Duka: Zdanění církevních restitucí by zasáhlo věřící, museli by více pomáhat. Ústavní soud rozhodl v duchu práva

Ústavní soud, který minulý týden ve svém nálezu označil zdanění finanční náhrady v restitucích za protiústavní, se zachoval v duchu práva a spravedlnosti. Na Svatém Hostýně na Kroměřížsku to při 120. plenárním zasedání České biskupské konference řekl kardinál Dominik Duka. Ústavní soud podle něj naplnil svoji úlohu, pro kterou byl ustaven.

Pakliže by se Ústavní soud nepostavil proti zdanění finančních náhrad z církevních restitucí, přišla by katolická církev podle Duky každoročně asi o 380 milionů korun. „Myslím, že by to doopravdy byla velká zátěž pro věřící, ani ne tak pro zaměstnance církve, ti by se nějakým způsobem asi uživili. Ale jedině z důvodu, že by věřící museli stále více pomáhat. Tato částka jenom zajišťuje tu část, kterou stát financoval, pomáhal financovat platy zaměstnanců církví a částečně i jejich ústředí,“ řekl kardinál.

Zmínil i spoluúčast katolické církve při rekonstrukci památkových budov. Také tam by případné schválení církevních restitucí podle něj znamenalo velkou komplikaci. „Mohu říci, že jich (budov) je řádově téměř 10 tisíc a každá takováto oprava se pohybuje v minimu od pěti, ale taky až do 200 milionů korun, tak by opravdu památkový fond utrpěl nejvíc. Pak je ještě další část, a to je zdravotnictví, sociální služby a též církevní školství,“ uvedl Duka.

Restituční zákon počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávaly, mají církve během 30 let získat 59 miliard korun navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny od roku 2013. Roční splátka činí přibližně dvě miliardy korun, do konce loňského roku tedy bylo vyplaceno přibližně 12 miliard korun.

Zákon také fakticky znamená odluku státu a církví. Dosavadní příspěvky státu na jejich činnost se postupně snižují až na nulu v roce 2030. Letos to bylo 1,16 miliardy korun.

V listopadu si církev připomene kanonizaci Anežky České

Jedním z dalších témat plenárního zasedání, které začalo v pondělí a potrvá do středy, byla příprava listopadové národní pouti v Římě, která se koná u příležitosti 30 let od kanonizace svaté Anežky České. Kardinál odhadl, že by se jí mohlo zúčastnit kolem tří tisíc poutníků.

„Mohou k nim ještě přibýt lidé žijící v zahraničí a lidé, kteří dorazí po vlastní ose, o kterých nevíme,“ řekl Duka. Součástí pouti budou bohoslužby v římských bazilikách, návštěva hrobu svatého Cyrila a generální audience u papeže.

Biskupové českých a moravských diecézí a zástupci konferencí vyšších řeholních představených se na Svatém Hostýně dále zabývají kodexem Charity ČR, sbírkou na Blízký východ, duchovní službou u policie nebo možným zřízením katechetického institutu.