Část lidí mi důvěřovat nebude. Musím to akceptovat, říká slovenská prezidentka Čaputová

Interview ČT24 se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou (zdroj: ČT24)

Zuzana Čaputová je ve funkci prezidentky Slovenska už jeden rok, za dobu působení v úřadu si vysloužila pozici nejdůvěryhodnějšího politika v zemi. Jak hodnotí své dosavadní zkušenosti v roli prezidentky a kdo je pro ni vzor v politice? V Interview ČT24 Speciál si se Zuzanou Čaputovou povídala Světlana Witowská.

Podle Čaputové byl její první rok ve funkci velmi intenzivní, sešla se s několika vlivnými politiky a musela se toho hodně naučit. Míní přitom, že hodnoty i způsob, jak politiku dělat, opustit nemusí. A pokud bude schopna si i nadále udržet své principy, se kterými do boje o prezidentské křeslo šla, bude se svým působením v úřadě spokojena. 

První rok v roli hlavy státu podle Čaputové byl důležitý nejen pro ni samotnou, ale i pro ostatní Slováky. U občanů se jí údajně potvrdilo, že chtěli změnu, což dali najevo ve všech volbách – prezidentských, evropských i parlamentních. „Bylo jasné, že lidé chtějí změnu i v souvislosti s korupcí a nedůvěrou v justici,“ podotkla.

Změna je ale podle prezidentky dlouhodobý proces, uvedla však, že u jistých věcí nastaly prakticky hned. „Některá trestní stíhání se mohla uvolnit. Už dnes jsou stíhaní předtím vysoce postavení lidé ať už v justici, nebo ti, kteří pocházeli z byznysu a byli nedotknutelní. Stíhaný je bezprostředně po nástupu nové vlády například šéf státních hmotných rezerv,“ připomněla s tím, že na další změny už má Slovensko „našlápnuto“.

Nejdůvěryhodnější politik na Slovensku

Slovenské prezidentce věří víc než polovina obyvatel, stala se tak nejdůvěryhodnějším politikem v zemi. Podle Čaputové je to velká zodpovědnost. „Tímto pocitem tíhy jsem si prošla bezprostředně po volbách. To, co mi velmi pomohlo, bylo to, že jsem si uvědomila, že nesmím být závislá na přízni ani nepřízni, to mě osvobodilo,“ popsala. 

Prý si uvědomuje, že nemá důvěru všech Slováků. „Jediné, co je pevné a k čemu se chci vracet, je moje motivace, mé odhodlání a hodnoty, kterým věřím. To je jediná stabilita, i ta přízeň lidí se nakonec může proměnit v nepřízeň nebo může být oslabená,“ řekla slovenská prezidentka. 

Část společnosti mi důvěřovat nebude, protože se rozhodla věřit informacím o mě, které se nezakládají na pravdě. Nejsou zvědaví, jaká je pravda. Musím akceptovat to, že část lidí není otevřená tomu, aby mě poznala.
Zuzana Čaputová

Čaputová se považuje za liberálního politika, což mohlo podle ní vzbudit nedůvěru například i u silně věřících obyvatel. I ona sama o sobě tvrdí, že věří v Boha. „Jsem ráda, že tito lidé neuvěřili tomu reklamnímu obalu, té zkratce, která byla se mnou spojována, ale dali na vlastní zkušenost se mnou. Mám velkou část důvěry právě i od těchto lidí,“ tvrdí. 

Se Zemanem se ve všem neshodne, ale váží si jeho otevřenosti

I v tuzemsku má už Zuzana Čaputová větší důvěru lidí než český prezident Miloš Zeman. Slovenská prezidentka už dříve řekla, že se v někerých věcech se Zemanem neshodne. „Rozdílné názory máme například v tématu klimatických změn nebo aktivní občanské společnosti,“ uvedla s tím, že na Zemanovi si naopak váží vysoké míry otevřenosti v komunikaci.

Slovenskou prezidentku inspiruje spousta lidí, ať už muži či ženy. „Pokud jde o ženy, kterých je ve světové politice málo, tak pro mě bylo velmi příjemné setkání s paní kancléřkou (Angelou) Merkelovou,“ uvedla. 

Státní vyznamenání pro Miladu Horákovou

Čaputová nedávno udělila nejvyšší státní vyznamenání Miladě Horákové, která byla zavražděna komunistickým režimem. Podle prezidentky je těžké odhadnout, zda by i dnes byl někdo schopen takové oběti, jakou přinesla Horáková. 

Aby se podobná událost už neopakovala, je podle Čaputové nutné, aby lidé mimo jiné nepodléhali dezinformacím. „Lidé raději sáhnou po zkratce a zjednodušeném výkladu reality, než by se snažili pátrat po pravdě. To je velmi nebezpečný element, z toho mohou vzniknout různé hrozby včetně totalit, které pak ve výsledku znamenají smrt nevinných lidí. Důležité je, abychom se zajímali o veřejné dění a snažili se dopátrat pravdy,“ prohlásila.