Hlavní je nepodléhat panice, vzkazuje ministr zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Vojtěch v Interview ČT24 o koronaviru v Česku (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vyzval veřejnost, aby ohledně výskytu koronaviru v Česku nepanikařila. Zatím jsou v zemi tři nakažení, o kterých resort informoval v neděli. Nyní se testuje dalších 28 vzorků. „Zatím nemáme informace, že by tu probíhal přenos mezi lidmi,“ uvedl ministr. Zmínění tři pacienti se nakazili v Itálii.

U více než osmdesáti procent nakažených je průběh nemoci lehký, řekl ministr s odkazem na dosavadní zkušenosti ve světě. Ani nemusí být hospitalizováni. Příznaky jsou podobné chřipce či nachlazení.

Zhruba patnáct procent nemocných potřebuje péči v nemocnici. Tři procenta pak jsou kritické případy, kde hrozí úmrtí. Nejčastěji to jsou lidé starší 70 let, často s přidruženými onemocněními. 

O novém koronaviru je zatím známo, že se šíří kapénkově mezi lidmi, kteří jsou si blíž než 1,6 metru. Existují také lidé bez příznaků, kteří jsou však nemocní a infekční, byť je jejich infekčnost menší než u těch s příznaky, řekl ministr.

„Co nás zaráží je, že u některých pacientů se nemoc vrátila,“ řekl Vojtěch. Tito lidé ve světě měli už negativní testy na přítomnost koronaviru, ale pak znovu onemocněli. Jednalo se o ojedinělé případy v Japonsku či Hongkongu. 

Nakažení koronavirem v Evropě
Zdroj: ČT24

Vojtěch také hovořil o pravidlech nařízené karantény. „Pokud má (někdo) nařízenou domácí karanténu, tak to není nějaké slabé doporučení. Je to uložení domácí karantény od krajské hygienické stanice podle zákona,“ řekl Vojtěch. Zmínil také následky, když někdo toto zákonné opatření poruší: pokuta až tři miliony korun. Krajská hygienická stanice také může dotyčného vyzvat, aby se vrátil do domácí karantény. Pokud by tak neučinil, může stanice požádat policii o zjednání nápravy.

Respirátory pro lékaře chybí

Vojtěch připustil, že zatím není dostatek ochranných pomůcek pro lékaře, hlavně respirátorů. „Chceme primárně zásobovat nemocnice.“ Další jednání s výrobci pokračují. Ta mají zajistit pomůcky rovněž pro praktické lékaře.

V současné době vzorky testuje Národní referenční laboratoř ve Státním zdravotním ústavu v Praze. Vzhledem k narůstajícímu počtu vzorků a ke snaze zkrátit dobu od vyšetření pacienta až k výsledku se počítá s testováním i na dalších místech: ve Zdravotním ústavu v Ostravě, ve Fakultní nemocnici v Motole a v nemocnici v Českých Budějovicích. Národní referenční laboratoř však bude klíčovým pracovištěm, které bude s konečnou platností potvrzovat pozitivně testované vzorky z jiných míst.  

Koronavirus v Evropě
Zdroj: ČT24

Zastavení letů, závody bez diváků

Ministr zdravotnictví v pondělí podepsal ochranná opatření proti koronaviru. S účinností od čtvrtka 5. března budou zastaveny lety z a do Jižní Koreje a do severoitalských regionů. V Itálii se to týká letů z regionů Lombardie, Piemont, Emilia Romagna a Benátsko.

Vojtěch podepsal také opatření týkající se Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě, které se uskuteční – od čtvrtka 5. března do neděle 8. března – bez diváků. Vyloučena nejsou omezení ani u dalších chystaných hromadných akcí, dodal ministr.