Hamáček kvůli krizovému štábu zvažoval rezignaci. Opatření podle něj fungují a je třeba je dodržovat

Interview ČT24: Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) (zdroj: ČT24)

„Teď mě to baví,“ komentuje ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) současnou krizi kvůli koronaviru. Připouští, že Česku stále chybí ochranné prostředky, dodávky plánované na tento týden by ale měly nedostatek pokrýt. Vicepremiér oceňuje, že se podařilo zploštit křivku nakažených, do budoucna je ale opatrný. Vládní nařízení podle Hamáčka fungují a lidé by je měli dodržovat. Kvůli okolnostem vzniku Ústředního krizového štábu zvažoval rezignaci, nechtěl ale dopustit pád vlády v krizovém období. Česko kvůli dodávkám ochranných pomůcek Číně nepodlézá, dodává ministr vnitra v Interview ČT24.

Že půjde v souvislosti s koronavirem o vážnou situaci, Hamáček usoudil zkraje března, když Česko mělo tři nakažené a viděl modely a grafy, jak se bude nákaza vyvíjet. „Chtěl jsem republiku připravit, aby v rámci nouzového stavu bylo možné nakoupit ochranné prostředky, aby už tehdy bylo možné omezovat veřejné akce,“ popisuje předseda ČSSD.

Hamáček věří, že díky vládním opatřením Česko uniklo nejhoršímu scénáři. Za dobu krize se mu prý ulevilo dvakrát – když přistálo letadlo s milionem respirátorů z Číny a když přistál letoun Ruslan s dalším zdravotnickým vybavením. „Stále ještě chybí ochranné prostředky, ale kdyby nepřistála letadla, v celé řadě zařízení by touto dobou materiál docházel,“ zdůvodňuje a dodává, že Česko stále musí shánět další roušky a respirátory.

Směrem do budoucna je ministr vnitra dle svých slov opatrný. „Křivku nárůstu případů se nám podařilo zploštit, to je dobrá zpráva. Rozhodně bych nebyl takový optimista, že bych sliboval, že za 14 dní se opatření uvolní,“ konstatuje Hamáček. Velmi pozitivně je překvapen reakcí občanů na nařízení, obecně se podle něj dodržují.

Prahu neobklíčíme, nejsme totalita, říká Hamáček a vyzývá lidi, aby zůstali doma

Nová opatření ministerstva zdravotnictví prý vicepremiér chápe, hrozba podle něj nepolevuje. „Ministerstvo zdravotnictví asi vyhodnotilo, že je potřeba více upozornit,“ míní. Vláda od nařízení, které platí už od úterý, ale resort o něm informoval až ve středu, ruce pryč nedává, tvrdí Hamáček.

„Lidé mohou být beztrestně venku, když budou dodržovat vládní nařízení. Budou chodit do práce, budou chodit nakupovat v případě potřeby, pokud jdou na procházku, tak se mají řídit nařízeními a omezeními. To je vše,“ objasňuje Hamáček. Celý smysl opatření podle něj je co nejvíce omezit mezilidský kontakt, aby nedocházelo k šíření viru.

Vicepremiér vzkazuje lidem, aby o víkendu na chaty a chalupy nejezdili. „Nejsme schopni obklíčit Prahu a držet je v Praze násilím. Takže říkáme, že jezdit na chalupu není dobrý nápad, protože riskujete, že to chytíte nebo někoho nakazíte. Takže zůstaňte doma, maximálně běžte na procházku a dodržujte předpisy, které vláda dala. Když už na tu chalupu musíte, tak zůstaňte zavření v chalupě a nikam nechoďte,“ apeluje Hamáček. Česko podle něj není totalita a věří, že lidé současná opatření pochopí.

Ve čtvrtek vicepremiér neplánuje navrhovat na vládě nová opatření. Vysvětlil, že v případě pendlerů dala vláda výjimku pro zaměstnance ve zdravotnictví, sociálních nebo záchranných službách, kteří budou moci překračovat hranice každý den. „Omlouvám se za to, že to stále měníme, ale je to citlivá věc i z hlediska mezinárodní politiky,“ vysvětluje.

Ministr zvažoval rezignaci

Hamáček se v současnosti nechce zabývat tím, že vláda nevyhlásila nouzový stav už na jeho návrh, ale až o deset dní později. Prostor pro vyšetřování podle něj bude po překonání krize kolem koronaviru.

Předseda ČSSD dle svých slov uvažoval o odstoupení z funkce ministra vnitra, když se premiér Andrej Babiš (ANO) rozhodl jmenovat do čela Ústředního krizového štábu Romana Prymulu. „V situaci, kdy bych odstoupil já jako předseda sociální demokracie, by pravděpodobně padla vláda. A to není nejlepší způsob, jak řešit krizi,“ vysvětluje Hamáček své rozhodnutí a dodává, že nyní krizový štáb v čele s Prymulou podporuje.

Pekingu nepodlézáme, říká Hamáček

Česku se daří obstarávat respirátory a roušky. „Pokud zvládneme tento týden a budou nám pravidelně dorážet dodávky, tak budeme v situaci, kdy zásadní deficit bude vyřešen,“ popisuje. Poté podle něj už bude ministerstvo vnitra jen plánovat standardní dodávky na další týdny. Způsoby distribuce materiálu prý s hejtmany upravuje průběžně.

Dodávky by podle Hamáčka měly směřovat do zdravotnictví, sociálních služeb a dalším exponovaným příjemcům, kteří potřebují vyšší třídu ochranných prostředků.

„Žádné ústupky Číně jsem nečinil, ani se k tomu nechystám,“ uvádí předseda koaliční ČSSD. Na Jaroslava Tvrdíka se obrátil, protože věděl, že má v Číně kontakty. „Časem se ukáže, že ministerstvo vnitra nakupovalo za velmi solidní ceny,“ věří ministr. Česko podle něj nepodlézá Pekingu.