Hygienikům při trasování pomohou policisté. Ve středu testy odhalily 2932 nakažených, kraje zavírají školy

Brífink Ústředního krizového štábu z 1. října (zdroj: ČT24)

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se ministerstva vnitra a zdravotnictví dohodla, že se 200 až 250 policistů zapojí do trasování kontaktů nakažených covidem-19, aby pomohli hygienikům s trasováním. Šéf resortu to řekl po jednání krizového štábu, kterému předsedá. Denní přírůstek počtu případů koronaviru se ve středu vrátil do blízkosti tří tisíc, celkový počet případů nemoci covid-19 v Česku tak už překročil hranici 70 tisíc.

Podle policejního prezidenta Jana Švejdara budou policisté vypomáhat plošně po celé zemi. Proškoleni by měli být ještě ve čtvrtek nebo v pátek. „Od pátku odpoledne nebo od pondělí budeme připraveni,“ dodal. „Měli by být využíváni ke třetím hovorům, to znamená ke zjišťování kontaktů na základě požadavků hygienické stanice,“ upřesnil úkol policie Švejdar.

Policejní prezident také uvedl, že policisté budou s trasováním pomáhat dobrovolně. „Jsou to lidi, kteří v současné době nejsou potřeba k tomu, aby zajišťovali činnost policie,“ ujistil.

Podle Hamáčka se dohoda ohledně výpomoci policistů finalizuje. „Musí být uzavřena a bude dnes (ve čtvrtek) nebo zítra hotová. Pak už nebude nic bránit tomu, aby od 200 do 250 policistů, tak, jak jsme to v minulosti nabízeli, posílilo kapacity hygieny,“ řekl ministr.

Pět set telefonátů denně s nakaženými i jejich kontakty teď vyřídí hygiena ve Zlíně. Většinu dohledá do dvou dnů. Pomáhá 40 studentů v call centru, které vzniklo v univerzitní knihovně. Od pondělí nastoupí deset policistů.

Kvůli velkému nárůstu počtu nových případů nestíhá také pražská hygienická stanice všechny včas trasovat. Vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla v polovině září uvedl, že s telefonickým trasováním kontaktů nemocných lidí pomáhá hygienikům 519 lidí, z toho 72 armádních hygieniků. Dalších 200 lidí mělo být pro tuto činnost postupně proškoleno. S trasováním kontaktů nakažených hygienikům pomáhají také civilní medici.

Výpomoc policistů s trasováním kontaktů lidí nakažených koronavirem nabízel ministr Hamáček již na začátku září, ale premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy uvedl, že hygienické stanice trasování kontaktů lidí nakažených koronavirem zvládají. To kritizuje část opozice, vláda se podle ní měla na nárůst nakažených začít připravovat dřív.

„Každý člověk dobrý, ale na to, jaká je teď potřeba na trasovacích systémech, je to málo,“ komentoval poslanec Bohuslav Svoboda (ODS). Zpoždění kritizoval i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „My jsme už před několika týdny upozorňovali na to, že je potřeba akutně posílit kapacitu pro testování a trasování. Myslím si, že je velká chyba, že se to děje až teď,“ uvedl.

Jen za úterý se hygienici pokusili skoro o osm a půl tisíce hovorů. Dovolali se jen ve dvou třetinách případů.

Události: Policie pomůže trasovat nakažené (zdroj: ČT24)

Kraje zavírají střední školy

Ve školství se pravidla, která mají začit platit od pondělka, dotknou hlavně středních škol. V okresech, které jsou na takzvaném semaforu nákazy koronavirem označeny červenou nebo oranžovou barvou, mají učit dva týdny na dálku s výjimkou praktických cvičení. Omezení mají v těchto regionech platit i pro základní umělecké školy.

Na distanční výuku od pondělí přejdou kompletně všechny střední školy ve Středočeském, Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Stejně tomu bude i na Vysočině s výjimkou prvních ročníků víceletých gymnázií.

V Plzeňském kraji hygienici zavřeli střední školy jen v určitých okresech – Domažlice, Klatovy, Plzeň-město, Plzeň-jih, Plzeň-sever, Tachov a Rokycany.

Prezenční výuka zůstává v hlavním městě, v Pardubickém a Jihomoravském kraji pouze pro žáky povinných prvních devíti ročníků studia. Naopak v Olomouckém, Královéhradeckém a Libereckém kraji hygiena distanční výuku žáků středních škol nenařídila. Jak to bude ve Zlínském kraji, zatím není jasné.

Opatření se mají dotknout i dalších škol. Na základních školách se od pondělí bude 14 dnů učit hudební výchova bez zpěvu. Tělocvik bude na prvním stupni bez omezení, na druhém stupni by se měl konat venku.

Základní školy Prymula zavírat nechce

Dálkovou výuku na základních školách vláda ale zavádět nechce. Ujišťoval o tom poslance při sněmovních interpelacích ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). 

„U středoškoláků má zavedení distančního vzdělávání nejmenší dopad na kvalitu poskytovaného vzdělání na rozdíl od druhých stupňů, kde se skutečně nechystáme tato opatření provést,“ řekl Prymula na dotazy Vojtěcha Munzara (ODS), podle kterého by měla být prezenční výuka zachována v co nejširší míře.

Zavření středních škol má podle ministra snížit rychlost šíření nákazy. „Vycházel jsem ze situace, kdy my chceme snížit celkovou zátěž, aniž bychom dramaticky postihli ekonomiku,“ řekl Prymula. Veškerá jiná možná opatření by podle něho byla bolestivější. Připustil, že i zavedení dálkové výuky na středních školách je citelné. „Jiným způsobem to v tuto chvíli řešit neumíme,“ dodal ministr.

Události: Přípravy na nová opatření (zdroj: ČT24)

Přes 70 tisíc nakažených

V Česku přibylo za čtvrtek zatím 1400 potvrzených případů covidu. Deset lidí s koronavirem  zemřelo, hospitalizovaných je přes 1000.

Ve středu hygienici odhalili 2932 nových případů covidu, což je třetí nejvyšší denní počet od březnového začátku šíření nemoci v Česku. Celkový dosavadní počet případů přesáhl 70 tisíc. Nakažených je aktuálně 38 019 lidí, nemoc má u většiny z nich mírný průběh.

Z nemoci se dosud vyléčilo 33 557 lidí, 668 zemřelo. Zářijový počet 242 úmrtí tak převýšil dosavadní maximum 206 zemřelých s koronavirem za duben.

Hospitalizovaných je více než pětinásobek počtu ke konci srpna. Víc než pětinásobně na 202 vzrostl také počet lidí ve vážném stavu. Čísla jsou od druhé poloviny měsíce rekordní, převýšila dosavadní maxima z dubna. Podíl nakažených, kteří skončili v nemocnici, na celkovém počtu aktuálně nemocných je k úterku zhruba 2,9 procenta.

Nejvyšší denní přírůstek v Česku je ze 17. září, kdy hygienici potvrdili 3126 případů koronaviru. Minulý týden ve čtvrtek a v pátek se počty dostaly na 2910 a 2944 odhalených nakažených.

Denní přírůstky obvykle rostou zároveň s počty testů, jejich množství za středu ministerstvo zveřejní ve čtvrtek večer. Podíl nakažených mezi testovanými se poslední zhruba týden drží mezi deseti a 13 procenty.

Nejrychlejší šíření hlásí Uherskohradišťsko

Nejvýrazněji se nákaza v posledním týdnu šířila na Uherskohradišťsku, kde přibylo přes 256 případů nemoci v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Na Náchodsku je tento údaj 216, na Benešovsku 208 a na Pelhřimovsku 207. V ostatních okresech včetně Prahy je pod 200. Nejméně nakažených hlásí Českolipsko s 28 případy na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Pro zmírnění šíření koronaviru a zabezpečení fungování zdravotnického systému vláda ve středu schválila zavedení nouzového stavu, platit bude od pondělí 5. října na měsíc. Spolu s ním budou do 18. října zavedena nová omezení, která ovlivní provoz škol, trávení volného času, kulturní, sportovní a další hromadné akce, svatby i bohoslužby.

Za dva týdny plánuje vláda vydat další, zřejmě už mírnější opatření. Opoziční lídři považují vyhlášení nouzového stavu za důkaz, že vláda selhala, situaci podcenila. Kabinet podle nich jedná nepromyšleně a nekompetentně.