Většina lidí podle průzkumu podporuje členství v NATO a také Alianci důvěřuje

Se členstvím v Severoatlantické alianci souhlasí 25 let po vstupu České republiky do ní 70 procent lidí. Vyplývá to z lednového průzkumu analytického ústavu STEM. Většinovou podporu má členství v NATO dlouhodobě, nikdy od vstupu nekleslo pod 50 procent, od roku 2001 se naopak většinou drží nad 70 procenty.

Většinová je podle průzkumu v české společnosti nejenom podpora členství v NATO, ale také důvěra v Alianci. Ta je ale relativně nižší, podle lednového průzkumu vyjádřilo podporu členství 70 procent dotázaných, zatímco důvěru v NATO 53 procent. Souhlas s členstvím v NATO je většinový ve všech sociodemografických skupinách, mírně vyšší je mezi mladšími lidmi a zvyšuje se také s úrovní dosaženého vzdělání.

Důvěra v NATO i podpora členství je ale většinová dlouhodobě, od vstupu Česka do Aliance nikdy nespadla ani jedna položka pod 50 procent. Nejvyšší byla podpora členství podle STEMu v březnu 2022 nedlouho po ruské invazi do dříve neokupované části Ukrajiny – souhlasilo s ním 78 procent dotázaných. Důvěra v NATO byla ovšem nejvyšší v roce 2009, kdy dosáhla 63 procent.

Podle Jitky Uhrové ze STEMu roste podpora členství hlavně v obdobích krizí. „Je patrné posílení míry souhlasu s členstvím v NATO v období krizí, v roce 2015 v případě migrační krize a v roce 2022 po útoku Ruska na Ukrajinu,“ poukázala. V září 2015 souhlasilo se členstvím Česka v NATO 76 procent obyvatel. Stejně vysokou podporu zaznamenal průzkum i v roce 2009, kdy pod vlivem prvního českého předsednictví Evropské unii posílily proevropské postoje a nepřímo posílil i vztah k NATO, podotkli autoři průzkumu.

Výzkumníci upozornili, že důvěra v NATO je významně vyšší než důvěra v Evropskou unii, na druhou stranu je nižší než důvěra v Armádu ČR. Důvěra v EU dosahuje podle STEMu 37 procent a důvěra v českou armádu 62 procent.

Výzkum se zabýval také tím, jakou má veřejnost důvěru ve schopnost Aliance zajistit vnější bezpečnost Česka. Ta oproti minulým dvěma letům, kdy byla semdesátiprocentní, klesla na 61 procent. Historicky je to druhá nejnižší hodnota po roce 2015, kdy vrcholila migrační krize a důvěra ve schopnost NATO bránit Česko činila pouze 54 procent.

Průzkum se konal od 18. do 27. ledna, zúčastnilo se ho 1057 lidí straších 18 let.