V polovině června by mohl skončit zákaz vycházení bez roušek. O podrobnostech bude vláda jednat

Události: Od poloviny června by mohli Češi ven bez roušek (zdroj: ČT)

Přibližně od poloviny června skončí zákaz vycházení bez roušky. Potvrdil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) i jeho náměstek a epidemiolog Roman Prymula. Uvolnění by ovšem mělo platit pouze pro pobyt venku. V prostředcích hromadné dopravy a dalších uzavřených prostorách by měla být povinnost zakrývat si ústa a nos zachována. O tom, zda zůstane povinnost nosit roušky i například v obchodech, bude vláda podle Vojtěcha ještě diskutovat.

„Mohu slíbit, že pokud nedojde k zásadnímu problému, tak skutečně od poloviny června –možná i dřív. V květnu určitě chceme, aby roušky povinné byly,“ uvedl Vojtěch.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula na tiskové konferenci zdůraznil, že rozvolnění pravidel pro nošení roušek musí mít logiku a racionálně vycházet z dopadů, které má na vývoj covidu-19 předchozí rušení restrikcí. Konkrétně se podle něj rozhodne až příští měsíc, kdy už budou k dispozici statistická data po poslední vlně uvolnění na konci května.

Orientační termín 15. červen vychází podle Adama Vojtěcha z doporučení epidemiologické pracovní skupiny. Prymula konstatoval, že je třeba systematické řešení. Nemá podle něj logiku nutit nosit roušky někoho, kdo jde sám v lese, ale nelze na druhou stranu jednat neuváženě.

O tom, kde všude zůstane zakrývání úst a nosu povinné, bude vláda podle ministra zdravotnictví ještě jednat. Zatím hovoří o prostředcích MHD nebo úřadech. O obchodech se povede diskuse – je v nich totiž lépe než v dopravních prostředcích možné dodržovat požadované rozestupy.

Adam Vojtěch také na svém účtu na Twitteru uvedl, že zavedení povinného nošení roušek bude muset vláda nejspíše znovu zvážit na podzim s nástupem období respiračních onemocnění.

Povinnost nosit roušku platí od 19. března

Nošení roušek je jedním z mimořádných opatření, které přijalo ministerstvo zdravotnictví na základě zákona o ochraně veřejného zdraví a která budou platit i po ukončení nouzového stavu. Zakrývání dýchacích cest se podle ministra osvědčilo jako účinná prevence proti šíření nákazy. Své spoluobčany tím chrání třeba i lidé, kteří mají nákazu, ale neprojevují se u nich žádné příznaky covidu-19.

Zákaz pohybu na veřejnosti bez ochranných prostředků dýchacích cest platí v Česku od 19. března. Za ochranné prostředky se považují roušky, respirátory, ústenky, šátky, šály, nákrčníky či jiné prostředky, které brání šíření kapének.

Výjimku mají například děti v mateřských školách nebo dětských skupinách, řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté, děti do dvou let nebo za určitých podmínek umělci provádějící autorské dílo. 

  • Povinné zakrývání nosu a úst na veřejnosti zavedlo plošně s většími či menšími výjimkami přes sedmdesát států.
  • Téměř padesát dalších jej buď nasadilo v nejpostiženějších regionech, nebo roušky alespoň doporučuje.
  • Přes osmdesát procent světové populace žije v zemích, které se rozhodly svým občanům nošení roušek buď částečně nařídit, nebo alespoň doporučit. Patří mezi ně i pětice těch nejlidnatějších: Čína, Indie, Spojené státy, Indonésie a Pákistán, které mají dohromady přes tři půl miliardy obyvatel.
  • V Evropě patřily k nejrychlejším při zavádění roušek státy ve středu kontinentu. Každý ze sousedů Česka má ale své vlastní podmínky a někde je nošení roušek povinné jen při specifických příležitostech.
  • Například v Řecku a ve Španělsku k zavedení povinnosti nosit roušky přistupují až po uvolnění jiných opatření
  • Naopak skandinávské země nebo Velká Británie povinnost nosit roušky stále nemají