Havlova odvaha byla obdivuhodná, ocenil Babiš. Schäuble upozornil, že svoboda není garantovaná

Odvaha Václava Havla za komunismu a při sametové revoluci byla obdivuhodná, prohlásil při projevu v Národním muzeu premiér Andrej Babiš (ANO). S projevy vystoupili i zahraniční státníci. Wolfgang Schäuble vyzdvihnul, že sametová revoluce pomohla k překonání rozdělené Evropy, podle Mateusze Morawieckého je změna režimu vzorem pro země, které po svobodě touží dnes. Peter Pellegrini ocenil mírový přerod systemu a Viktor Orbán zdůraznil, že střední Evropa chce rozhodovat o svém osudu.

Předseda české vlády také uvedl, že není pyšný na své členství v komunistické straně. „Jak jsem mnohokrát řekl, nebyl jsem v té době tak statečný a angažovaný jako Havel. Navíc jsem nebyl v listopadu 1989 v Československu,“ řekl Babiš a poděkoval všem, kteří šli z Albertova na Národní třídu a také hercům a lidem, kteří pracovali v disentu, exilu či spolcích a iniciativách.

„A hlavně díky vám všem, kdo jste založili Občanské fórum. Do měsíce a dvanácti dnů jsme měli novou ústavu, novou vládu a nového prezidenta. Díky vám, kdo jste byli ve vládě, která nás přivedla k prvním svobodným volbám v roce 1990,“ uvedl dále premiér a poděkoval i těm, kdo měli zásluhu na pozdějším vstupu Česka do NATO a Evropské unie.

Premiér Babiš ocenil odvahu Václava Havla za komunismu a při sametové revoluci (zdroj: ČT24)

Předseda vlády dále ocenil lidi, kteří chodí volit, angažují se, vyjadřují svůj názor a záleží jim na tom, v jaké zemi žijí. „I když v politických názorech se můžeme lišit a lišíme. Od toho jsou politické názory a od toho jsou politické strany. Každá strana se pere o své místo na slunci. Ale pokud jsou to strany demokratické, pak v tom nevidím žádný problém,“ prohlásil dále Babiš a zdůraznil, že jako premiér země chce pracovat pro všechny občany České republiky.

„Měli bychom být hrdí na to, čeho jsme dosáhli. Díky vám všem, kteří jste toto všechno umožnili tím, že pracujete,“ doplnil a podotknul, že Česi by měli být hrdými vlastenci. „Slovo, kterému se v poslední době leckdo vysmívá, nechápe ho nebo ho považuje za kontroverzní. Vlastenctví je, že jsme pyšní na svoji zemi. My máme být na co pyšní. To slovo také znamená, že v základních věcech táhneme za jeden provaz a do přirozených diskuzí nemísíme nenávist,“ nechal se slyšet Babiš.

Demokracie není samozřejmá, zdůraznil Schäuble

Předseda německého Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble v Národním muzeu vyzdvihl inspiraci, jíž byla občanská hnutí za železnou oponou pro sjednocení Německa. Poučením roku 1989 podle něj je, že nic nemusí zůstat tak, jak je.

„Dnes žijeme v míru, svobodě a demokracii, v Evropě rozmanitosti, s otevřenými hranicemi. Mnohým se to zdá být samozřejmé a mnohým to zase nahání strach. Musíme vzájemně mluvit o různých perspektivách. Nejen znát zvláštnosti těch druhých a snášet je, ale také jim rozumět a respektovat je,“ zdůraznil Schäuble.

Dnes prý není zapotřebí odvahy, ale optimismu, který symbolizuje věta „Kdy, když ne teď, kdo, když ne my“. „Gratuluji Čechům a Slovákům a předávám srdečné poděkování mých krajanů za to, že přispěli k překonání rozštěpené Evropy. Nikdy ji znovu neohrozit je náš společný závazek,“ uzavřel německý politik.

Morawiecki: Je potřeba rozšiřovat EU

Polsko a Československo si před třiceti lety zvolily cestu demokracie a nyní se ukazuje, že to byla správná volba, míní polský premiér Mateusz Morawiecki. „V rozhodujících okamžicích roku 1989 naše společnosti kráčely ruku v ruce. Hnutí Solidarita si našlo příznivce mezi odvážnými českými a slovenskými disidenty. Všechny spojovalo přesvědčení, že středoevropské národy spolu musí spolupracovat,“ dodal a ocenil, že dnes spolu země vystupují jako klíčoví partneři na mezinárodní úrovni.

„Dnes slavíme nejdůležitější výročí. V roce 1989 se splnily naše sny o svobodě a demokracii. I dnes jsou na světě země bojujících za stejná práva, i v Evropě. Země, které se chtějí začlenit do EU, země, které na nás pohlížejí jako na své vzory. Proto zdůrazňujeme význam rozšíření Evropské unie,“ uvedl také předseda polské vlády.

Pellegrini ocenil mírový přerod

Slovenský premiér Peter Pellegrini připomněl osobnosti Václava Havla a Alexandera Dubčeka jako klíčových postav přerodu z komunistického do demokratického režimu. „Při vzpomínce na tyto dva muže si připomeňme velmi důležitou věc, a to že změny proběhly bez násilností a v ústavním rámci. Není to samozřejmostí, jak ukazují krvavé události v jiných zemích,“ podotkl předseda slovenské vlády.

„Na rozdíl našich sousedů jsme museli řešit i státně-právní problémy. Byli jsme však schopní rozdělit společný stát a nedestabilizovali jsme region. A přestože transformace víc bolela nás Slováky, podařilo se nám společně před 15 lety zakotvit v Evropské unii,“ ocenil Pellegrini.

Orbán: Sami chceme rozhodovat o svých osudech

Viktor Orbán, předseda maďarské vlády, ve svém projevu vzpomněl československé filmy, například Ostře sledované vlaky, Postřižiny nebo Hoří, má panenko. Symbol vzdoru proti komunismu prý v Maďarsku symbolizoval Václav Havel.

„Na Západě by nejraději zlikvidovali svět založený na národních státech a křesťanských principech. My chceme toto ochránit. Sami chceme rozhodovat o svých osudech, chceme žít jako svobodný národ, ne jako provincie nebo porobení poddaní. Jak nás učil Václav Klaus, pokud neexistuje národní stát, neexistuje ani demokracie,“ uvedl Orbán.