Lidé z měst jsou v nošení roušky poctivější než venkované. Policie už řeší i otevřené hospody

Lidé z měst jsou v nošení roušek poctivější než venkované (zdroj: ČT24)

Omezení v souvislosti s pandemií koronaviru v Česku dodržují více lidé ve městech než ti, kteří bydlí na venkově. Tvrdí to šéf ústředního krizového štábu Roman Prymula, podle kterého lidé z vesnic nedodržují zejména povinné nošení roušek nebo zákaz sdružování. Hlavně na horách se běžně pohybují velké skupiny lidí, kteří nemají zakrytá ústa a nos. Policisté už zaznamenali i otevřené hospody.

„Jsem překvapen, že v této epidemii více dodržují pravidla obyvatelé velkých měst. Když člověk projíždí večer Prahou, tak si myslím, že ta opatření jsou poměrně výrazně dodržována,“ uvedl Prymula. 

Nařízení zakrývat si ústa a nos rouškou, šátkem či šálou podle šéfa ústředního krizového štábu občas nedodržují zejména lidé v malých vesnicích. Potvrdila to i prodavačka potravin v malé obci Křtiny na Blanensku. Jak uvedla, jednomu obyvateli obce musela zakázat vstup do prodejny kvůli tomu, že neměl zakrytá ústa. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) nedávno apeloval i na lidi, kteří jsou v karanténě, aby zákaz vycházení dodržovali. Na základě evidovaných výběrů z bankomatů se totiž potvrdilo, že někteří lidé toto opatření ignorují.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Například v Mladé Boleslavi vyrostla před ubytovnami zahraničních dělníků provizorní hlídková stanoviště, kde se dodržování karantény sleduje. „Dělníci z ubytovny můžou jen k lékaři nebo do lékárny, jinak ven nesmí,“ upozornil velitel Městské policie v Mladé Boleslavi Tomáš Kypta.

Policisté nyní vyšetřují i porušení zákazu provozovat restaurační zařízení, které platí od 14. března. Podle redaktora ČT Jiřího Hynka narazili na několik otevřených hospod například ve Vyškově.

Nejezděte na chalupy, vyzývá vláda

Lidé bez roušky, často i s malými dětmi, navštěvují ve velkých skupinách i hory. Hana Hoffmanová ze skiareálu na Klínovci řekla, že s tím nemohou nic dělat. „Můžeme akorát apelovat na zdravý rozum všech návštěvníků, nejsme schopni areál plošně znepřístupnit,“ doplnila.

Problémem mohou být podle některých starostů i lidé z měst, kteří zejména o víkendu míří na chalupy. Ústřední krizový štáb právě proto vyzval lidi, aby návštěvy chat a chalup omezili. „Pokud je to jen trochu možné, tak by bylo fajn, kdyby lidi na ty chalupy nejezdili. Jestliže to vydrželo celou zimu, tak by to tři týdny mohlo také vydržet,“ řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

V pondělí vláda pohyb osob na veřejnosti ještě více omezila. Lidé se venku mohou pohybovat maximálně ve dvou osobách, s výjimkou členů domácnosti, při výkonu povolání, pohřbů a podnikatelské činnosti. Povinnost nosit roušku i nadále platí.