Vojtěch počítá s uvolňováním v červenci. Nynější nárůst případů nákazy podle něj druhou vlnou není

Adam Vojtěch k aktuálnímu počtu nakažených (zdroj: ČT24)

Ve středu v Česku přibylo přes sto dvacet případů nákazy koronavirem. Jedná se o nejvyšší nárůst za poslední dva měsíce. „Samozřejmě na to reagujeme, ale je třeba říci, že to číslo je tvořené převážně ohniskovými oblastmi,“ okomentoval situaci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Mezi epicentra koronaviru patří Karvinsko a Frýdeckomístecko. V těchto místech Moravskoslezského kraje se tak bude k uvolňování režimu přistupovat jinak. Další vlna rozvolnění je naplánovaná na začátek července. Nově se nákaza objevila i v továrně v Holicích na Pardubicku.

Počet potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku stoupl ve středu o 127, což je nejvyšší denní nárůst od 21. dubna. Více než 100 nových případů za den odhalily testy naposledy koncem minulého pracovního týdne. Přitom ve středu provedly laboratoře o zhruba osm stovek méně testů než o den dříve.  

Z jednotlivých regionů bylo dosud nejvíce případů nákazy zaznamenáno v Praze, a to na dva a půl tisíce. Podobná je situace v Moravskoslezském kraji, kde bylo od začátku epidemie doteď potvrzeno také přes dva tisíce případů onemocnění. Mezi postižené regiony tu patří Karvinsko a Frýdeckomístecko. 

„Tato krize nás naučila, že je nutné na tyto věci reagovat rychle. Proto jsem požádal epidemiology, aby zasedli a připravili návrh na řešení,“ uvedl v rozhovoru pro ČT Adam Vojtěch. Ministr zdravotnictví se chce vyhnout eskalaci případů nákazy, která by mohla zahltit nemocnice a ovlinit zdravotní péči. 

Rozvolňování k začátku července dále platí, pro Karvinsko ale ne

Vojtěch uvedl, že nárůst neovlivní plány k plošnému uvolňování opatření, která vláda přijala v souvislosti s pandemií koronaviru. Další fáze je stanovena na 1. července. Lidé by tak mohli odložit roušky i ve vnitřních prostorách. 

Vojtěchova slova potrvrdil i premiér Andrej Babiš (ANO). „My jsme jednoznačně řekli, že už nebudou plošná opatření, jen v místě výskytu,“ uvedl pro Českou televizi. 

Ministr přiblížil, že například na Karvinsku kvůli nákaze bude muset přijmout speciální opatření. „Vedle masivního testování se bude muset přijmout i další opatření,“ řekl. Zmínil se o omezení v podobě roušek a redukce počtů lidí na větších akcích. Vedle toho také nadále budou platit kontroly na hranicích s Polskem v tomto regionu.

Koronavirus se rozšířil v liberecké továrně

Ohnisko je ale i na Liberecku. V tamní továrně na výrobu autosoučástí Magna Exteriors (Bohemia) krajští hygienici evidují 45 nemocných. Nakažení jsou nejen mezi zaměstnanci, nemocní jsou i jejich rodinní příslušníci a lidé z ubytoven, kde bydlí zahraniční dělníci.   

Liberecká Magna s 1800 pracovníky patří k největším zaměstnavatelům v Liberci. První případ tam test odhalil před týdnem. Všichni nakažení jsou v domácí izolaci. V karanténě jsou navíc z preventivních důvodů i zaměstnanci obou směn z postiženého pracoviště. Výrobu pomáhá zajistit zhruba stovka technicko-hospodářských pracovníků, kteří nastoupili na jejich místa, uvedla firma.

Magna výrazně zpřísnila bezpečnostní a hygienická opatření, aby snížila riziko šíření nákazy. Povinné je nošení roušek, podnik zvýšil dezinfekci a zaměstnancům měří u vstupu do areálu teplotu.  

Události: Koronavirus v Česku (zdroj: ČT)

Nákaza se objevila také ve fabrice na Pardubicku

Ve firmě Junker v Holicích na Pardubicku jsou tři nakažení koronavirem, dalších 98 lidí z výrobní haly, kde pracovali, muselo do karantény. Vedení celý podnik zavřelo. 

Další lidé, kteří pracovali na jiných pozicích než ve výrobě, si vzali z nařízení managementu dovolenou, je jich kolem 170. Hejtman Martin Netolický (ČSSD) uvedl, že počátkem příštího týdne jim armádní odběrové týmy provedou testy.

O druhou vlnu pandemie v Česku podle Vojtěcha nejde

Ministr zdravotnictví vyvrátil zprávy o tom, že by se kvůli nejvyššímu nárůstu nakažených za dva měsíce mělo jednat o druhou vlnu pandemie. „Nárůst už moniturujeme delší dobu v těch daných lokalitách. Nevede to zatím k nějaké eskalaci,“ prohlásil. Připustil ale, že menší problémy mají v souvislosti s nákazou v nemocnici v Karviné.  

Právě toto zařízení v moravskoslezském regionu označil za rizikové hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal. „Pokud by se nakazil personál nemocnice, byl by to problém,“ řekl.  S Vojtěchem se shoduje v tom, že o druhou vlnu pandemie nejde nebo že je nutné v kraji některá opatření zanechat. Roušky by ale ještě neodkládal a to v celorepublikovém měřítku. 

Smejkal také podotkl, že při dalším vývoji šíření infekce koronaviru bude klíčová zodpovědnost občanů. „Myslím si, že s rozvolňováním opatření se lidé rozvolnili až moc,“ poznamenal.  

Petr Smejkal k aktuálnímu počtu nakažených (zdroj: ČT24)

Na pražském letišti je nově možné se nechat otestovat

Na Letišti Václava Havla v Praze je nově možné absolvovat test na koronavirus. Otestovat se mohou nejen cestující, ale také široká veřejnost.

„Věříme, že to nejen posílí bezpečnost cestujících a přispěje ke snížení rizika šíření nákazy při překračování státních hranic, ale také cestování výrazně usnadní,“ míní předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř.