Počet zemřelých s covidem přesáhl tisícovku. Vláda zavádí další přísnější opatření

Události ČT: Začala platit nová omezení. Počet zemřelých s covidem přesáhl 1000 (zdroj: ČT24)

V neděli přibylo v Česku 3104 potvrzených případů nemoci covid-19, zhruba o patnáct set méně než v sobotu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V pondělí ministerstvo uvedlo, že počet zemřelých s covidem-19 překročil jeden tisíc, obětí je celkem už 1045. Kvůli zhoršující se situaci se od pondělí zpřísňují protiepidemická opatření. Ve stejný den zároveň vláda schválila ještě přísnější opatření, která začnou platit ve středu.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Počet úmrtí s covidem-19 překročil v České republice jeden tisíc. Od pondělních ranních údajů počet zemřelých stoupl o 58 na 1045. V pátek zemřelo 51 lidí. Úmrtí za říjen už je víc než za celé září.

Případů nákazy v pondělí do 18:00 přibylo 1896, v pátek to bylo za stejnou část dne rekordních 4525 potvrzených případů. Za první říjnovou dekádu tak už počet překročil zářijových zhruba 46 tisíc nově nakažených. Uzdravilo se už 56 440 lidí, aktuálně je nemocných 61 522. Většina z nich má mírný průběh onemocnění.

I nadále narůstá počet hospitalizovaných s covidem-19, vzrostl na 2146 pacientů. Ve vážném stavu je v českých nemocnicích celkem 426 lidí s těžším průběhem covidu-19.

Lůžek by mělo být víc

Stát se kvůli šíření koronavirové nákazy opět chystá sáhnout do svých rezerv. Podle Hamáčka bude zhruba 2500 lůžek, které má k dispozici Správa státních hmotných rezerv, využito k navýšení kapacity nemocnic a k vytvoření rezervních kapacit. Uvedl to ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr uvedl, že úřad čeká na rozhodnutí státu. „Jakmile o tom vláda rozhodne, tak jsme připraveni s vyskladňováním těchto lůžek okamžitě začít,“ řekl.

V nemocnicích v Česku je podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 2106 lidí s koronavirem, stav 438 z nich hodnotí lékaři jako těžký. Od začátku října vzrostl počet hospitalizovaných přibližně na dvojnásobek. Odborníci dříve uvedli, že české zdravotnictví zvládne 33 tisíc hospitalizovaných s covidem-19. 

Přibývá nakažených, a to i mezi zdravotníky

Společně s počtem lidí v nemocnicích, roste i celkový počet nakažených. Od 1. března, kdy se v zemi objevily první případy covidu-19, se koronavirem infikovalo přes 117 tisíc lidí, necelá polovina z nich se už uzdravila. Aktuálně nemocných je 59 920. Počet úmrtí lidí s koronavirem v neděli stoupl o 22 případů na celkových 987 od začátku epidemie.

Nejvyšší denní přírůstek zaznamenalo Česko v pátek, kdy přibylo 8615 nakažených. Víkendový rekord drží sobota uplynulého víkendu, kdy do statistik přibylo 4636 nových případů covidu-19.

Nákaza se ale šíří i mezi zdravotníky. K 10. říjnu bylo nakažených 978 lékařů a 1862 zdravotních sester. „Podle mých informací se jedná z většinové části o komunitní nákazu. Je to logické, ani sestrám se nevyhýbá kontakt s veřejností. Musí normálně fungovat a žít své životy,“ uvedla ve vysílání ČT24 prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová.

Kvůli zhoršující se situaci začínají některé nemocnice omezovat necovidovou péči. Například Nemocnice České Budějovice se v tomto týdnu chystá omezit plánovanou péči na vybraných odděleních, půjde například o chirurgické či kardiologické oddělení. Pacienty o tom informuje telefonicky nebo skrz SMS či e-mailem. Zařízení se tak připravuje na nárůst pacientů s covidem-19. 

Nejvíce se covid-19 v poslední době šíří na Uherskohradišťsku, kde na 100 tisíc obyvatel připadá téměř 560 nakažených za posledních sedm dní. Následuje Liberecko se 425, Náchodsko se 411 a Příbramsko se 407 případy na 100 tisíc obyvatel za týden. 

V Praze v neděli testy potvrdily nemoc covid-19 u 415 lidí. Byl to nejnižší denní přírůstek od 29. září. Počet zemřelých s covidem-19 v hlavním městě pak v neděli stoupl o šest na 208 od začátku epidemie. Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo v hlavním městě zaznamenáno 23 637 nakažených.

Téměř polovina nakažených v metropoli už se z nemoci covid-19 uzdravila. Aktuálně nakažených je 11 700 lidí. Za posledních sedm dní připadá v Praze na 100 tisíc obyvatel zhruba 369 případů nákazy. Nejvíce nakažených za jediný den hygienici zaznamenali v pátek, kdy testy potvrdily nákazu novým koronavirem u 1382 lidí.

Žádanky měly další výpadek

Systém elektronických žádanek na vyšetření vzorku na nový koronavirus měl v pondělí dopoledne výpadek, problém se podařilo odstranit po poledni. Odběry vzorků i přes výpadek pokračovaly, žádanky budou do systému doplněny zpětně, informovala o tom mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky Lenka Svobodová.

„Došlo k technickému výpadku systému e-žádanek. Na nápravě intenzivně pracujeme,“ uvedla dopoledne Svobodová. Výpadek podle ní neovlivnil dostupnost odběrů pro klienty. „Odběrová místa by měla nadále plynule odběry provádět,“ dodala. Po 12:30 sdělila, že systém e-žádanek se podařilo zprovoznit a znovu funguje.

Lékař či hygienici musejí žádat o test na covid-19 prostřednictvím elektronické žádanky. V ní jsou zaneseny základní údaje a kontakty na testovaného, které se pak dál přenáší do systému, jenž sleduje pohyb vzorku z odběrového místa přes laboratoř až po výsledek testu. V něm také hygiena vidí, jestli má člověk izolaci nebo karanténu a kdy případně musí na další test.

Na odběrovém místě se ze seznamu žádanek, pokud systém funguje, ověří, jestli má příchozí nárok na test hrazený z veřejného zdravotního pojištění, tedy jej na něj poslala hygiena nebo praktický lékař. Ostatní si musejí test zaplatit.

Systém elektronických žádanek na vyšetření vzorku na covid-19 měl výpadek už 18. září. Odběrová místa ale fungovala nadále, přestože nebylo možné žádanky ani ověřit.

Zpřísňují se pravidla

Kvůli šíření nemoci se od pondělí zpřísnila protiepidemická opatření. Na dva týdny zůstanou zavřené památky, divadla a kina, zákaz platí pro koncerty a výstavy a také téměř veškeré profesionální i amatérské sportování. Omezené jsou návštěvy v nemocnicích a na úřadech. Na druhý stupeň základních škol se vrací výuka na dálku.

Z kulturních institucí musejí od pondělka zůstat zavřené také galerie a muzea, lidé nemůžou navštívit ani hrady, zámky nebo hvězdárny. Zakázané jsou poutě, představení cirkusů a varieté a také kongresy a veletrhy. Účast na vnitřních náboženských akcích je omezena maximálně na deset lidí, dosud byl limit 100 účastníků.

Nová omezení od středy

Od středy začnou platit další opatření, která vláda schválila v pondělí. Rozhodla například o tom, že roušky bude nutné nosit i venku na zastávkách veřejné dopravy. Vláda zároveň zakázala shromažďování více než šesti osob a zakázala také požívání alkoholu venku. 

Do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu, se uzavírají restaurace, bary, hospody a další podobná zařízení. Původně se přitom mluvilo o tom, že alespoň restaurace by mohly být otevřené do 18:00. V současné době mohou mít tyto podniky otevřeno do osmi večer. 

Zavírají se také všechny školy, včetně prvního stupně základních škol. Děti se tak budou muset vzdělávat pouze distančně. Neplatí to pro mateřské školy.