Hmotným rezervám chybí peníze na modernizaci, pracují i se čtyřicetiletou technikou

Státní hmotné rezervy postrádají podle svého šéfa peníze na modernizaci. Návrh státního rozpočtu s takovými prostředky nepočítá. Ministerstvo průmyslu, pod nějž instituce spadá, nyní připravuje inventuru techniky i dalších zásob. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce mluvit o tom, jestli rezervy nepřesunout pod jeho resort.

K tomu nejmodernějšímu, čím v současnosti Správa státních hmotných rezerv disponuje, patří mimo jiné sací bagr. Hasičům pomáhal například při pátrání po zavalených lidech po pádu části rekonstruovaného domu v Praze. Takto moderní techniky ale v rezervách není mnoho.

„Všechno zastarává, i technika ve státních hmotných rezervách. Zkuste si třeba elektrocentrálu z roku 1967 zapojit k čerpací stanici a zjistíte, že nenačerpáte,“ konstatuje předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. I mezi další výbavou se nachází třeba čtyřicet let staré kusy.

Technika musela loni podle statistik zasahovat každý třetí den. Na některé ještě stále funkční stroje už ale dochází náhradní díly, jiné už nelze využít naplno, například elektrocentrály, které už nesplňují normy pro jízdu na silnicích, a musí se proto přepravovat na valnících.

Havlíček: Potřebujeme inventuru, v rezervách jsou 2,5 miliardy

Návrh státního rozpočtu pro rok 2020 nepočítá s prostředky na modernizaci. Podle šéfa rezerv to tak má zůstat ještě další dva roky. „Pokud dojde k nějaké jiné dohodě na úrovni vlády, tak to rozpočet bude muset zabezpečit,“ říká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle Víta Rakušana, předsedy Starostů a nezávislých, není doba nakloněna tomu, aby stát hazardoval s tím, jestli má nejnutnější prostředky.

Ministerstvo průmyslu chce do konce roku provést inventuru. Nejde totiž jen o techniku, ale také o postoj ostatních resortů, které mají říct, co nepotřebují. „Měď, kobalt, zinek, olovo. Jenom v tomhle tam máme řádově skoro za dvě a půl miliardy korun a tam si chceme skutečně detailně projít, co dává smysl a co ne,“ zdůvodňuje ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (za ANO).

Inventuru schvaluje také část opozice, někteří poslanci pak mluví o tom, že přehodnocovat, co ve státních hmotných rezervách má ještě smysl, a co už ne, by se mělo pravidelně. „Bezesporu se ty požadavky na to, co má být ve státních rezervách, mění,“ je přesvědčen poslanec ODS Jan Skopeček.

Peníze z prodeje nepotřebných rezerv by podle ministra průmyslu měly jít do státního rozpočtu. O jejich využití, tedy zda poputují zpět do hmotných rezerv, nebo jinam, rozhodne vláda.