Aby byly základní potraviny. Kvůli pandemii navrhují vědci ze zemědělské univerzity navýšit hmotné rezervy

Podle vědců z České zemědělské univerzity by v budoucnu mohla pandemie způsobit potravinovou krizi. Tým profesora Michala Hejcmana varuje, že při případné další vlně nákazy by mohly chybět základní potraviny jako mouka, máslo nebo maso. Apelují proto na zvýšení hmotných rezerv státu, tak aby mohlo být Česko potravinově soběstačné.

Nejen zdravotnická či ekonomická dilemata – ale i potravinová. Podle vědců z České zemědělské univerzity (ČZU) by se stát měl věnovat také otázce zásobení základními potravinami.

Odvolávají se na případy z minulosti, třeba před sto lety v období španělské chřipky, která ukazuje, že podobné pandemie mohou výrazně ovlivnit tuzemské zemědělství.

„Zastavily se pekárny, vázlo zásobování potravin,“ objasňuje profesor Michal Hejcman z ČZU. Zároveň dodává, že „jakákoli takováto velká krize je spojená s nějakou potravinovou nedostatečností“.

Při analýze ještě starších dějin se dostává například k roku 1816, ve kterém nebylo žádné léto. „Nastal takový hladomor, že lidé jedli třeba seno.“ 

V zemědělství chybí sezonní pracovníci

Přesto, že se díky technologickému pokroku, tržní ekonomice a globalizaci situace změnila, může pandemie ochromit zemědělství a potravinovou soběstačnost  i v současnosti. 

Lidé podle Hejcmana nemají zájem o práci v zemědělství, případně na to nejsou fyzicky uzpůsobeni. Nedostatek lidí by pak mohl vést také k nutnému zmenšení chovů a k úbytku potravin.

O dobytek se zatím má kdo starat, v případě dalšího šíření nákazy ale českým zemědělcům budou výrazně chybět sezonní pracovníci, kterých je už teď nedostatek. „Tenhle problém se netýká pouze Česka, ale třeba i Itálie, kde chybí zhruba 300 tisíc sezonních pracovníků,“ podotýká Hejcman. 

Navýšení hmotných zásob

Podle vědců z ČZU je potřeba revidovat politiku hmotných zásob, co se týká potravin. Přesné složení zásob je státním tajemstvím, jejich množství by se ale mělo zvyšovat, asi o 10 milionů denních dávek za rok.

Stav potravin částečně objasnil pro ČT Pavel Švagr ze Správy státních hmotných rezerv.„Ministerstvo zemědělství v současnosti uplatňuje požadavek, abychom v dohledné době měli zásoby až na 15 dnů. V tuhle chvíli máme zásobu asi na 1,3 dne, což v podstatě znamená 13 milionů denních dávek.“