„Gumové paragrafy“. Část opozice kritizuje Vojtěcha za plán, jak udržet některá omezení i po nouzovém stavu

Události: Co bude po 17. květnu? (zdroj: ČT24)

S příští nedělí by v Česku měl skončit nouzový stav, sněmovna umožnila jeho prodloužení jen do 17. května. Hotely, autokempy i vnitřky restaurací nebo hradů a zámků by ale podle plánu měly zůstat zavřené ještě další týden. Omezení hodlá ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) udržet vlastními nařízeními podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Část opozice to kritizuje a namítá, že jde o příliš velkou koncentraci moci v rukou jednoho politika.

Hotely, bazény či pavilony zoologických zahrad mají zůstat uzavřené i po předpokládaném ukončení nouzového stavu, tedy po 17. květnu. Ministr zdravotnictví tvrdí, že na takový zásah pravomoc má.

„Ty zbytkové provozy, které nás čekají do 25. května, tak už nejsou nikterak velkým zásahem, a můžeme tedy ještě v rámci jednoho týdne držet regulaci skrze zákon o ochraně veřejného zdraví,“ dodal Vojtěch.

Koordinátor epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar uvedl, že týden navíc, o který bude rozvolňování trvat déle, bude klíčový. „My bychom potřebovali i delší dobu. Snažíme se chránit zdraví naší populace. Potřebujeme alespoň dva týdny, abychom viděli, že rozvolňování nic zásadního neudělalo s epidemií. Hlavním indikátorem je to, co nás čeká v pondělí,“ poznamenal.

Události: Rastislav Maďar k vývoji pandemie v Česku (zdroj: ČT24)

Opozici se plán nelíbí

Některé zákazy, které ministr podle zmíněné legislativy vydal, už nicméně Městský soud v Praze před dvěma týdny zrušil.

Část opozice i proto nový plán ministra kritizuje. „Ty paragrafy, podle kterých to chtějí vydávat, jsou gumové, a ta rozhodnutí by potom mohla být rušena pro nezákonnost a stálo by to potom daňové poplatníky peníze na náhradě škody,“ myslí si předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Nesmí zasahovat opravdu do těch nejcitlivějších práv a svobod.
Martin Kupka
Místopředseda strany a poslanec

O dalších krocích ministra pochybuje i právník Ondřej Dostál, který spor se státem u soudu vyhrál. „Velké zásahy do podnikání nebo do základních práv a svobod ministr učinit nemůže,“ uvedl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) pro Českou televizi řekl, že definitivně kabinet rozhodne začátkem týdne. „Budeme to řešit v pondělí na vládě na základě analýz kompetencí ministerstva vnitra a ministerstva zdravotnictví a na základě stávajících platných zákonů. Je to otevřené,“ uvedl.

Vláda vyhlásila nouzový stav 12. března. Poprvé v české historii zahrnuje území celého státu. I v případě, že skončí po víc než dvou měsících v neděli 17. května, půjde o nejdéle trvající nouzový stav v historii samostatné České republiky.