Velmi problematická je po revoluci morálka, míní Češi. Nejlépe hodnoceným prezidentem je Havel

Velké problémy má Česko po revoluci v morálce, míní polovina lidí oslovených v exkluzivním průzkumu, který si nechala zpracovat Česká televize společně s Rozhlasem a televízií Slovenska. Třetina respondentů za velmi problematický označila politický systém a každý třetí dotázaný vnímá velké problémy také ve zdravotnictví a v oblasti životního prostředí.

Jak ale sociologové ze společnosti Median zdůrazňují, podíl lidí, kteří uvedené oblasti vnímají jako velmi problematické, od roku 1989 setrvale klesá. „S jednou výjimkou. U životního prostředí došlo oproti roku 2014 k nárůstu těch, kteří vnímají, že v této konkrétní oblasti problémy nejen přetrvávají, ale posouvají se z malých do těch velkých,“ vysvětlují autoři průzkumu.

Porevoluční problémy
Zdroj: ČT24

Výzkumníci ze společnosti Median se ptali také na vnímání významných politických osobností polistopadového vývoje. Obecně hodnotí lidé nejpozitivněji všechny tři prezidenty: Václava Havla, Václava Klause a Miloše Zemana.

Kritiků Havla přibývá, Zeman polarizuje

Havel dopadl v průzkumu nejlépe. Jeho přínos polistopadové politice označila za výborný třetina dotázaných, dalších 26 procent potom někdejšího prezidenta hodnotilo „spíše dobře“. Negativně Havla hodnotí 21 procent respondentů: dvanáct procent jeho přínos vidí jako „spíše špatný“ a devět procent jako „velmi špatný“. Oproti datům starým pět let je nyní k Havlovi společnost kritičtější.

Hodnocení Václava Havla
Zdroj: ČT24

Mírně pozitivnější než v roce 2014 je naopak vnímání Klause. Podle výzkumníků to může být proto, že v posledních letech nebyl politicky aktivní. „Vidíme, že za posledních pět let Václav Klaus není v žádné aktivní politické funkci, vyjadřuje se k veřejnému dění, ale už je o něm méně slyšet,“ interpretuje socioložka Medianu Martina Veverková.

Klause ohodnotilo výbornou známkou sedm procent dotázaných, spíše dobře potom 26 procent. Třetina respondentů vnímá jeho působení na polistopadový vývoj za spíše špatný (19 procent) či velmi špatný (13 procent).

Hodnocení Václava Klause
Zdroj: ČT24

V případě současného prezidenta Miloše Zemana je hodnocení oproti pět let starému průzkumu více polarizované, konstatují sociologové. Desetina respondentů vidí jeho přínos jako výborný, dalších 27 procent jako spíše dobrý. Naopak za spíše či velmi špatný ho považuje shodně 17 procent, celkově tedy zhruba třetina dotazovaných.

Průzkumu společnosti Median se účastnilo 1008 respondentů, výzkumníci se ptali mezi 10. a 27. říjnem.

Hodnocení Miloše Zemana
Zdroj: ČT24