Babiš a Schillerová potvrdili záměr zavést patnáctiprocentní daň z příjmu

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) potvrdila, že se má zrušit superhrubá mzda a návrh bude na zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu. Zároveň zůstane sazba 23 procent pro lidi s příjmem zhruba nad 139 tisíc korun měsíčně. Už dříve se na tom domluvily vládní ČSSD a ANO. Nyní je efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta. Změnu by chtěla vláda prosadit v parlamentu tak, aby platila od příštího roku. Sněmovna má v úterý v druhém kole projednat vládní daňový balík.

„Do úterý se musí podat pozměňovací návrh, podá ho pan premiér jako poslanec, tak jsme dlouhodobě domluveni. Naposledy jsem s ním mluvila v sobotu a řekl mi, že to lidem slíbil a že návrh podá, a to na 15 a 23 procent. Teď lidé potřebují pomoc. Je to sedm procent úspora z hrubé mzdy,“ uvedla Schillerová.

Odpoledne nastavení zdanění potvrdil i Babiš. „Dáváme to na dva roky,“ podotkl. Podle něj si to Česko může dovolit a šetří tak peníze i zaměstnavatelům. 

Koalice ANO a ČSSD slíbila zrušení superhrubé mzdy ve vládním programovém prohlášení, v němž se zavázala ke snížení daně z příjmu na 19 procent. Na zavedení patnáctiprocentní daně se koaliční strany dohodly koncem srpna. Zároveň má zůstat sazba 23 procent pro lidi s příjmem zhruba nad 139 tisíc korun měsíčně. Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta. 

  • Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců poté představuje základ daně z příjmů.
  • Vedle toho je ještě pro vysokopříjmové skupiny v daňovém systému takzvaná solidární přirážka, ta má zůstat fakticky zachována.
  • Superhrubou mzdu zavedla od roku 2008 reforma, kterou prosadila vláda Mirka Topolánka (ODS).
  •  

Schillerová se pro výše zmíněné daňové sazby vyslovila už v úterý, jsou dle ní „nejčistší“. Pokud by ale vláda podle ministryně nesehnala v takovém případě podporu pro návrh státního rozpočtu na příští rok, tak může ustoupit na sazby 19 a 23 procent.

Zavedení patnáctiprocentní sazby daně pouze na dva roky v minulosti doporučil prezident Miloš Zeman. Snížení by totiž podle odhadů ochudilo rozpočtové příjmy o 70 miliard až 90 miliard korun ročně. Babiš mluvil o výpadku 73 miliard korun.

Místopředsedkyně poslanců ČSSD Kateřina Valachová dříve uvedla, že ANO od dohody na patnáctiprocentní daně couvá směrem k cíli podle vládního programového prohlášení.

Okamura podporuje 15 procent, komunisté poukazují na zadluženost

„Střední třídě zůstane víc peněz, tomu já rozumím, na druhou stranu to bude výpadek ve státním rozpočtu. Zadlužíme se daleko víc, než je třeba,“ vyjádřila se komunistická poslankyně Miloslava Vostrá. 

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové musí být návrh doplněn o to, kde vláda vezme peníze, aby výpadek ze státního rozpočtu zacelila.

Šéf SPD Tomio Okamura je pro patnáctiprocentní zdanění. „Když necháme lidem více v peněženkách, tak ty peníze poputují zpět do ekonomiky,“ řekl.