Na očkování proti chřipce je nejvhodnější doba. V ordinacích ale chybí vakcíny

Události ČT: V Česku chybí vakcíny proti chřipce (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří se chtějí nechat očkovat proti chřipce, si musí počkat. Přestože je na vakcínu podle praktických lékařů momentálně nejvhodnější doba, ve většině ordinací došla. Loni kvůli chřipce vyhledalo lékaře zhruba milion lidí, 195 jich na komplikace spojené s nemocí zemřelo.

Vakcíny na očkování proti chřipce většině lékařů v Česku došly. A stejně na tom jsou i v mnoha lékárnách. „Ta první vlna, která byla dovezená v půlce října, je už vyprodaná, není k sehnání,“ uvedl vedoucí lékárník Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Vladimír Holub.

„Měla jsem jich padesát a teď bych jich potřebovala ještě dalších padesát,“ řekla praktická lékařka z Plzně Zuzana Protivová.

„Úplně jsme nedostali počet, který bychom si představovali. V tom prvním závozu jsme vakcín dostali o něco méně,“ konstatoval praktický lékař ze zařízení FamilyMED v Brně Vladimír Marek.

Nechat se naočkovat proti chřipce u nás lidé můžou běžně dvěma vakcínami. Dodávku té první však pro letošní sezonu distributor ukončil, dodávku té druhé přerušil až do patnáctého listopadu.

„Na počátku měsíce října přivezla společnost Sanofi Pasteur na trh v Česku první dodávku vakcín proti chřipce. Distributoři začali vzápětí vykrývat objednávky lékařů, kteří si vakcíny rezervovali předem. Dokončení dodávek plánujeme v předstihu před obvyklým nástupem chřipkové sezony,“ vysvětlil potíž s dodávkami mluvčí dodavatelské firmy Sanofi Pasteur Libor Kytýr.

„Jedná se o celorepublikový problém, protože farmaceutické firmy nedodaly dostatečné množství a v současné době na základě poptávky se budou ty vakcíny dovyrábět,“ uvedl krajský předseda Sdružení praktických lékařů ČR pro Jihomoravský kraj Jiří Bartoš.

Na očkování proti chřipce je teď přitom nejvhodnější doba. Zdravotníci ho doporučují hlavně rizikovým pacientům. Těm vakcínu hradí pojišťovny.

„Jsou to převážně senioři a pacienti, kteří trpí na diabetes, nemoci kardiovaskulární, nemoci ledvin a dýchacích cest,“ uvedla praktická lékařka Veronika Wolfová.

Mezi rizikové pacienty patří třeba i Miloš Chytil z Plzně. Je mu 75 let a léčí se s cukrovkou – proto se nechává pravidelně každý rok naočkovat proti chřipce. Letos ale na injekci zatím stále čeká.

„Bylo mi řečeno, že zatím objednanou dávku na očkování nedostali, čekám teď, až mě paní doktorka pozve. Musím teda vydržet,“ uvedl senior. Doufá proto, že ho vir nezasáhne dřív než budou vakcíny zase k dispozici.