Tomáš Třetina a Jan Grois se utkají o křeslo senátora v obvodu Znojmo

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Znojmo postoupili Tomáš Třetina (TOP 09) a Jan Grois (za ČSSD jako nezávislý). Třetina měl v prvním kole voleb 30,37 procenta hlasů, Grois 25,95 procenta. Oba postupující řekli, že je hlavně důležité, aby lidé přišli i za týden ke druhému kolu senátních voleb. Prvního kola se zúčastnilo 33,42 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

„Jsem vděčný všem voličům, kteří mě podpořili, a věřím, že mě podpoří i v druhém kole. Ukazuje se, že spojovat se má smysl,“ řekl Tomáš Třetina, který kandidoval za ODS, STAN a TOP 09.

Grois je s druhým místem spokojený. „Jsem rád, že jsem uspěl v takové konkurenci. Kandidovalo mnoho osobností ze Znojemska. Myslím, že druhé kolo bude pro voliče jednodušší, protože se od sebe s protikandidátem výrazně lišíme,“ okomentoval výsledky Grois.

O hlasy usilovalo sedm kandidátů, mezi nimi bývalý senátor Vladimír Železný (Trikolóra), který dostal 2,9 procenta hlasů, nebo ředitel Nemocnice Znojmo Martin Pavlík (ANO). Pro toho hlasovalo 20,18 procenta voličů.

V roce 2014 zvítězil ve Znojmě Pavel Štohl (za ČSSD). Ve druhém kole získal 53,87 procenta hlasů. Druhý skončil Jiří Němec (KDU-ČSL).