Faltýnek se vrací na sněmovní plénum. Řeč bude znovu o mýtném tendru

Reportáž: Poslanci projednají Faltýnkovu roli v mýtném tendru (zdroj: ČT24)

Poslanci se ve středu vrací k diskusi o tendru na dálniční mýto a případné roli druhého muže hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Ten již v půlce měsíce potvrdil, že se v minulosti setkal jak s šéfem provozovatelské společnosti Kapsch, tak s předsedou antimonopolního úřadu, který se mýtným tendrem zabýval. Případ vyšetřuje policie, nikoho neobvinila.

Kauzu otevřela březnová razie, když kriminalisté kvůli údajnému ovlivňování veřejných zakázek zasahovali v sídle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, v sídle firmy Kapsch i v bytě šéfa poslanců vládního hnutí ANO. Nikoho ale policie neobvinila, třebaže podle Novinek podezřívá předsedu ÚOHS Petra Rafaje a šéfa Kapsche Karla Feixe z korupce. 

Sám Faltýnek již dříve potvrdil, že v létě před čtyřmi lety vstoupil do jednání o mýtném, podle vlastních slov ho motivovala hrozba tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), že odvolá ministra dopravy za ANO Dana Ťoka – právě kvůli vleklým komplikacím při hledání nového provozovatele mýtného systému. 

Místopředseda hnutí prohlásil, že s týmem ministra dopravy vyjednal s firmou Kapsch slevu. Ohledně své komunikace s antimonopolním úřadem pak uvedl, že byla v souladu se zákonem, když poslanec může žádat úřady o vysvětlení. Současně ale přiznal, že pro takové jednání neměl mandát koaliční rady ani dopravní koaliční rady. 

Ve sněmovně tyto schůzky vyvolávaly rozruch již na posledním jednání v půli března; například předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura Faltýnkovo prohlášení označil za „pohádky ovčí babičky“ a varoval, že setkáním se zástupci Kapsche mohl ohrozit regulérnost výběrového řízení na elektronické mýto, v němž později zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll.

Faltýnek: Budu diskutovat

Nyní by se poslanci k Faltýnkově úloze měli vrátit. Bod, v jehož rámci by Faltýnek měl vysvětlovat svou pozici, je nazvaný „informace vlády o výběrovém řízení na mýtný systém“. „Budu diskutovat na téma mýto a odpovídat samozřejmě na otázky,“ avizuje druhý muž hnutí ANO.

Během tohoto jednání ve sněmovně ovšem nebude ministr dopravy. Ťok má totiž naplánované jednání unijních ministrů v Bukurešti. „Bylo by dobré, aby na té debatě, která se týká takovéto záležitosti, ministr dopravy byl,“ namítá šéf opoziční ODS Petr Fiala.

Pravice přitom nechce zůstat jen u mýtného systému. „Vnímáme to obecně jako roli pana Faltýnka v jednotlivých kauzách,“ sdělila místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Debata by se pak mohla vést i o budoucnosti šéfa ÚOHS Rafaje. Část opozice totiž požaduje, aby vláda navrhla prezidentovi jeho odvolání. Miloš Zeman ovšem Rafajovu schůzku za problematickou nepovažuje, třebaže ho zaskočilo místo. „Nevidím důvod, proč se scházet v hotelích, i když je tam možná příjemná atmosféra,“ sdělil v rozhovoru pro ČT s tím, že důvody k Rafajovu konci momentálně nevidí.