Hamáček věří, že lidé zůstanou o Velikonocích doma. Chytrá karanténa je podle hejtmanů připravena ve všech krajích

Události ČT: Domácí situace ohledně koronaviru v Česku (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní opatření v souvislosti s koronavirem se v Česku o Velikonocích zpřísňovat nebudou. Řekl to ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Věří také, že lidé o svátcích zůstanou doma. V Česku se už podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) podařilo zastavit nekontrolované šíření nemoci COVID-19. Takzvaná chytrá karanténa je podle hejtmanů připravena ke spuštění ve všech krajích, projekt má začít fungovat ve čtvrtek.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Poslanci ve středu jednali o vládních návrzích, které mají zmírnit krizi způsobenou opatřeními proti šíření koronaviru.
  • Nájemníci bez příjmů budou načas chráněni před výpovědí z bytů. Firmy s uzavřenými provozy mají získat nárok na odklad nájmu. Policisté zřejmě budou moci pokutovat až 10 tisíci korunami lidi, kteří budou porušovat opatření proti šíření nemoci, schválili také poslanci.
  • Krajští hejtmané uvedli, že projekt chytré karantény je připraven ke spuštění ve všech krajích, fungovat by měl přitom od čtvrtka.
  • Vláda, která měla ve středu rozhodnout o prodloužení nouzového stavu do 30. dubna, se sejde až ve čtvrtek. 
  • Počet případů nákazy novým koronavirem přesáhl pětitisícovou hranici. Nakazilo se celkem 5221 lidíUzdravilo se 233 lidí, zemřelo 99 pacientů.
  • V Praze přistálo repatriační letadlo z Indonésie, které z ostrova Bali dopravilo 98 Čechů a dalších 61 občanů Evropské unie. 
  • Nekontrolované šíření koronaviru se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) podařilo v Česku zastavit. Do konce měsíce by mohlo být v tuzemsku více než 10 tisíc potvrzených případů nákazy.
  • Bezpečnostní opatření v Česku se o Velikonocích nebudou zpřísňovat. Prohlásil to ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že současná opatření jsou dostačující.

O realizaci projektu společně s hejtmany jednali zástupci týmu epidemiologa Romana Prymuly, Armády České republiky, ministerstva vnitra, hygienici a představitelé Hasičského záchranného sboru prostřednictvím videokonference.

Systém chytré karantény má podle Prymuly za cíl efektivnější umístění lidí podezřelých z nákazy koronavirem do karantény, a to do tří dnů od absolvování testu. Pro zjištění kontaktů nakaženého se přitom s jeho souhlasem využijí data mobilních operátorů.

V krajích se čtvrtečním zavedením projektu budou hygienikům pomáhat medici české armády. Regiony by měly od armády celkem získat 78 vojenských mediků, kteří posílí krajské hygienické stanice. 

Opatření jsou dostačující, tvrdí Hamáček

Jan Hamáček na středeční tiskové konferenci uvedl, že přes Velikonoce se v Česku nebudou zpřísňovat bezpečnostní opatření, ta současná jsou podle něj dostačující. Spoléhá také na to, že si lidé uvědomí, že při návštěvě příbuzných by mohli někoho nakazit.

Věřím, že lidé jsou a budou rozumní a nepustí domů někoho, kdo by jim tam mohl potenciálně zanést nějakou nemoc. Kdybych byl doma, tak prostě neotevřu, protože bych se bál, že mě někdo nakazí.
Jan Hamáček
ministr vnitra

Podle Adama Vojtěcha se může začít Česko připravovat na návrat k běžnému životu. Odhaduje, že na konci dubna by mohlo být v tuzemsku 10 600 potvrzených případů nákazy, před týdnem se přitom hovořilo o více než čtrnácti tisících nakažených.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška se daří chránit seniory, mezi nakaženými je jich 24 procent a podíl výrazně neroste. Reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších lidí, kteří se nakazí od jednoho pozitivně testovaného, se blíží k hodnotě jedna.

„Reprodukční číslo blízké jedné neznamená zastavení šíření nemoci, ale šíří se kontrolovaně,“ řekl Dušek.

Ladislav Dušek: Podařilo se zastavit nekontrolované šíření viru (zdroj: ČT24)

Koronavirus pod kontrolou

Hlavním důvodem pro opatrný optimismus je fakt, že se nárůst nových případů zpomaluje, i když přibývá testů. V poslední době byl nárůst potvrzených nemocných pod pět procent. Zároveň se dramaticky nemění jejich věková struktura - infikovaných, kterým je přes 60, je pořád výrazně míň než v jiných zemích. Aktuálně to není ani čtvrtina nemocných. Experti optimistický vývoj přisuzují včasnému zákazu hromadných akcí a omezení volného pohybu i dalším opatřením.

Epidemiologové mají navíc stále více a více dat, takže dokážou zpřesňovat a upravovat své modely. Podle toho nejnovějšího by měl celkový počet potvrzených případů vystoupat zhruba za týden k sedmi tisícům. Na konci měsíce by to pak mělo být kolem deseti tisíc šesti set.

Jakkoliv to vypadá, že ta čísla jsou dobrá - tak, jsou dobrá jenom kvůli tomu, že naši občané nařízení vlády dodržují. Takže je chci požádat o to, aby vydrželi i přes Velikonoce.
Jan Hamáček
ministr vnitra

Uvolňování zákazů ale musí být podle expertů i šéfa ústředního krizového štábu Jana Hamáčka jen pozvolné. Všichni zdůrazňují, že opatrnost je stále na místě.

Havlíček: Přes víkend budeme připravovat režim otevírání obchodů

Expertní týmy budou přes víkend pracovat na přípravě plánu a pravidlech postupného otevírání obchodů a služeb. Podnikatelé by se o změně opatření měli dozvědět dva až tři dny předtím, než vejdou v účinnost. Nejprve by mohly být otevřeny prodejny, kde bude možné garantovat bezpečnostní dvoumetrový odstup.  Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) to uvedl v pořadu Události, komentáře.

Udělování výjimek obchodům, které mohou být otevřeny, bylo podle Havlíčka dosud voleno vždy účelově. „Zatím jsme nepustili nic zásadního,“ řekl. Od příštího týdne by ale mohlo začít postupné uvolňování.

Události, komentáře: Karel Havlíček a Martin Reiner o aktuální krizi (zdroj: ČT24)

Důležité slovo při tom podle něj budou mít epidemiologové. „Celý víkend budeme připravovat režim toho, v různých skupinách, co a jak by se dalo pouštět, v jakém čase a pochopitelně řekneme to všem s dostatečným předstihem,“ uvedl ministr.

V první vlně by podle Havlíčka mohla být například i knihkupectví. Rozhodovat by se mělo ne podle typů prodejen, ale spíše podle velikosti. Důležitým faktorem bude i to, zda je obchod uvnitř dalšího objektu. Přednost dostanou prodejny, které stojí na volném prostranství.

Na Hané má být továrna na respirátory

Americká společnost Honeywell pravděpodobně postaví v Olomouci závod na výrobu respirátorů s kapacitou pět milionů kusů měsíčně. „Potvrzuji, že v posledních dnech intenzivně jednáme společně s premiérem Andrejem Babišem s vedením společnosti Honeywell. Jsme těsně před uzavřením dohody. Výrobna by měla být situována v Olomouci, alokovala by tam 300 lidí,“ oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Stát podle něj neposkytne firmě investiční pobídku, ale slíbí, že bude část vyrobeného zboží odebírat. „Produkci využijeme pro české zdravotnictví, energetiku, průmysl, pro správu hmotných rezerv a ještě budeme mít důležitý exportní artikl. Staneme se tak v této oblasti plně soběstačnými a nezávislými na dovozu,“ řekl ministr průmyslu.

Poslanci jednali o dalších opatřeních

Sněmovna pokračovala v projednávání dalšího souboru návrhů, které předložila vláda ANO a ČSSD ve stavu legislativní nouze kvůli epidemii nového koronaviru. Poslanci například schválili rozšíření možností centrální banky obchodovat na volném trhu, změnili i pravidla pro poskytování úvěrů a zvýšili strukturální deficit až na čtyři procenta HDP.

Poměrně těsnou většinou prošel sněmovnou také vládní návrh zákona, který dává policistům a strážníkům možnost ukládat pokuty až do 10 tisíc korun lidem, jež budou porušovat opatření proti šíření koronaviru. Návrh, který má platit jen po dobu platnosti opatření proti koronaviru, nyní dostane k projednání Senát.

Zákonodárci se nyní scházejí z preventivních důvodů zhruba v polovičním počtu. Sněmovní budovy jsou pro veřejnost i při schůzích nadále uzavřeny.

Vláda zasedne až ve čtvrtek

Ve středu se měla mimořádně sejít i vláda, kabinet měl především prodloužit nouzový stav, a to do 30. dubna, s čímž v úterý souhlasili i poslanci. Úřad vlády ale informoval o tom, že jednání vlády proběhne o den později. 

Kabinet může podle zákona o bezpečnosti ČR vyhlásit nouzový stav nejdéle na 30 dnů, poté ho může prodloužit po předchozím souhlasu sněmovny. Poslanci dostali od vlády návrh, aby umožnili prodloužení o dalších 30 dní do 11. května, dolní komora ale v úterý povolila prodloužení pouze do konce dubna. Části opozice vadilo, že vláda poslancům nevysvětlila, k čemu chce další pokračování nouzového stavu využít.

Kultuře by mohla pomoci více než miliarda korun

Vláda by se měla zabývat i návrhem ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD), podle kterého by měl stát dát 1,16 miliardy korun na zmírnění dopadů koronavirové krize na kulturu. 

Zaorálek chce pro nezávislé kulturní subjekty bez vlastního zřizovatele 440 milionů, které se přidají do grantového řízení. Navrhuje také zřídit program na podporu zpřístupňování kultury prostřednictvím digitálních médií s 30 miliony korun. Regionální kultuře chce poslat 390 milionů a pro resortní příspěvkové organizace letošní příspěvek navýšit o 300 milionů korun.

Kabinet by se podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) měl také zabývat obnovením Národní ekonomické rady vlády (NERV). Hlavním úkolem rady složené ze zástupců ekonomů i velkých firem má být vyhledávání možných problémů ve fungování ekonomiky nebo poskytování doporučení při přípravě strategických hospodářských dokumentů vlády. Rada by také měla vyhodnotit opatření přijatá kvůli koronaviru a navrhnout opatření související s přípravou státního rozpočtu na rok 2021.

Do Česka dorazilo další repatriační letadlo

Na Letišti Václava Havla v Praze přistálo ve středu ráno repatriační letadlo z Indonésie, do vlasti dopravilo 98 Čechů a dalších 61 občanů Evropské unie, kteří uvázli na ostrově Bali. Na svém Twitteru o tom informoval ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Kromě českých občanů z Indonésie se podařilo evakuovat i dvacet Čechů z Ruska. „Díky naší ambasádě a především přátelům z rakouského ministerstva zahraničí, kteří české občany vzali do letadla směr Vídeň,“ napsal Petříček na Twitteru. Další dva Češi míří z Fidži do německého Mnichova. 

Počet nakažených překonal pětitisícovou hranici

Počet případů nákazy novým koronavirem v Česku překročil pětitisícovou hranici, ministerstvo zdravotnictví aktuálně uvádí 5221 potvrzených nákaz. S nemocí COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, zemřelo v nemocnicích od začátku epidemie 99 lidí, od středečního rána se počet zvýšil o osm. Naopak 233 pacientů se uzdravilo. 

Celkem bylo v Česku do úterního rána provedeno 98 681 laboratorních testů na koronavirus.

V úterý se počet lidí s prokázanou nákazou novým koronavirem zvýšil o 195. V pondělí přibylo 235 nových případů. Tempo růstu bylo v obou dnech pod průměrem z předchozího týdne, kdy v průměru přibylo 253 nových případů denně.

V nemocnicích bylo s onemocněním podle údajů ministerstva zdravotnictví k pondělí 408 lidí, z toho 86 ve vážném stavu. Jako vyléčení nebo do domácí karantény odešlo z nemocnic 199 lidí.