Čaputová poprvé udělila státní vyznamenání, ocenila Miladu Horákovou

Události ČT: Čaputová poprvé předávala vyznamenání (zdroj: ČT24)

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová udělila poprvé ve funkci státní vyznamenání. Mezi oceněnými je i právnička a politička Milada Horáková, která se v roce 1950 stala obětí justiční vraždy ve vykonstruovaném procesu. Čaputová udělila vyznamenání u příležitosti 27. výročí vzniku samostané Slovenské republiky, které připadá na 1. ledna.

Horákovou ocenila slovenská prezidentka za zásluhy o demokracii a lidská práva a udělila jí in memoriam Řád bílého dvojkříže I. třídy, což je nejvyšší slovenské ocenění pro cizince. Vyznamenání převzala členka Klubu Milady Horákové Erika Mačáková.

Horáková byla popravena za špionáž a velezradu; spolu s dalšími 12 souzenými tvořili podle vykonstruované obžaloby špionské centrum. Horáková se kvůli své neústupnosti při soudním jednání stala symbolem odporu proti totalitě komunistické strany. V roce 1991 již udělil Horákové československý prezident Václav Havel Řád T. G. Masaryka I. třídy in memoriam.

Čaputová ocenila také osobnosti spojované s pádem komunismu, a to někdejší politiky Petera Zajace a Františka Mikloška, jakož i Zuzanou Mistríkovou, která patřila během sametové revoluce k lídrům studentského protikomunistického hnutí.

Státní vyznamenání dostali také odbojáři Branislav Tvarožek a Martinec Janec, in memoriam první romský lékař v Československu Ján Cibuľa, dále viroložka Silvia Pastoreková či někdejší šéfka Slovenské filharmonie Alžbeta Rajterová.

Slovenská hlava státu uděluje vyznamenání na návrh parlamentu, vlády nebo i bez návrhu na základě vlastního uvážení.

Udělit může tato státní vyznamenání: Řád bílého dvojkříže (občanský nebo vojenský druh), Řád Andreje Hlinky, Řád Ľudovíta Štúra (občanský nebo vojenský druh ), kříž Milana Rastislava Štefánika, Pribinův kříž, Medaili prezidenta Slovenské republiky.

Kromě Medaile prezidenta Slovenské republiky mají státní vyznamenání tři třídy, z nichž nejvyšší je I. třída, při jejímž udělení se předpokládá obzvláště mimořádná míra zásluh vyznamenaného.

Z jiných vyznamenání uděluje prezident Slovenské republiky také slovenské vojenské vyznamenání – Medaili za statečnost.

Čaputová: Odstraňme choroby mladé demokracie

V novoročním projevu, který přednesla ve středu, Čaputová mimo jiné vyzvala občany, aby přišli k únorovým parlamentním volbám. „Za necelé dva měsíce, v den, kdy bude volič opět králem, se rozhodne, kdo a v jaké míře bude zastupovat občany v zákonodárném sboru. Využijme tuto velkou příležitost a pojďme, prosím, volit,“ apelovala prezidentka.

Události, komentáře: Slovenská pocta pro Miladu Horákovou (zdroj: ČT24)

Slováci by podle ní měli z roku 2020 učinit rok šancí a využitých příležitostí. „Odstraňme choroby mladé demokracie v podobě nedostatků právního státu a naplno využijme potenciál, který naše Slovensko má. Společně ve spolupráci při pestrosti názorů a postojů, s úctou k pravdě a s lidskostí.“

Kritizovala také hrubost, vulgárnost a manipulaci ve veřejné debatě. Vyzvala k sounáležitosti a solidaritě a poukázala na případy násilí či problematiku národnostních menšin v zemi. Začleněním lidí žijících na okraji či v nouzi se dá podle ní vytvořit sociální i ekonomicky prosperující Slovensko.

Navzdory různým kauzám či selhání jednotlivců vyzvala Čaputová veřejnost, aby neztratila důvěru v policii, prokuraturu, soudy, nemocnice, hasiče či úředníky. „Mnozí z nich odvedli loni kus dobré práce, mnozí se zachovali statečně, jiní až hrdinsky.“

Podle jejích slov také není třeba ztrácet důvěru v politiky, protože ne všichni jsou špatní. Lidé by se také podle prezidentky neměli nechat otrávit řečmi naplněnými lží a nenávistí.