Prezident jmenoval nového předsedu olomouckého vrchního soudu i další soudce

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu nového předsedu olomouckého vrchního soudu. Současnému předsedovi Robertu Grygovi končí sedmiletý mandát a znovu už být jmenován nemohl. Ve funkci ho nahradí stávající místopředseda Václav Čapka, který se vedení soudu ujme od října. Prezident zároveň jmenoval 29 soudců, kteří budou působit na obecných soudech. Nejvíce nováčků zamíří do obvodu pražského městského soudu.

Čapku do funkce doporučila výběrová komise, na jmenování ho poté navrhla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). O post se ucházel jako jediný kandidát. Nyní na soudu pracuje jako místopředseda pro věci trestní.

V minulosti rozhodoval třeba o zvýšení trestů pro obžalované v kauze odběratelů a distributorů nelegálního lihu podnikatele Radka Březiny nebo o odvolání Petra Kramného, kterému potvrdil osmadvacetiletý trest za vraždu jeho manželky a osmileté dcery v Egyptě.

Na jméno svého nového šéfa čeká i pražský vrchní soud. U něj ale zatím komise o návrhu na jmenování nerozhodla. Sejít by se měla ještě tento měsíc. 

Zeman ve středu jmenoval i soudce jiných soudů. Vláda mu navrhla seznam čítající 29 kandidátů, mezi kterými převažovaly ženy. Většina jich má za sebou takzvanou jinou právní praxi, což znamená, že se na výkon funkce soudce nepřipravovali z pozice justičního čekatele, ale například jako asistenti soudců či vyšší soudní úředníci. 

Nejvíce nových soudců (7) má zamířit do obvodu pražského městského soudu. Následuje obvod královéhradeckého krajského soudu s pěti kandidáty a ústeckého a ostravského krajského soudu se čtyřmi. 

Prezident novým soudcům popřál, aby si zachovali sebeúctu a nenechali se ovlivnit. Při té příležitosti také zkritizoval některé novináře a politiky za jejich komentáře k zastavení trestního stíhání premiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo. Podle hlavy státu začali říkat, jak by mělo rozhodnutí státních zástupců vypadat, což prezident označil „za neuvěřitelnou drzost.“