Správa hmotných rezerv nabízí starostům bojujícím se suchem své cisterny na pitnou vodu

Šéf SSHR Švagr: Na malých a středních obcích je problém s vodou zásadní (zdroj: ČT24)

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) nabízí obcím v době sucha svou techniku, aby mohly zajistit zásobování pitnou vodou. Předseda SSHR Pavel Švagr apeloval na starosty, aby se neváhali na správu obrátit v případě, že budou potřebovat třeba cisterny na pitnou vodu. „Máme cisterny na vodu, mobilní úpravny vody, dálkové vysokotlaké suchovody, umožňující přepravu vody až na desítky kilometrů,“ zmínil Švagr.

Podle jeho slov sice správa techniku pořídila pro případy povodní, v posledních letech se ale české obce a města potýkají především se suchem. Kusů techniky má podle něj správa k dispozici „desítky, ne-li stovky“.

Pokud některý ze starostů o techniku požádá, může ji mít k dispozici v řádu desítek hodin až několika dnů, přiblížil Švagr. Správa hmotných rezerv techniku půjčuje zdarma pouze při vyhlášení krizového stavu. Mimo tento stav svá zařízení pronajímá za několik tisíc korun za kus techniky, přiblížil Švagr.

Události: Správa hmotných rezerv nabízí obcím cisterny (zdroj: ČT24)

Sucho dolehlo třeba na Píšť na Opavsku

Před několika dny využila zásobování obecního vodojemu cisternami Správy státních hmotných rezerv třeba Píšť na Opavsku, kde bojují s nedostatkem pitné vody. Vodu má zpět do obce přivést provizorní povrchový vodovod, takzvaný suchovod. Ten už začala obec budovat na jaře, protože vysychají hlubinné vrty a voda z nich už nestačí pokrýt denní spotřebu v domácnostech.

Kromě Píště pomáhala letos technika specializovaná na sucho také v Žumberku na Chrudimsku a Dobříši na Příbramsku, kde je umístěna mobilní úprava pitné vody, která čistí vodu ze zatopeného lomu. SSHR zároveň řeší žádost o zapůjčení z obce Seč na Chrudimsku a dalších obcí. Většinou obce žádají o zapůjčení cisteren na pitnou vodu, které mají kapacitu 2,4 až 3,2 metru krychlového.