Ministerstvo začalo pracovat s českou verzí auditu Evropské komise. Babiš střet zájmů odmítá

Události: Úředníci ministerstva začali pracovat s českou verzí auditu Evropské komise (zdroj: ČT24)

Úředníci ministerstva pro místní rozvoj se začali seznamovat s českou verzí auditu Evropské komise, která se týká dotací ze strukturálních fondů pro skupinu Agrofert. Než ji převedl do svěřenských fondů, patřila premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Podle anglické verze, která do Česka dorazila už loni, je předseda vlády ve střetu zájmů. Česko by údajně mohlo přijít o 285 milionů korun. To však Babiš odmítá.

Anglická verze auditu přišla do Česka z Bruselu vloni v listopadu. Evropská komise dokument označila za důvěrný, stejně jako český překlad. Jak vypadá zpráva v češtině, tak ví jenom několik úředníků.

„Kolegové měli tu anglickou verzi, tak předpokládám, že k mnoha zjištěním už si svoje závěry udělali,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). „Zatím mám informace od kolegů, že skutečně jsou tam zjištění, ke kterým by se ještě rádi vyjádřili,“ doplnila.

Závěry, které před několika týdny unikly z anglické verze do médií, konstatovaly, že Andrej Babiš má přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy, do kterých vložil svou firmu Agrofert.

To ale premiér dlouhodobě odmítá. „Já se k tomu nevyjadřuji, nemám se k čemu vyjadřovat, protože de facto jsem postupoval podle zákona, x krát jsem to odmítl,“ říká k tomu Babiš.

Dokument v českém jazyce má dostat v nejbližších hodinách i resort financí. Do rukou se má dostat ale pouze úředníkům z auditního a certifikačního orgánu. „Co určitě udělám, že se optám kolegů, zda jsou nějaké problémy stran kompetencí ministerstva financí, zda je něco vytýkáno těmto dvěma orgánům, zatím jsem žádné signály tohoto typu neměla,“ říká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Všichni, kterých se audit týká, nyní mají dva měsíce na to, aby na závěry zareagovali. Pokud podají námitky, komise je znovu vyhodnotí, může svolat i veřejné slyšení. Pokud by Česká republika se zprávou nesouhlasila, může se obrátit na soud.

Další postup ohledně auditu
Zdroj: ČT24

„Sám komisař (Johannes) Hahn říkal, že závěry nebo finální znění očekává nejdříve na podzim. Nemůžu předjímat, jestli bude vysvětlení české strany dostačující,“ uvedla ministryně Klára Dostálová.

ČSSD, koaliční partner hnutí ANO, předpokládá, že závěry auditu ministerstvo zveřejní. „Aby byly známy pro veřejnost, aby prostě nebylo žádné utajování, i když obecně už ten obsah je zřejmě znám,“ říká místopředseda strany Ondřej Veselý.

Českou verzí auditu se chtějí zabývat poslanci

Českou verzí auditu by se mohli zabývat i poslanci – minimálně ti z kontrolního výboru. Jeho šéf má prý dokument slíbený od ministerstva pro místní rozvoj. „Po projednání těchto dokumentů, kdy jim běží lhůta dvou měsíců, nám dodá český překlad této zprávy, a to včetně vypořádání jednotlivých závěrů,“ uvedl předseda výboru Roman Kubíček (ANO).

Projednání požadují také někteří opoziční poslanci. „Podstatné je, aby vláda byla ochotna poskytnout ten oficiální překlad a vůbec se o tom bavit. To se zatím nestalo,“ říká předseda občanských demokratů Petr Fiala. „Měli bychom se bavit o tom, jak tedy český stát bude postupovat,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

„Jedná se přece jenom o peníze, které jsou alokovány pro Českou republiku, to znamená, že Poslanecká sněmovna by se k tomu určitě vyjádřit měla,“ podotýká místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

„Očekávám zejména, že ministerstvo pro místní rozvoj navrhne odpověď k té zprávě, a že ta odpověď bude projednána i případně v orgánech Poslanecké sněmovny,“ komentuje to předseda KSČM Vojtěch Filip.

Evropská komise dokončuje i druhý audit, který se týká přímých zemědělských financí pro Agrofert. Ten má být hotový nyní v únoru.