Uvolnění povinnosti nošení roušek podle Hamáčka může být i dřív. Pražský dopravní podnik začne rušit omezení

Roušky by mohly být povinné jen v uzavřených prostorech, venku by je lidé nosili pouze na doporučení, uvedli v televizi CNN Prima News premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Zároveň se oba shodli také na tom, že vláda už pravděpodobně nebude žádat sněmovnu o prodloužení nouzového stavu po 17. květnu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek mluvil o tom, že by lidé roušky nebo jinou ochranu dýchacích cest nemuseli venku nosit od poloviny června. Pražský dopravní podnik začne pomalu posilovat provoz.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • Češi mohou od pondělí 11. května znovu jít ke kadeřníkovi, holiči, na kosmetiku, manikúru, pedikúru a masáž. Bude je obsluhovat personál s dvojitou ochranou obličeje. Před a po zahájení služby si bude muset dezinfikovat ruce, případně vyměnit rukavice. Platit bude povinný dvoumetrový odstup mezi zákazníky, a to i v čekací zóně.
  • Od pondělí 11. května se také otevírají obchodní centra, jen restaurace a stravovací provozy nebo dětské koutky v nich zatím zůstávají zavřené.
  • Stravovací zařízení mohou od pondělí 11. května obsluhovat hosty na zahrádkách. Mezi lidmi budou muset být dodržovány alespoň 1,5metrové odstupy, kromě hostů u jednoho stolu. Před usazením každé nové skupiny zákazníků musí personál dezinfikovat stůl i židle. Hosté budou moci využít toaletu v zázemí podniku, při konzumaci jídla a nápojů odpadá povinnost mít zakrytá ústa a nos.
  • Povoleny budou od pondělí 11. května rovněž akce do 100 lidí, což se týká jak návštěv divadel, kin, galerií nebo muzeí, tak i mší či svatebních obřadů.
  • K 11. květnu skončí také pracovní povinnost uložená studentům závěrečných ročníků zdravotnických oborů. V zařízeních, v nichž dosud pracovali, mohou zůstat jako dobrovolníci či na pracovní dohodu.
  • Provoz začne v pondělí 11. května také v některých školách. K přípravě na přijímací zkoušky se mohou od pondělí vrátit žáci devátých tříd a maturanti. Výuka může začít také v základních jazykových školách a provoz mohou obnovit i střediska volného času. Pro skupiny až 15 žáků se mohou otevřít základní umělecké školy. Obnovení provozu se ale bude v ZUŠ lišit.
  • Tuzemští vlakoví a autobusoví dopravci budou moci od pondělí 11. května obnovovat své linky pro cestující do zahraničí.

„Je potřeba debatovat o tom, jak dál s rouškami, jestli je nenosit jen ve vnitřních prostorech (…), zítra na vládě o tom budeme debatovat,“ řekl Babiš. Dodal, že už různá opatření rozvolňují, ale že uvidí, „jaký to bude mít dopad na výskyt lidí, kteří se nakazí“.

Hamáček dodal, že harmonogram rozvolňování vládních opatření kvůli šíření koronaviru umožňuje některé fáze urychlit. „Udělali jsme to několikrát, můžeme to udělat i s rouškami,“ řekl ministr. Je ale podle něj nutné vzít v potaz názor odborníků.

„Řešení, které by se mohlo nabízet, je, že roušky budou povinné pouze v uzavřených prostorách, to znamená v obchodech, v kinech, v MHD, a mimo uzavřené prostory vláda doporučí lidem nošení roušek a bude to na nich, aby se rozhodli, že chtějí chránit ostatní,“ popsal Hamáček.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula už dříve uvedl, že rozvolnění pravidel při nošení roušek musí mít logiku a racionálně vycházet z dopadů, které má na vývoj nemoci covid-19 předchozí rušení restrikcí. Orientační termín 15. červen vychází podle ministerstva zdravotnictví z doporučení epidemiologické pracovní skupiny.

Nošení roušek je jedním z mimořádných opatření, které přijalo ministerstvo zdravotnictví na základě zákona o ochraně veřejného zdraví a která budou platit i po ukončení nouzového stavu, jenž zatím platí do 17. května. Zakrývání dýchacích cest se podle Vojtěcha osvědčilo jako účinná prevence proti šíření nákazy. Své spoluobčany tím chrání třeba i lidé, kteří mají nákazu, ale neprojevují se u nich žádné příznaky covidu-19.

Zákaz pohybu na veřejnosti bez ochranných prostředků dýchacích cest platí v Česku od 19. března. Výjimku mají například děti v mateřských školách nebo dětských skupinách, řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté, děti do dvou let nebo za určitých podmínek umělci provádějící autorské dílo. 

Pražská MHD posílí provoz

Pražský dopravní podnik od pondělí posílí provoz autobusů omezený kvůli epidemii. Jezdit budou podle takzvaných poloprázdninových jízdních řádů, které jsou běžné v lednu a únoru. S omezeními se rozjede také lanová dráha na Petřín. Tramvaje se k poloprázdninovému režimu vrátí o týden později, od pondělí 18. května, kdy také začne jezdit víc příměstských vlaků. 

Podle ještě více omezených prázdninových jízdních řádů autobusy jezdí od soboty 28. března. Tramvaje se jimi řídí od 23. března, pro metro na lince B začaly prázdninové řády platit 18. března a na linkách A a C o den později. Provoz MHD za epidemie město omezilo kvůli poklesu počtu cestujících a také proto, že podniku chyběli zaměstnanci, kteří se například starají o děti kvůli zavřeným školám.

Provoz nyní DPP posiluje „v návaznosti na uvolňování mimořádných opatření souvisejících s pandemií covid-19 a postupný nárůst počtu cestujících“. Provoz autobusů tak bude silnější zhruba o šest procent, tramvaje budou díky kratším intervalům jezdit častěji. Od pondělí 11. května už také tramvaje a autobusy nebudou automaticky zastavovat na zastávkách na znamení, lidé budou muset znovu předem o svém vystupování tlačítkem informovat řidiče.

Vláda už asi nebude žádat poslance o prodloužení nouzového stavu

Vláda už pravděpodobně nebude žádat sněmovnu o prodloužení nouzového stavu po 17. květnu, shodli se v diskusním pořadu televize CNN Prima News premiér Babiš s vicepremiérem Hamáčkem. Prodloužení nouzového stavu, naposledy do 17. května, schválila na žádost vlády dolní komora, jak stanovuje zákon.

„Já myslím, že jsme se domluvili a v pondělí máme vládu, že nebudeme žádat a že zkrátka ten plán rozvolňování zvládneme těmi kompetencemi ministra vnitra a ministra zdravotnictví,“ řekl Babiš. „Z mého pohledu po 17. květnu může nouzový stav skončit,“ potvrdil Hamáček.

Babiš doplnil, že vláda připravila návrh nového takzvaného pandemického zákona, který má platit do konce roku. „A zatím bychom to mohli asi, pokud kolega (Hamáček) s tím souhlasí, zvládnout bez žádosti o prodloužení nouzového stavu,“ řekl Babiš. Vláda bude průběžně vyhodnocovat vývoj situace a bude podle harmonogramu pokračovat v uvolňování, poznamenal Hamáček.

Kabinet by se mohl v pondělí zabývat i dosavadním pravidlem, kdy jsou některé obchody mezi osmou a desátou otevřené jen pro seniory.

Počet případů nákazy překročil 8100

Od nedělního rána v Česku přibylo 11 nakažených na celkový počet 8106. Nízký nárůst je zřejmě podmíněn menším počtem testů, který je pro volné dny typický. Vyléčilo se zatím 4466 pacientů, což je o 18 víc než ráno. Počet úmrtí se zvýšil o tři na 279. Vyplývá to z údajů k nedělním 17:30, které na svém webu zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví.

Nárůst nakažených o 11 je i mezi sobotní půlnocí a nedělním podvečerem, pokračuje tak trend nízkých denních přírůstků z posledních dnů. V sobotu počet nově potvrzených případů klesl až na 18, kde byl i před týdnem, kdy šlo o minimum od 9. března. Zároveň byl ale sobotní počet testů nejnižší za šest dní. Počet testovaných za neděli ministerstvo oznámí v pondělí ráno, stejně jako údaj, jaké procento nemocných mezi nimi bylo. V sobotu tento podíl klesl pod půl procenta.

Po odečtení uzdravených a zemřelých od celkového počtu nakažených je v Česku aktuálně 3361 nemocných, číslo nadále zvolna klesá. Postupně ubývá také lidí, kteří jsou kvůli nemoci hospitalizovaní. V nemocnicích v sobotu s covidem-19 zůstávalo 239 lidí, 40 bylo ve vážném stavu. Obě čísla byla nejnižší od konce března.

Nejvíce případů nemoci je v Praze

Případů nemoci covid-19 je nejvíc v Praze, v neděli večer to bylo 1835. Podle počtu druhý Moravskoslezský kraj eviduje 1146 nakažených. Na Vysočině a v Jihočeském kraji se množství nemocných nadále drží pod 180.

V jižních Čechách je i nejméně infikovaných na 100 tisíc obyvatel, údaj zde zůstává pod 28. Nejvíce se s nemocí potýkají v Karlovarském kraji, kde evidují víc než 144 lidí s prokázaným covidem-19 na 100 tisíc obyvatel. 

Zemřelých s koronavirem má nejvíc Praha, 92 úmrtí je víc než dvojnásobek počtu ve druhém Moravskoslezském kraji. Tam s nemocí zemřelo 43 lidí. Zlínský kraj zaznamenal jedinou oběť, nejméně mezi regiony.

První tři případy koronaviru v Česku byly odhaleny 1. března, první úmrtí je z 22. března. Dosud nejvyšší denní přírůstek nemocných je z 27. března, kdy přibylo 373 případů. Počet zemřelých vzrostl nejvýrazněji 8. dubna, kdy ministerstvo zaznamenalo 14 úmrtí.

Dvě třetiny cestovních kanceláří nepřežijí, pokud situace potrvá déle, varuje Papež

Pokud by současná pandemická situace trvala další dva, tři měsíce, dostane cestovní ruch takovou ránu, že ji dvě třetiny cestovních kanceláří nemusí přežít, uvedl v televizi CNN Prima News místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Dodal, že kancelářím se dosud nedostalo od vlády žádné základní pomoci k tomu, aby mohly přežít.

Papež věří, že od července se bude dát do několika zemí cestovat. „Jsme nuceni poslouchat odborníky, ale nechceme, aby opatření trvala déle, než je nutné,“ uvedl. V některých zemích, se kterými se vedou dvojstranná jednání o podmínkách uvolnění cestování (Rakousko, Slovensko), je podle něj epidemiologická situace podobná.

Kritizoval kroky EU v době koronavirové krize. „S názory EU nejsem z hlediska koronaviru komfortní. V podstatě úplně zaspala. Pro mě není nyní unie autoritou, autoritou je pro mě ministerstvo zahraničí,“ dodal.

Papež už dříve uvedl, že vláda by měla cestovnímu ruchu pomoci vyjednáním dvoustranných dohod se zeměmi s nízkým rizikem nákazy. Měla by docílit toho, aby Češi mohli cestovat bez povinnosti karantény a pro cizince byla stanovena jasná pravidla, jak se v Česku mají chovat a pohybovat.

V první vlně dvoustranných dohod by mohlo být Chorvatsko, Slovensko, Bulharsko, Slovinsko a Maďarsko, kam by mohli lidé vyrazit za příznivé situace třeba už začátkem července. Vyjádřil naději, že by se dohody mohlo podařit uzavřít také s Řeckem a třeba Kanárskými ostrovy. 

Pivovary pomáhají restauracím s přípravou na obnovení provozu

Provozovatelé restaurací se po dvouměsíčním uzavření svých podniků připravují na pondělní částečné obnovení provozu. Pomocnou ruku jim nabídly také pivovary, pomáhají restauratérům se servisem výčepních zařízení i vybavením zahrádek a provozoven. 

Podle člena Národní ekonomické rady vlády Lukáše Kovandy přišly hospody či restaurace za uplynulé skoro dva měsíce o zhruba 23 miliard korun. Od pondělí tak sníží tempo, v jakém inkasují ztráty. Možnost vydávat nápoje či pokrmy přes výdejové okénko nebo rozvážkovou službou využil podle Kovandy jen zlomek zařízení.

Restaurace, hospody, bufety a kavárny otevřou v pondělí 11. května s obsluhou přes výdejní okénko, v provozu mohou být také venkovní zahrádky. Vnitřní prostory by se měly otevřít v pondělí 25. května.

Spolu s restauracemi se mohou opět otevřít také obchodní centra, ale i třeba kadeřnictví. Povoleny budou rovněž akce do 100 lidí, což se týká jak návštěv divadel, kin, galerií nebo muzeí, tak i mší, svatebních obřadů či sportovních tréninků. Pro deváťáky a maturanty se otevřou školy. Vše bude možné jen za dodržení přísných hygienických pravidel. Seznam povolení je na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Další uvolnění v opatřeních, jež Česko zavedlo v březnu kvůli šíření koronaviru, vláda plánuje na pondělí 25. května.

Základní hygienická pravidla zůstávají beze změny. Povinná bude ochrana nosu a úst třeba rouškou, dodržování dvoumetrových rozestupů a pravidelná osobní hygiena a dezinfekce rukou. V obchodních centrech, která v Česku ročně navštěvuje 300 milionů lidí, budou muset nadále zůstat uzavřeny stravovací provozy. Lidé si budou moci zkoušet po dezinfekci rukou oblečení i obuv.

Muzea a galerie musejí zajistit u vstupu možnost dezinfekce rukou a vyčlenit každému návštěvníkovi alespoň deset metrů čtverečních plochy tak, aby byly zaručeny bezpečné rozestupy.

V kinech a divadlech bude obsazována každá druhá řada, diváci budou sedět nejvýše dva vedle sebe a od jiných lidí je oddělí jedno volné sedadlo. Konzumace nápojů ani potravin nebo jejich prodej zatím nebude možný.

Některá muzea a galerie se otevřou až v úterý, protože pondělí je pro ně tradiční zavírací den. Provozovatelé kin většinou plánují otevírat a promítat, mnoho divadel včetně Národního divadla v Praze ale už do konce sezony hrát pro diváky nebude.

Provoz také začne v některých školách. K přípravě na přijímací zkoušky se mohou od pondělí vrátit žáci devátých tříd a maturanti. Výuka může začít také v základních jazykových školách a provoz mohou obnovit i střediska volného času. Pro skupiny až 15 žáků se mohou otevřít základní umělecké školy. Obnovení provozu se ale bude v ZUŠ lišit. Některé se budou podle Asociace ZUŠ otevírat později, nebo se zatím neotevřou a budou pokračovat jen ve výuce na dálku. Záleží na možnostech škol.

V souvislosti s otvíráním škol, lidé zaslali petice, ve které žádají ministra školství Roberta Plagu (za ANO), aby bylo možné děti po znovuotevření škol vyučovat i v přírodě. Podle nich je to vhodnější než v uzavřené třídě, současná nařízení počítají jen s výukou na školních pozemcích. 

Současná pravidla pro znovuotevření škol jsou podle autorů petice, kterou do nedělního dopoledne podepsalo zhruba šest set lidí, vytvořená pro velké školy o stovkách žáků, které se věnují standardní výuce.

„Chtěli bychom upozornit na menší venkovské školy, soukromé školy s menším množstvím žáků a odlišným přístupem k výuce. Jeví se jako silně omezující v některých školách takovou podmínku dodržovat,“ uvádí petice.

Výuka pod širým nebem je podle nich vhodná i proto, že se děti do škol vrací v květnu a červnu, tedy v nejteplejších měsících školního roku. „Pobyt v uzavřeném prostoru je pro šíření kapénkových infekcí daleko příhodnější než pobyt na čerstvém vzduchu,“ píše se v petici. Celodenní nošení roušky navíc podle nich zdraví také neprospívá. Podle pokynů ministerstva má být ale povinná jenom při pohybu ve společných prostorách škol, nikoliv ve třídách. 

K 11. květnu skončí tak pracovní povinnost uložená studentům závěrečných ročníků zdravotnických oborů. V zařízeních, v nichž dosud pracovali, mohou zůstat jako dobrovolníci či na pracovní dohodu. Na území ČR budou také moci vstupovat s negativním testem na koronavirus občané zemí mimo EU, a to kvůli sezonním pracím.

Od pondělí bude zrušen zákaz mezinárodní osobní dopravy. Dopravci ale s opětovným provozováním spojů do zahraničí vyčkávají, klíčové budou především podmínky cestování do dalších sousedních států. RegioJet hodlá od středy jezdit do Drážďan a Berlína, brzy chce obnovit i spojení do Vídně. Od pondělí mohou otevřít také herny a kasina.

Za nejvíce riziková považují epidemiologové obchodní centra

S plánem rozvolňování opatření souhlasili epidemiologové, za nejvíc rizikové považují otevření obchodních center. Pokud by se situace začala zhoršovat a počet pozitivně testovaných na koronavirus by narostl na 400 za den, nastalo by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha zbrzdění. V posledních dnech se počet případů nákazy denně drží pod stovkou. 

Povinnost nosit roušku bude platit dál. Orientačně od poloviny června by ji lidé nemuseli mít při pobytu venku, povinné by zůstaly v MHD, případně dalších uzavřených prostorech. Podle Vojtěcha bude nutné zvážit nošení roušek na veřejnosti velmi pravděpodobně na podzim a v zimě s nástupem respiračních nákaz.