Pokud bude rozpočet o deset miliard nižší, modernizace a rozvoj armády se zastaví, míní Metnar

UK: Spor o peníze pro armádu (zdroj: ČT24)

Armáda ví naprosto přesně, co potřebuje nakoupit, domnívá se ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Pokud by resort, jak požadují komunisté, přišel o deset miliard, rozvoj armády by se podle něj zastavil. Podle předsedy KSČM a místopředsedy Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa však ministr příliš věří těm, kteří mu k podpisu předkládají smlouvy. Oba byli hosty pondělních Událostí, komentářů.

Ministerstvo obrany by podle návrhu rozpočtu mělo příští rok hospodařit s částkou ve výši 85,4 miliardy korun. S tím však nesouhlasí komunisté, na jejichž hlasech závisí vládní koalice. Strana požaduje snížit částku o deset miliard a podmiňuje tím svou podporu státnímu rozpočtu, který bude sněmovna schvalovat v polovině prosince. 

Z plánovaných 85,4 miliardy má jít podle ministra obrany 25 miliard na investice. „Z této částky již máme 15 miliard na příští rok na splátky na smlouvy, které již jsou uzavřené a jež jsme podepsali s dodavateli,“ poznamenal Metnar v Událostech, komentářích. Zbylá částka je tak podle něj právě daných deset miliard. 

„Pokud by nám byl krácen rozpočet o deset miliard, tak se modernizace a rozvoj armády zákonitě musí zastavit,“ uvedl. Armádní technika je podle něj nakupována na základě dlouhodobých plánů, které jsou připravovány vojenskými odborníky. „Armáda ví naprosto přesně, co potřebuje a co je třeba nakoupit,“ řekl Metnar.

Filip: Ministr příliš důvěřuje těm, kteří mu předkládají smlouvy

Armáda se má modernizovat, připouští šéf komunistů  Filip. „Na druhou stranu ale pan ministr příliš důvěřuje těm, kteří mu předkládají k podpisu jednotlivé smlouvy,“ prohlásil. „Já podotýkám, že modernizace probíhá v určitých etapách a ty nákupy nejsou směřovány na rok 2021, ale ty jednotlivé věci – ať už jde o vrtulníky či těžkou techniku pro těžkou brigádu – přece nebudou dodány v roce 2021,“ uvedl.

„Velmi mě mrzí, že Armáda České republiky platí dopředu některé zakázky a neplatí při tom zakázky pro české podniky českého obranného průmyslu,“ dodal Filip s tím, že je to podle něj spor, který s ministerstvem obrany komunisté vedou. 

To však Metnar odmítá. „Není pravda, že my bychom nepodporovali domácí průmysl,“ reagoval. „Od mého nástupu uzavřel resort ministerstva obrany téměř třicet tisíc smluv za téměř sto miliard korun,“ dodal s tím, že z toho 97 procent  v hodnotě 70 miliard bylo uzavřeno právě s českými firmami, s českými dodavateli. Při uzavírání smluv je přitom podle něj naprosto běžné, že se platí záloha.

„My ty projekty máme minimálně tři až pět let, takže pokud máme roční výpadek, tak se nám celý plán modernizace a rozvoje rozpadne,“ zdůraznil.