Nová omezení začnou ve středu, řekl Babiš. O mateřských a základních školách se rozhodne

Události: Nová omezení mají platit od středy (zdroj: ČT24)

Od středy začnou platit další opatření proti šíření nového typu koronaviru, která přijme vláda po víkendu. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO). Jaká přesně nová omezení budou, není zatím zcela jasné. Vicepremiéři Karel Havlíček (za ANO) a Alena Schillerová (za ANO) ale v rozhovoru pro Primu a v Otázkách Václava Moravce dali najevo, že se vláda snaží vyhnout úplnému vypnutí ekonomiky jako na jaře. Chce však zamezit bezprostředním fyzickým kontaktům mezi lidmi.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Česko zažívá v posledních dnech velmi prudký růst počtu lidí infikovaných novým koronavirem. Ve středu a ve čtvrtek vyhodnotily laboratoře pozitivně přes pět tisíc vzorků denně, v pátek přibylo přes osm tisíc nakažených a v sobotu přibylo dalších 4635 nových případů. Nebýt tří předchozích dnů, byl by to absolutní rekord, o víkendech se přitom testuje méně. Sobotní nárůst překonal všechny předchozí víkendy v součtu obou dnů.

Za neděli do zhruba 21:00 přibylo 2414 nových případů. Ministerstvo k 18:00 původně oznámilo, že do podvečera hygienici odhalili 541 případů, následně ale na svém webu upozornilo na to, že údaje nejsou úplné kvůli technickým problémům laboratoří a stále se ještě doplňují.

V celosvětovém měřítku je Česko v přepočtu na sto tisíc obyvatel za poslední týden druhou nejhůře zasaženou zemí, více se covid-19 v uplynulých sedmi dnech šířil pouze v Andoře.

Babiš: Debata o školách není uzavřena

Vláda, která v polovině minulého týdne zpřísnila opatření, chystá další restrikce. „Musíme rozhodnout o dalších opatřeních, to se stane v pondělí na vládě. Ta opatření budou platit od středy,“ řekl Babiš. Návrhy chce předseda vlády nejprve probrat na Bezpečnostní radě státu, s opozicí a tripartitou, to vše by se mělo stát v pondělí.

Andrej Babiš: Nová opatření budou platit od středy (zdroj: ČT24)

„Nechtěli bychom to dělat stejně plošně jako za první vlny, protože první vlna nás stála 200 miliard, které jsme museli napumpovat do podnikatelů, živnostníků a tak dále. Proto to musíme udělat tím způsobem, že se nastaví nějaká pravidla, která, jsem přesvědčen, všichni budou chtít dodržovat,“ uvedl Babiš v rozhovoru pro ČT24.

Debata o tom, zda se nová opatření dotknou i mateřských a 1. stupně základních škol, není uzavřena, uvedl dále Babiš. Je to nejtěžší rozhodování, podotkl.

„Na základně rozhodnutí ohledně prvního stupně škol se může stát, že lidé, kteří jsou klíčoví v nemocnicích, sestřičky, lékaři a další, můžou chybět. Takže proto i v tomhle směru se připravuje nějaký náhradní plán, abychom tu situaci zvládli,“ uvedl Babiš v Událostech ČT.

Vláda s odborníky diskutuje o počtu lidí, kteří se budou moci shromažďovat. „Jestli přistoupíme na to, jak je to ve Velké Británii nebo teď na Slovensku. A debata je o restauracích, jsou návrhy restaurace zavřít nebo zakázat alkohol nebo ještě změnit tu zavírací dobu,“ nastínil Babiš pro Události.

Vláda se snaží vyhnout vypnutí ekonomiky, říkají ministři

O čem přesně bude vláda jednat, není zcela jasné. V uplynulých dnech se často ozývalo slovo lockdown – tedy plošná karanténa, která by znamenala podobné umrtvení zbytků společenského a ekonomického života, jaké Česko zažilo na jaře. Ministryně financí Schillerová i ministr průmyslu a obchodu a současně ministr dopravy Havlíček však v neděli odmítli, že by došlo k tak rozsáhlým restrikcím, kdy by lidé opět mohli chodit jen do práce a na nákup.

„Děláme maximum pro to, aby se zachoval chod obchodů a služeb včetně restaurací, byť v omezené době. Cílem je nezavřít, umožnit provoz, ale současně nastavit takové hygienické podmínky, aby se eliminoval jakýkoli kontakt,“ uvedl Havlíček. Nové restrikce tak podle něj mimo jiné zvýší požadavky na dezinfikování nebo rozestupy mezi lidmi, „které se budou muset striktně dodržovat“ a zřejmě bude také limitován počet lidí v provozovnách.

„Podstatné je omezit kontakty. Největší přenos, jak to prezentuje ministr zdravotnictví, je v tom, že se lidé stále sdružují, stále se setkávají,“ zdůraznila Schillerová. Podle ní se lidé přesouvají „v osm hodin z restaurací do barů, kde se zamknou“. Zdůraznila, že se vláda bude snažit zabránit úplnému vypnutí ekonomiky. Babiš uvedl, že se vláda snaží „najít rovnováhu mezi ochranou nemocných a starších lidí a ekonomikou“.

Před plošnou celorepublikovou karanténou varoval v rozhovoru pro Blesk prezident republiky Miloš Zeman. „Jsem proti lockdownu, který by ohrozil ekonomiku, protože se domnívám, že Česká republika si už druhý lockdown nemůže dovolit,“ řekl. Domnívá se, že by uzavření ekonomiky mělo podobné důsledky jako virus.

Zároveň by ale podle něj měla vláda přistoupit k drastickým omezením. „Přimlouval bych se za důsledné pokutování – ne jenom napomenutí, ale pokutování – všech, kteří roušky nenosí, ač se nosit mají,“ doporučil Zeman. Pokuty by se podle něj měly pohybovat mezi dvěma a třemi tisíci korunami.

K dodržování opatření vyzvali již v sobotu i opoziční politici, podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky je na místě i „uvažovat o dalších opatřeních, která by epidemii zastavila, pokud je to možné“. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová však uvedla, že je třeba udělat všechno, aby se země takzvanému lockdownu vyhnula.

Naposledy do divadla

V pondělí, kdy vláda zřejmě vyhlásí nová opatření, přitom teprve naplno propukne předchozí vlna omezení, kterou ministři schválili ve čtvrtek. Již od pátku jsou zavřené plavecké bazény, posilovny a také zoologické zahrady, do obchodů mohou chodit lidé pouze ve dvou, nepočítaje v to děti, a do restaurací ve čtyřech, přičemž zavírací hodina se posunula na 20:00.

Od pondělí bude platit zbytek restrikcí, které v minulém týdnu oznámili ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) spolu s ministrem školství Robertem Plagou (ANO). Neděle je posledním dnem, kdy je možné jít do divadla nebo kina, navštívit muzeum nebo hrad a kdy se mohou konat sportovní soutěže. Před některými muzei a galeriemi se proto v neděli tvořily fronty – lidé chtěli vidět například výstavy, které předčasně skončí.

Od pondělí veškerý volnočasový život nejméně na dva týdny ustane, navíc přejdou na distanční výuku střední školy a na druhém stupni základních škol se budou třídy po týdnu střídat v distanční a prezenční výuce.  

Diváci derniéry Žebrácké opery v Městském divadle Zlín
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Firmy nabídly tři sta lidí jako posily pro trasování

Premiér Babiš v sobotu žádal o posily pro trasování. Hygienici v některých regionech nestíhají dohledávat kontakty nakažených. Firmy následně nabídly více než tři sta zaměstnanců svých callcenter, kteří by měli s trasováním vypomoci.

Podle vládního zmocněnce pro digitalizaci Vladimíra Dzurilly bude možné přesnou výši posil vyčíslit až v průběhu příštího týdne. U nových společností je totiž nejprve potřeba uzavřít smlouvy a zajistit přístupy do systému. „Celý ten proces trvá dva, tři dny,“ řekl Dzurilla.

Ministr Prymula hovořil v minulých dnech o nedostatku lidí, kteří mohou pracovat na trasování. Posílení pracovníky call center situaci napomůže jen částečně, protože přímo s nakaženým o jeho zdravotním stavu může hovořit jenom hygienik, kterých je zhruba osm set.

Jiní lidé včetně externích call center nebo pracovníků Úřadu vlády a celníků, kteří hygienikům také pomáhají, mohou volat až rizikovým kontaktům, se kterými se nakažený potkal, nebo praktickým lékařům.

Babiš také apeloval na lidi, kteří jsou indikováni k testům, aby na ně chodili. Podle něj se to v některých případech neděje. V neděli ráno bylo odběrové místo ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze vytíženo jenom částečně. Plno bylo v části, kam přijíždějí lidé auty, a na celý den byly plné rezervace. Naopak v odběrovém místě pro pěší bylo volno a k dispozici byly na tentýž den volné termíny pro odběry.

V jihlavské nemocnici je naopak zájem o testování velký. Lidé přijíždějí i v neděli na drive-in odběrové místo ve velkých počtech a před odběrovým stanem stojí dlouhé fronty aut, odpoledne čekalo na odběr asi třicet vozidel.

Nejvyšší denní přírůstek zaznamenalo Česko v pátek

Počet aktivních případů stoupl v neděli v podvečer podle údajů ministerstva zdravotnictví na 58 585, což je téměř o čtyři tisíce lidí více, než kolik se z covidu-19 vyléčilo od počátku března, kdy testy v Česku odhalily první případy. 

V nemocnicích bylo v neděli večer 2106 pacientů s covidem, o 21 víc než předchozí den. Počet nakažených ve vážném stavu se zvýšil o 30 na 438. Do statistik přibylo dalších 34 úmrtí, celkem Česko eviduje 982 obětí. 

Nejvyšší denní přírůstek zaznamenalo Česko tento pátek, kdy přibylo 8615 nakažených. Ve středu a ve čtvrtek přesáhl přírůstek pětitisícovou hranici. V sobotu přibylo v Česku 4635 potvrzených případů nemoci covid-19. Víkendový rekord dosud držela minulá sobota 3. října s 2555 případy.

Laboratoře v Česku vyhodnotily v sobotu 17 695 testů, pozitivních na covid z nich byla zhruba čtvrtina. V rekordní pátek bylo testů o 9000 víc a podíl nakažených na počtu testů byl skoro třetinový, dosud nejvíc od trvání epidemie. O víkendu tým Chytré karantény i politici vyzývali lidi k tomu, aby i přes nepřízeň počasí chodili na testy, nedorazili totiž ani mnozí objednaní.

V přepočtu na obyvatele je v současnosti Česko druhým nejhůře zasaženým státem na světě. Více případů na sto tisíc obyvatel přibylo za posledních sedm dní pouze v Andoře se 761 nakaženými na sto tisíc obyvatel, v Česku jich přibylo 314. Žádný další stát nezaznamenal přes 300 nových případů na sto tisíc obyvatel za poslední týden, třetí nejhůře zasaženou zemí je Izrael s 286 infikovanými na sto tisíc obyvatel. Absolutní počet 33 400 nově nakažených za sedm dní potom řadí Česko na celosvětové dvanácté místo. 

Náchodsko má v přepočtu nejvyšší míru nákazy mezi okresy za poslední týden

Nejvíce se covid-19 v poslední době šíří na Náchodsku. Za uplynulých sedm dní tam bylo zaznamenáno skoro 565 nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Druhý nejvýraznější nárůst má Uherskohradišťsko s 516 případy na 100 tisíc obyvatel, více než 400 nově nakažených má Příbramsko a Zlínsko. 

Na Náchodsku není podle hygieniků žádné jasné velké ohnisko nákazy. Covid-19 se šíří komunitně. „Nákaza se stále významně předává v rodinách, častý je přenos u kolegů v práci. V souvislosti s dřívějšími ohnisky v některých školách je třeba uvést, že s plošným nárůstem počtu pozitivních se objevují i nadále případy pozitivních žáků, studentů nebo učitelů, velice často však k nákaze dochází mimo školu,“ uvedla mluvčí královéhradecké krajské hygienické stanice Veronika Krejčí. 

Ministr Havlíček v neděli připustil, že za současnou epidemiologickou situaci nese odpovědnost i vláda. „Byli jsme málo důslední, aby se dodržovala opatření. Zároveň jsme v létě asi podlehli tlakům veřejnosti při rozvolňování,“ řekl v rozhovoru pro Primu. Vývoj epidemie ale podle něj podcenili skoro všichni.