Do Tater, Alp i k moři. Petříček má hotový návrh, do kterých zemí bude možné cestovat

Do kterých zemí bude možné v létě cestovat bez omezení, bude definitivně jasné v pondělí. Tehdy předloží návrh takzvaného semaforu vládě ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Návrh však již je hotový, vyplývá z něj, že do kategorie bezpečných zemí spadne například Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko či Řecko, možná také Německo.

Do bezpečných zemí, kde nebude vážné riziko nákazou novým typem koronaviru, by mělo být možné cestovat od poloviny června. Z návrhu, který podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka dokončila pracovní skupina ve čtvrtek, vyplývá, že bude možné vyrazit k moři, do Tater i do Alp.

V kategorii by se mělo ocitnout Slovensko, Rakousko a Maďarsko, z turistických destinací potom ministr jmenoval Slovinsko, Chorvatsko a Řecko, možná bude možné vyrazit i do Bulharska a s velkou pravděpodobností se otevřou i hranice s Německem.

Petříček by byl rád i za Polsko, podle něj ale není jasný termín, kdy bude Polsko „připraveno se otevírat“. Naopak neočekává, že by bylo možné bez omezení cestovat do Španělska. Jistě to vláda nedoporučí v červnu, nejspíše ale ani v červenci. Je ale možné, že lepší bude situace s Kanárskými nebo Baleárskými ostrovy, které také patří ke Španělsku.

Zmíněné lokality budou mít na takzvaném semaforu ministerstva zahraničí zelenou barvu. Státy by měly být rozděleny do tří kategorií. Pokud by lidé cestovali do země, kam ministerstvo vyjíždět nedoporučí, budou mít problémy pojistit se, nebudou se moci spolehnout ani na konzulární pomoc. Červená barva podle vedoucího Pracovní skupiny pro řízení uvolňování karanténních opatření Rastislava Maďara s velkou pravděpodobností zůstane na území Itálie a Španělska.

Situace se ale bude vyvíjet. „Budeme průběžně upravovat doporučení na cesty. V případě zemí jako Španělsko, Polsko doporučovat necestovat do konkrétních regionů,“ plánuje Tomáš Petříček. Zároveň vyzval turisty, aby se registrovali do systému DROZD.

V současnosti jsou hranice České republiky částečně otevřené. Je možné bez povinností předkládat při návratu negativní test na koronavirus navštívit Slovensko, Rakousko a Maďarsko, ale jen na 48 hodin. Při delší cestě nebo návratu z jiné země je povinná karanténa, kterou je možné ukončit po předložení negativního PCR testu na covid-19.