TÉMA

Výzkum veřejného mínění

Většina lidí podle průzkumu podporuje členství v NATO a také Alianci důvěřuje

Se členstvím v Severoatlantické alianci souhlasí 25 let po vstupu České republiky do ní 70 procent lidí. Vyplývá to z lednového průzkumu analytického ústavu STEM. Většinovou podporu má členství v NATO dlouhodobě, nikdy od vstupu nekleslo pod 50 procent, od roku 2001 se naopak většinou drží nad 70 procenty.
12. 3. 2024|

Median: ANO v lednovém modelu vede, i když oslabilo, druzí by byli Piráti

Nejsilnější ze stran nynější vládní koalice by podle lednového volebního modelu agentury Median nebyla ODS jako v minulých měsících, nýbrž Piráti se ziskem 13 procent. Občanským demokratům agentura přisoudila 12 procent. Nic se však oproti minulosti nezměnilo na tom, že v čele je opoziční ANO. Proti modelu z prosince mu ale klesla podpora z 35 na 31,5 procenta.
20. 2. 2024|

Skoro polovina Čechů nemá favorita na prezidenta. Nejvíc šancí má teď Pavel, ukazuje průzkum

Necelé tři měsíce před volbou prezidenta nemá mezi už ohlášenými nebo zatím jen zvažovanými kandidáty 44 procent voličů svého favorita. Z průzkumu agentury STEM/MARK z přelomu září a října vyplývá, že tento podíl se průběžně snižuje. Na otázku, koho by volili, lidé nejčastěji zmiňují Petra Pavla, za ním následují Andrej Babiš, Danuše Nerudová, Pavel Fischer a Josef Středula. Aktuálně nejlepší pozici v hypotetických duelech ve druhém kole má podle průzkumu Pavel následovaný Nerudovou.
21. 10. 2022|

O účastnících volebních debat rozhodnou výzkumy. Pro 16 tisíc odpovědí musí agentury oslovit 120 tisíc lidí

Rovný měsíc zbývá do začátku krajských voleb. Bude jim předcházet série předvolebních debat České televize, jejichž účastníci budou pozváni podle výsledků předvolebních průzkumů, jejichž příprava nyní vrcholí. Výsledky představí ČT v nedělních Událostech.
2. 9. 2020|

Velmi problematická je po revoluci morálka, míní Češi. Nejlépe hodnoceným prezidentem je Havel

Velké problémy má Česko po revoluci v morálce, míní polovina lidí oslovených v exkluzivním průzkumu, který si nechala zpracovat Česká televize společně s Rozhlasem a televízií Slovenska. Třetina respondentů za velmi problematický označila politický systém a každý třetí dotázaný vnímá velké problémy také ve zdravotnictví a v oblasti životního prostředí.
12. 11. 2019|