Odbory: Do středeční stávky se už přihlásilo více než šest tisíc škol, některé výuku pouze omezí

Tisková konference zástupců školských odborů (zdroj: ČT24)

Jednodenní školní protest se bude konat ve středu. Odbory jej vyhlásily kvůli nespokojenosti s výsledkem vyjednávání s vládou o růstu platů, podle kterého se tarify učitelů zvednou o osm procent. Tuto variantu ovšem už v pondělí v nařízení o platech potvrdil kabinet. Podle odborů se do středeční stávky nějakým způsobem zapojí přes šest tisíc škol. Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že je akce zbytečná.

Budovy stávkujících škol se nemusí ve středu uzavřít úplně, uvedla místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. Výuka může vypadat jen jinak, nebo se může omezit. Některé už oznámily, že se nezavřou. Připraví například program pro žáky tříd prvního stupně.

Účelem akce totiž podle Seidlové není narušit školám programy, které mají předem naplánované.

Školy, které se do stávky zapojí, budou podle místopředsedkyně školských odborů označeny logem „Stávka“ nebo „Podpora stávky“. Přesný počet stávkujících škol bude odborový svaz znát ve středu dopoledne, dodala. 

Školy se postupně přihlašují k účasti

Ke stávce se postupně přihlašují školy napříč celou republikou. Ve středních Čechách se do protestní akce zapojí minimálně desítky škol a další se průběžně hlásí. Například v Mladé Boleslavi se ve středu uzavře šest z deseti městem zřizovaných základních škol. 

Největší základní škola v Česku, která je v Boskovicích na Blanensku, se do stávky nezapojí. Informoval o tom její ředitel Vladimír Ochmanský. „Na dvou ze tří pracovišť máme odbory, ptal jsem se jich, ale do stávky nepůjdou,“ uvedl. Školu navštěvuje 1380 žáků a rozsáhlý pedagogický sbor čítá 150 lidí.

Svou účast na protestu už oznámily také některé pražské školy. Uzavřené zůstanou například Základní škola K Milíčovu v Praze 11 a pravděpodobně také ZŠ Antonína Čermáka v Praze 6. Některé školy v Česku o své účasti na stávce teprve rozhodnou. 

  • Více servisních informací najdete na webu ministerstva školství (MŠMT) ZDE

Ministerstvo školství v reakci na plánovaný protest uvedlo, že školy by měly rodiče žáků informovat o tom, zda a jakým způsobem se ke stávce připojí, nejpozději v úterý. Dané údaje by měly vyvěsit ideálně při vstupu do budovy a také na svém webu, případně je rozeslat elektronicky.

Resort upozornil na to, že v některých školách se stávky může zúčastnit jen část pedagogů. Ředitelé škol proto musí vyhodnotit, zda může škola zůstat otevřená.

Spor o růst platů

Podle odborářů vláda neplní slib o růstu učitelských platů, který dala. Na jaře původně plánovala zvýšení sumy na výdělky o 15 procent. V navrženém rozpočtu na příští rok nakonec počítá se zvednutím částky o deset procent, má na to jít 11 miliard korun.

Spor se nyní vede o rozdělení přidávané sumy do tarifů a do odměn. Odbory požadovaly růst tarifů o deset procent. Podle nich by pak 22 procent částky zbylo na odměny. Premiér Andrej Babiš a ministr školství Robert Plaga (ANO) ovšem minulý týden oznámili, že by se platový základ měl zvednout o osm procent a na odměny by zbyla čtvrtina sumy. 

Na výsledných podílech a částkách se odbory s ministrem neshodnou. Podle Plagy předáci počítají celou dobu se špatnými čísly. „Pan ministr nás obviňuje, že nepočítáme se správnými čísly. Počítáme s čísly, která nám dali k dispozici,“ oponoval předák školských odborů František Dobšík. Ministr Plaga podle něj svou hrou s čísly podvedl odbory, učitele, vládu i premiéra.

  • Růst učitelských tarifů o osm procent představuje přidání od 1084 do 3534 korun podle délky praxe a kvalifikace. Platy ostatních zaměstnanců ve veřejné správě se mají zvednout plošně o 1500 korun. Průměrná mzda dosáhla v prvním čtvrtletí 32 466 korun. Průměrný učitelský plat byl zhruba o 11 procent vyšší a činil 36 226 korun.

Podle mluvčí ministerstva Anety Lednové odbory ve svých výpočtech nepočítají například s možným nárůstem počtu pedagogů v souvislosti s přibýváním žáků ve školách a se snahou o zkvalitňování výuky. Zatímco ministerstvo vychází z množství 185 545 pedagogů, tak odbory podle Lednové uvádějí o 15 281 učitelů méně.

Výpočty ministra podpořil předseda Unie školských asociací ČR – CZESHA Jiří Zajíček. Z pondělního jednání zástupců unie s Plagou podle něj vyplynulo, že tři čtvrtiny jedenáctimiliardové částky stačí na osmiprocentní navýšení tarifů, jak tvrdí šéf resortu.

I CZESHA by ale uvítala víc peněz pro učitele. Zajíček – podobně jako odboráři – doufá, že se podaří sumu na růst platů při schvalování rozpočtu ve sněmovně navýšit z deseti na 15 procent. 

U ředitelů a zřizovatelů škol stávka jednoznačnou podporu nemá. Například Asociace ředitelů základních škol o víkendu sdělila, že její členové nebudou učitelům ve stávkování bránit, ale sami se nezúčastní. Se stávkou nesouhlasí ani Asociace ředitelů gymnázií a Sdružení místních samospráv, jehož členové jsou často zřizovateli škol.

Protest naopak podporuje většina krajských odborových organizací, vyjednávání o platech je podle nich nedůstojné.

Babiš: Stávka je zbytečná

Podle premiéra Babiše je připravovaná stávka zbytečná. Vláda na ni reagovat nebude a plán růstu platů, na kterém se Babiš dohodl s ministrem školství, nezmění. Premiér to uvedl po pondělním brífinku odborů. 

Babiš kritiku odborů odmítl, vláda podle něj deset procent na platy učitelů přidává. „My jsme to rozdělili na osm a dva. A jsou tam další miliardy, které přijdou na podporu kapacit mateřských škol, na třídy. Takže já tomu nerozumím,“ řekl. „Nechápu, proč to odboráři dělají, a otázka je, kdo za nimi stojí,“ uvedl také premiér. 

Plaga: Pro stávku nevidím důvod

Také Plaga se podle svých slov domnívá, že vyhlášení stávky není namístě. „Já si myslím, že rozhodnutí odborů je nešťastné,“ řekl v pondělí ministr. „Pro stávku jako takovou nevidím důvod,“ dodal. 

„Ta debata skutečně probíhá jenom o tom, jak prostředky, které pro rok 2020 máme, rozdělíme do tarifní části platu a do té nadtarifní – tedy toho, co mohou ředitelé použít na příplatky a odměny,“ poznamenal Plaga.

„To znamená, že se nebavíme o tom, že by se mělo učitelům přidat méně, ale o tom, jestli to půjde do takzvaného tarifu, anebo do příplatků a odměn,“ vysvětlil ministr. 

Avizovanou stávkou učitelů se v pondělí zabývala také vláda. „K plánované schůzce bych chtěl podotknout, že mě trochu zneklidňuje, že představitelé školských odborů píší – alespoň podle zpráv, které já mám ze škol – na školy, aby se učitelé nenechali zastrašit vedením škol,“ uvedl ministr po jednání kabinetu. V té souvislosti dodal, že nemá žádné informace o tom, že by někdo někoho zastrašoval.

„Podotýkám, že stávka je dobrovolná, učitelé se jí mohou a nemusí účastnit, a samozřejmě to, že na škole probíhá stávka, ještě neznamená, že škola bude zavřena,“ dodal Plaga.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) ke stávce učitelů (zdroj: ČT24)

Podle statistik ministerstva v minulém školním roce kraje a obce zřizovaly celkem 9748 mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol. Pracovalo v nich 144 727 učitelek a učitelů.