Česko se ohradilo proti ruské nótě. Do svobody projevu odmítáme zasahovat, vzkazuje Moskvě

Reportáž: Odmítáme zasahovat do svobody projevu, vzkazuje Česko Rusku (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zahraničních věcí se ohradilo proti ruské diplomatické nótě, která v pondělí kritizovala údajnou protiruskou kampaň v českém tisku. Podle týdeníku Respekt do Prahy přicestoval ruský agent vybavený jedem, který může znamenat hrozbu pro pražské komunální politiky. A zatímco ruští diplomaté mluví o nepřípustných útocích, Černínský palác hájí svobodu projevu. Podle premiéra si Česko nenechá líbit, aby cizí mocnosti ovlivňovaly jeho politiku.

Česko-ruské diplomatické pnutí vyvolala normalizační socha sovětského maršála Koněva, kterou dala radnice Prahy 6 vedená Ondřejem Kolářem (TOP 09) před několika týdny odstranit z náměstí v pražské Bubenči – což byl krok, který vyvolal rozhořčení i v nejvyšších patrech ruské politiky.

Týdeník Respekt pak v pondělí přinesl informaci, že do země přicestoval pracovník ruských tajných služeb údajně vybavený jedem ricin. Bezpečnostní úřady jeho přílet podle Respektu vyhodnotily jako riziko pro primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), starostu Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) i starostu Koláře.

Politici v ostraze

Všechny politiky nyní hlídá policie, Koláře podle zjištění Reportérů ČT navíc na tajném místě. Ochranu a její důvody nechce policie ani kontrarozvědka vůbec komentovat, všechny tři nicméně spojuje právě ruská stopa a nejde jen o Koněva.

Starosta Řeporyjí chce odhalit pomník sovětským vlasovcům, Hřib se angažoval v přejmenování náměstí před ruskou ambasádou po zavražděném opozičníkovi Borisi Němcovovi. Kolář pak v hlasovém záznamu odvysílaném v úterý večer na Primě řekl, že je v policejní ochraně kvůli možnému ruskému útoku.

„Byla mi přidělena na základě toho, že tady byly zjištěné nějaké skutečnosti, a ty skutečnosti jsou takové, že je tady Rus, který mě má za úkol zlikvidovat. Nejenom mě, ale ještě pana Hřiba a pana Novotného,“ řekl Kolář.

České dění posledních dní ruskou nevoli vyvolalo znovu. Ambasáda ve veřejném komentáři uvedla, že v Respektu je ruská strana fakticky obviňována z přípravy atentátu na pražské komunální politiky. „Velvyslanectví Ruské federace v České republice striktně odmítá takové nehorázné a lživé pomluvy,“ uvedla s tím, že jde o provokativní propagandistické metody.

„V této souvislosti velvyslanectví zaslalo Ministerstvu zahraničních věcí ČR nótu, v které poukazuje na nepřípustnost trvajících nepodložených útoků na Rusko a jeho zastupitelský úřad v Praze,“ doplnila k diplomatické nótě – a na ni nyní reaguje ministerstvo zahraničních věcí vedené Tomášem Petříčkem (ČSSD).

Nóta proti nótě

Podle Černínského paláce Česká republika odmítá zasahovat do svobody projevu nebo médií v Česku a neměl by to dělat ani žádný jiný stát – ruskou diplomatickou odezvu resort podle mluvčí Zuzany Štíchové považuje za nepatřičnou snahu o narušování těchto svobod. České ministerstvo tak podalo Rusům nótu vlastní.

„V odpovědi stojí, že v České republice dodržujeme a ctíme svobodu tisku a zákaz cenzury podle listiny základních práv a svobod. Ministerstvo zahraničí do těchto svobod nehodlá a nebude nikdy zasahovat. Odmítáme také to, že by se o něco podobného měl pokoušet některý cizí stát,“ řekla Štíchová.

„V odpovědi také připomínáme smlouvu o přátelských vztazích mezi Českou republikou a Ruskem, ve které se obě strany zavázaly dodržovat fakt, že se nebudou vměšovat jeden druhému do vnitřních záležitostí,“ uvedla Štíchová. Diplomacie podle ní také Rusku sdělila, že Česko dodržuje veškeré své mezinárodní závazky plynoucí z mezinárodního práva. 

Petříček: Vláda nesedí se založenýma rukama

Ministr Petříček ani jeho náměstci nyní podle Štíchové neplánují žádné přímé jednání s ruským velvyslancem Alexandrem Zmejevským kvůli současným sporům. K údajnému ohrožení pražských politiků se pak Petříček vyjadřuje následovně: „Vláda rozhodně nesedí se založenýma rukama, pokud máme informace od zpravodajských služeb, že tady hrozí nějaké riziko.“ 

„Je faktem, že zhruba před třemi týdny se ze služební cesty do Prahy vrátil řádně akreditovaný ruský diplomat, kterého jeho kolegové skutečně vyzvedli na letišti. K detailům se ministerstvo zahraničí vyjadřovat nebude, to je otázka na tajné služby,“ dodala k záležitosti Štíchová. 

Podle ruského velvyslanectví se ale nic takového nestalo. „Od poloviny března t.r. ani jeden z diplomatických pracovníků Velvyslanectví Ruské federace v České republice nepřicestoval na pražské letiště,“ sdělila ambasáda.

Proti Rusku se ohradil i Babiš

Vůči ruským prohlášením se pak vymezil i premiér Andrej Babiš (ANO). Česká republika si podle něj nenechá líbit, aby cizí mocnosti ovlivňovaly její politické dění. „Není možné - pokud je to pravda - aby tady nějaký cizí stát prováděl nějaké akce proti našim občanům,“ prohlásil.

Obezřetná je i rozvědka. „BIS považuje současnou situaci, kdy je vyhrožováno českým komunálním politikům, za mimořádně vážnou, velmi intenzivně se proto v souladu s naší působností věnujeme činnosti cizích zpravodajských služeb,“ sdělil její mluvčí Ladislav Šticha.

Podle Babiše spory s Ruskem řeší diplomatickými kanály ministerstvo zahraničí, zabývá se i projevy nepřátelství, se kterými se v uplynulých týdnech setkaly české zastupitelské úřady v Moskvě a v Petrohradu. Situace prý nicméně nevyžaduje radikální kroky, jako by bylo vypovězení ruského velvyslance.

Ruské ambasáda své pondělní sdělení pro české ministerstvo zahraničí označila za prosbu, aby ministerstvo učinilo v souladu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích z roku 1961 všechna vhodná opatření, aby zabránilo útokům proti ruským diplomatům a jejich důstojnosti. „Jsme překvapeni snahou české strany spojovat tuto žádost s cenzurou. Z ruské strany se o tomto nikdy nejednalo,“ napsalo velvyslanectví.