Na připomínku 30 let svobody se chystá parlament i strany, Zeman se ovšem veřejných akcí nezúčastní

Události: Politická scéna se chystá na oslavu 30 let od 17. listopadu (zdroj: ČT24)

Na připomínku třiceti let od pádu komunistické diktatury v tehdejším Československu se připravuje i česká politická scéna. Řada stran a hnutí zahájí už v říjnu speciální akce, především půjde o besedy s lidmi v regionech. Část připomínkového programu už odstartovala v Senátu, postupně se připojí i Poslanecká sněmovna. Pětačtyřicet milionů korun uvolněných vládou půjde do téměř sedmdesáti různých projektů a hlavním kulturním institucím. Prezident Miloš Zeman ovšem prohlásil, že se letos nezúčastní veřejných připomínkových akcí k 30. výročí sametové revoluce.

„Národní divadlo uvede 16. listopadu slavnostní gala večer za účasti českých a světových tanečníků. Národní galerie zahájí 15. listopadu výstavu připomenutí sametové revoluce pod názvem Havel na Hrad a rok 89 ve fotografii,“ jmenoval některé z chystaných akcí premiér Andrej Babiš (ANO).

Přípravy vrcholí také v obou parlamentních komorách – ve sněmovně se uskuteční dvě tematické výstavy, Senát už začal s hudebními akcemi a výstavy se přidají. Budou věnovány Svaté Anežce České, výročí 30 let obnovení skautingu i samotné sametové revoluci. V listopadu jsou pak v horní komoře na programu odborné konference.

Chystaný program v Senátu
Zdroj: ČT24

Připomenout si 30 let od revolučního roku 1989 přijedou na zasedání představitelé Visegrádské čtyřky. „Moje pozvání přijal i předseda Bundestagu Wolfgang Schäuble,“ poznamenal k hostům předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Akce plánují i politické strany a hnutí

Kromě ústavních institucí se na výročí pádu komunismu chystají i politické strany. ODS, TOP 09, KDU-ČSL a hnutí STAN chystají debaty. Občanští demokraté zapojí své členy a příznivce, kteří před listopadem 1989 působili v disentu, lidovci zase plánují akci pracovně nazvanou 30 kilometrů pro 30 let svobody.

„My jsme naši připomínkovou akci, která má několik částí, nazvali Díky za demokracii,“ zmínila místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová. Podle šéfa STAN Víta Rakušana už lokální akce poběží celý říjen. „Nejintenzivnější budou v listopadu,“ podotkl. Na regionální aktivity svých členů sázejí Piráti, jejich pojítkem bude podle předsedy Ivana Bartoše podpora a oslava občanské společnosti.

Sociální demokraté spolu s třiceti lety demokracie v Česku oslaví i tři dekády od obnovení své činnosti a připravují mezinárodní konferenci Sametový kapitalismus. „My jsme pozvali celou řadu zajímavých myslitelů ze střední a východní Evropy,“ přiblížil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Konferenci chystá i KSČM. „Zhodnotíme, co zbylo ze slibů 17. listopadu, protože místo rozvoje demokracie tady sledujeme fašizující tendence,“ říká k tomu předseda komunistů Vojtěch Filip. SPD má v plánu 17. listopadu v centru Prahy uskutečnit akci na téma svoboda slova, poznamenal šéf hnutí Tomio Okamura.

Průvod projde stejnou trasu jako lidé před 30 lety

Třicetileté výročí přechodu Česka od totality k demokracii si během podzimu připomenou i jednotlivá města. V hlavním městě se při oslavách 30. výročí 17. listopadu 1989 uskuteční například koncerty, výstava fotografií nebo průvod, který vyrazí z Albertova a bude kopírovat trasu průvodu z roku 1989.

Dá se očekávat, že pražskou Národní třídu zaplní v den výročí desetitisíce lidí. Praha rozdělila mezi organizátory akcí 15 milionů korun. Akce zaštiťuje platforma Festival svobody. Metropole zároveň spustila kampaň s názvem Praha oslaví Samet.

Výročí bez prezidenta

Veřejné připomínkové akce k 30. výročí sametové revoluce ovšem budou bez přítomnosti hlavy státu. V rozhovoru na serveru Blesk.cz Miloš Zeman řekl, že si události listopadu 1989 opět připomene sám doma. Podle něj budou veřejně oslavovat především ti, kdo se protirežimních protestů před 30 lety neúčastnili.

„Byly to krásné dny, rád na ně vzpomínám, a možná právě proto nepůjdu vzpomínat veřejně, protože se tam určitě zase objeví ta dle mého názoru fašistická úderka Kaputin, která bude házet květiny do odpadkových košů,“ řekl Zeman k výročí listopadu 1989.

Loni vyhodil aktivista Otakar van Gemund ze skupiny Kaputin do koše květiny, které na Národní třídě položili premiér Babiš a šéf SPD Tomio Okamura, i květiny zaslané prezidentem Milošem Zemanem. Zdůvodnil to tím, že památník 17. listopadu na Národní třídě považuje za symbol demokracie v zemi a lidé jako Babiš či Okamura se podle demokratických pravidel podle něj nechovají.