Policie prohledala domy Janouška a Rittiga v zahraničí, nejspíš kvůli kauze Nagyová

Praha - Policisté v Chorvatsku a Monaku prohledali na žádost českých vyšetřovatelů domy lobbistů Romana Janouška a zřejmě i Ivo Rittiga. Janouškův advokát Vít Široký řekl, že kriminalisté odnášeli z domu dokumenty, Rittig odmítl, že by u něj policisté byli. Zásah zřejmě souvisí s takzvanou kauzou Nagyová, která loni vedla k pádu vlády Petra Nečase (ODS). Rittig čelí obvinění z vynášení informací z BIS, Janouška podezřívá policie z tunelování státních zakázek.

Janoušek má vilu ve vesničce Diklo nedaleko chorvatského letoviska Zadar. Náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár deníku řekl, že chorvatská policie prováděla na žádost zastupitelství úkony týkající se Janouška. Potvrdil to i Janouškův advokát Vít Široký. „Vím, že u klienta proběhla prohlídka,“ uvedl s tím, že policie z vily odnesla listinné materiály. Bližší informace bude mít, až bude protokol s prohlídky vily v češtině. „Předpokládám, že je v chorvatštině,“ poznamenal.

Janoušek zůstává jedním z mála vyšetřovaným, kterého v takzvané kauze Nagyová policie zatím neobvinila. Vyšetřování Janouška, Rittiga, zákulisního hráče Tomáše Hrdličky (ODS) a bývalého náměstka vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka je přitom hlavní částí kauzy, díky níž pak kriminalisté odhalili případy zneužití tajných služeb i poslaneckých trafik.

Olomoucký náměstek také uvedl, že policisté zasahovali v Monaku. V Monackém knížectví často pobývá Rittig, ale jestli se zásah týkal právě Rittiga, Komár nepotvrdil: „Byly provedeny úkony v zahraničí, v Chorvatsku a v Monackém knížectví, s ohledem na to, že věc je ve fázi prověřování, detaily sdělovat nemůžeme.“

Informace o policejní prohlídce neměla ani Rittigova advokátka Karolína Babáková a Rittig sám potom odmítl, že by u něj policie byla. „Žádná prohlídka u mě samozřejmě nebyla,“ uvedl dnes ráno na Twitteru v reakci na zprávy v médiích. Doplnil, že vrchní státní zástupce Ivo Ištvan má u Rittiga „dveře otevřený, stačí dopředu zavolat“. Náměstek Komár nepotvrdil ani, jestli zásahy v cizině souvisely s kauzou Nagyová. Janouškův advokát Široký o tom ale podle LN nepochybuje.

Kauza se dostala na veřejnost loni, kdy policie provedla rozsáhlý zátah na Úřadu vlády a dalších místech. Případ má několik větví, které spojuje právě osoba dřívější šéfky kabinetu premiéra Nečase Jany Nagyové (nyní Nečasové). Nečasová podle vyšetřovatelů figuruje v případech zneužití vojenské tajné služby, podplácení tří exposlanců, a to spolu s Nečasem, a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby, kde obvinění čelí s Rittigem a dalšími lidmi.

Státní zástupce viní Nečasovou ze zneužití vojenské rozvědky ke sledování někdejší Nečasovy manželky Radky a dvou zaměstnanců Úřadu vlády. Soud za to Nečasové (Nagyové) koncem června uložil trestním příkazem roční podmínku s odkladem na čtyři roky. Zároveň má i zákaz působit ve státní správě. Žalobci ale proti rozhodnutí podali odpor, a v případu proto bude nařízeno hlavní líčení. Trest nepovažují za adekvátní.