Šabatová: Z vysoké politiky se na post ombudsmana přejít nedá. Válková mi jako zmocněnkyně nevadí

Šabatová: Můj odkaz je ve stabilním a srozumitelném úřadu (zdroj: ČT24)

Helena Válková by nebyla dobrou kandidátkou na pozici veřejné ochránkyně práv, řekla v pořadu Interview ČT24 končící ombudsmanka Anna Šabatová. Za svůj odkaz považuje to, že za sebou nechává stabilní a srozumitelně komunikující úřad.

„Válková by nebyla dobrá kandidátka na veřejnou ochránkyni práv, a myslela jsem si to i předtím, než nastaly poslední události,“ prohlásila Anna Šabatová. Válkovou na post ombudsmanky navrhl prezident Zeman. Poté ale vyšlo najevo, že Válková spolupracovala v sedmdesátých letech na právnických analýzách s Josefem Urválkem, prokurátorem z politických procesů třeba s Miladou Horákovou. Válková poté od své kandidatury odstoupila.

Šabatové ale na Válkové vadí i její politická angažovanost. „A obranářské postoje vůči premiérovi. To by rozhodně nevzbuzovalo jistotu a důvěru v nezávislost. Její minulost je určitý problém, hlavně způsob, jakým se k tomu postavila na veřejnosti, to nepůsobilo úplně dobře.“

„Nikdo by neměl přejít z vysoké angažované politiky na funkci ombudsmana,“ zdůraznila Šabatová.

Na vládní zmocněnkyni má Šabatová menší nároky než na svého nástupce

Na pozici vládní zmocněnkyně pro lidská práva ale Šabatové Válková nevadí. „Můj nárok na funkci veřejného ochránce práv je o dost vyšší než nárok na funkci vládního zmocněnce. Možná se to někomu zdá divné, ale u zmocněnce není nárok na nezávislost. Naopak je to člověk, kterého si vláda jmenuje. Je to vizitka vlády a ta práce, kterou Válková odvádí, není úplně špatná,“ zhodnotila Šabatová.

Válková ve čtvrtek oznámila, že z funkce zmocněnkyně neodstoupí, v tom ji podpořila i většina členů Rady vlády pro lidská práva. Dva členové odstoupili.

Podle odcházející ombudsmanky nemusí být její nástupce právník, ale právnické vzdělání považuje za výhodu. Sama si ho ostatně od doby, kdy byla zástupkyní ochránce práv Otakara Motejla, doplnila. „Vzdělání je pouze součást věrohodnosti. Důležitý faktor je také celoživotní dráha, osobní vlastnosti a jak člověk umí komunikovat navenek i dovnitř instituce,“ shrnula.

Koho by si přála jako svého nástupce, ale neupřesnila. „Mám favorita, ale neřeknu koho. Vím, že před šesti lety nebyla sněmovna úplně ráda, když tehdy doktor (Pavel) Varvařovský požádal, aby byl někdo zvolen zástupcem,“ vysvětlila Šabatová svou zdrženlivost. Už dříve ale řekla, že kandidaturu Stanislava Křečka, kterého navrhl prezident Zeman, „nepovažuje za šťastnou volbu“. 

Tisíc malých věcí

Za svůj úspěch a odkaz považuje Šabatová to, že se jí podařilo kancelář ombudsmana stabilizovat. „Mým cílem nebylo vtisknout úřadu něco senzačního nebo originálního. Zaměřila jsem se na budování instituce, na systematické informování, zkvalitnění vnitřních procesů. Naše stanoviska jsou veřejná, máme jejich veřejnou databázi. Zaměřila jsem se na lepší komunikaci se stěžovatelem, každý dnes ví, kdo jeho případ zpracovává,“ vyjmenovala končící ombudsmanka.

„Nevím, jestli si veřejnost bude pamatovat jednu dvě věci, ale těch věcí jsou stovky, tisíce, jsou drobné,“ dodala.

Celý rozhovor najdete ve videu.