí pozměňovací návrh Pirátů, který zvyšuje daňovou slevu na poplatníka. Podle Zemana předpis výrazně narušuje rozpočtovou stabilitu. Premiér navrhuje senátorům, aby úpravu slevy na poplatníka zrušili.

Hamáček řekl, že Zemanovi představil svůj návrh úprav daňového balíčku. ČSSD prosazuje sazby 19 a 23 procent a zvýšení slevy na poplatníka z 24 840 na 30 tisíc korun.  

S prezidentem hovořil Hamáček také o epidemii koronaviru a výhledu do budoucna. „Hodně času jsme věnovali vakcinaci. Jak prezident, tak vláda zastávají názor, že tím řešením, které by mělo podstatným způsobem vyřešit situaci, je nasazení vakcíny a proočkování obyvatel,“ dodal Hamáček.

Filip: Nejde o truc, hledáme rezervy (zdroj: ČT24)

ČSSD je proti škrtům v armádě

Koalice se tak zatím na rozpočtu neshodla. Komunisté stále trvají na tom, aby vláda převedla část peněz vyčleněných pro armádu do rozpočtové rezervy. S tím předseda ČSSD nesouhlasí. „My jsme proti tomu, aby se na ministerstvu obrany škrtalo,“ řekl Hamáček po schůzce s prezidentem.

Metnar se účastnil ráno i jednání Filipa s premiérem. Schůzka podle předsedy komunistů ale posun nepřinesla. „Odpověď, že nic nejde, nemám rád. Zatím (Metnar) trval na svém a my jsme také trvali na svém,“ uvedl Filip ráno. Zástupci ministerstva obrany jej nepřesvědčili, že armáda potřebuje 10 miliard, které chtějí komunisté z jejího rozpočtu vzít a že jsou investice v armádě klíčové.

Rozpočet by bez hlasů KSČM nemusel projít, protože kabinet je menšinový a rozpočty dosud prosazoval výhradně s komunistickou podporou.

Poslanci KSČM sice nepodpořili návrh na vrácení návrhu rozpočtu k přepracování v prvním čtení ve sněmovně, při projednávání v rozpočtovém výboru však pro něj komunisté ruku nezvedli kvůli sporu o armádní rozpočet. Nehlasovali pro něj ani vládní sociální demokraté, kteří se zdrželi poté, co neprosadili své návrhy na přesuny peněz na podporu živé kultury a legionářů.

S nikým z hnutí ANO prezident v úterý jednat nemá, avšak koncem týdne by jej měla navštívit ministryně financí.

To však až po čtvrtečním projednání daňového balíčku v Senátu. Horní komora jej zřejmě vrátí do Poslanecké sněmovny s návrhy, které by mohly zmírnit jeho dopady na konečnou podobu rozpočtu.

Schillerová varuje před provizoriem

Komunisté ale nejsou jediní, kdo navržený rozpočet kritizuje. Výhrady zaznívají i z dalších opozičních klubů. Finální schvalování nejdůležitějšího zákona přitom sněmovnu čeká už příští středu – a osm dní před hlasováním tak vláda vůbec nemá jistotu, že projde.

„Rozpočtová politika vlády je neuvěřitelná. Máme pomalu půlku prosince a pořád ještě nevíme, jaké daně budou lidé platit od prvního ledna,“ dal se slyšet Mikuláš Ferjenčík z Pirátů.

„Hnutí SPD předložilo několik desítek pozměňujících návrhů ve výši víc než dvacet miliard korun a vláda odmítá ty naše pozměňovací návrhy podpořit,“ je ke kabinetu kritický i předseda SPD Tomio Okamura.

Šéfka státní kasy avizuje, že jednat o rozpočtu se povedou napříč kluby. „Pevně věřím, že si aspoň některé v parlamentu zastoupené politické strany uvědomí, že to nejhorší, co by se v této krizi mohlo stát, by bylo rozpočtové provizorium,“ varuje. I s touto variantou už ale někteří poslanci počítají. Stejně jako s tím, že se k hlasování o rozpočtu vrátí v lednu.

UDÁLOSTI: Schvalování rozpočtu komplikuje pře o armádu (zdroj: ČT24)