Čaputová vetovala zákon o padesátidenním moratoriu na předvolební průzkumy

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že vetovala zákon, který zakazuje zveřejňovat 50 dnů před volbami výsledky předvolebních průzkumů. Pokud parlament její veto prolomí, je připravena obrátit se na ústavní soud, aby novelu pozastavil a následně zrušil.

Moratorium na předvolební průzkumy podle prezidentky narušuje nejen právo voličů na informace a jejich shromažďování, ale i politickou soutěž.

„Jsem přesvědčená, že novela je v rozporu s vícero právy garantovanými ústavou Slovenské republiky. Jde například o právo na informace, jejich shromažďování a šíření. Potlačuje i politickou soutěž. Myslím, že je v rozporu s principem právní jistoty, protože účinnost novely nastane v čase, kdy se už bude volební kampaň konat,“ řekla Čaputová novinářům.

Parlamentní volby se mají na Slovensku konat 29. února. Pokud by novela o padesátidenním moratoriu začala platit, poslední výsledky průzkumů veřejného mínění by mohly být zveřejněny v první lednové dekádě.

Na Slovensku nyní platí čtrnáctidenní moratorium, i to je jedním z nejdelších v Evropě. Pokud by byl uzákoněn zákaz padesátidenní, šlo by podle Čaputové o světovou raritu. Společně s vetem poslala poslancům 16 stran argumentace, na kterých své rozhodnutí vysvětluje.

Zuzana Čaputová vetovala zákon o padesátidenním moratoriu na zveřejňování předvolebních průzkumů
Zdroj: ČT24

Poslanci chtěli chránit voliče před dezinformacemi

Novelu v Národním shromáždění podpořily dvě ze tří stran vládní koalice vedené Smerem a také krajně pravicová partaj Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Úpravu zákona strany zdůvodnily tím, že prostřednictvím průzkumů se politické strany snaží ovlivňovat voliče. Někteří koaliční poslanci rovněž tvrdili, že je třeba chránit voliče před dezinformacemi a účelovými informacemi.

„Skutečnou motivaci znají jen oni sami. Můžu vycházet jen z toho, co bylo deklarováno. Jedním z důvodů, které jsem slyšela, bylo to, že by se voliči měli víc soustředit na program. S tím se mohu jen ztotožnit. Ale myslím si, že zákaz informovat voliče o výsledcích průzkumů se nevylučuje s tím, že by strany mohly víc věcně debatovat o programových prioritách a rozdílech,“ míní slovenská prezidentka.

Připomněla také, že v západní Evropě je tendence délku moratoria na předvolební průzkumy spíš zkracovat. „Mějme důvěru ve voliče, který se sám rozhodne, zda bude průzkumům důvěřovat, či nikoliv,“ dodala.

Dlouhodobě nejoblíbenější politickou stranou na Slovensku je podle anket nejsilnější vládní strana Smer Roberta Fica, byť její popularita v posledních letech klesla. Ze sondáží také vyplývá, že kolem pětiprocentní hranice, jejíž zdolání ve volbách zaručuje vstup do sněmovny, se pohybuje hned několik politických stran. Stávající tříčlenná vládní koalice by podle průzkumů potřebnou většinu ve sněmovně nezískala.