Babiš a Zeman jednali v Lánech. Prezident nevidí důvod, proč by měl končit šéf ÚOHS

Reportáž: Zeman nevidí důvod ke konci šéfa ÚOHS (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman nevidí důvod, proč by měl nyní Petr Rafaj opouštět křeslo předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Hlava státu to uvedla v rozhovoru pro Českou televizi před večerní schůzkou s premiérem Andrejem Babišem. Rafaj ale bude okolnosti mýtného tendru vysvětlovat předsedům koaličních stran: premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) si ho chtějí pozvat na schůzku.  Premiér to uvedl po společné schůzce s prezidentem v Lánech. Vedle toho  spolu jednali i o ekonomice a brexitu.

Policie 7. března zasahovala na antimonopolním úřadu a také v sídle firmy Kapsch, která v Česku provozuje mýtný systém. Nikoho neobvinila, server Novinky.cz ovšem napsal, že šéfa úřadu Rafaje a šéfa Kapsche Karla Feixe podezřívá z korupce. S oběma se kvůli mýtnému scházel místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Nevládní organizace Transparency International následně v pondělí vyzvala vládu, aby iniciovala odvolání Rafaje z funkce, protože prý narušuje důvěryhodnost úřadu. Premiér Andrej Babiš výzvu zásadněji nekomentoval, uvedl nicméně, že si chce Rafaje pozvat na jednání vlády, aby dění na ÚOHS vysvětlil.

„Petr Rafaj je nominantem ČSSD. Když jsme byli ve vládě, tak jsme pro něj nehlasovali. Je tam druhé období a informace, které jsou v mediálním prostoru, jsou zneklidňující,“ konstatoval a po večerním jednání v Lánech dodal: „Jsme odkázáni na informace z médií. Musíme počkat na vyšetřování.“

Vláda navíc může konec šéfa ÚOHS pouze navrhnout. Finální rozhodnutí je na prezidentovi a ten se k němu nechystá. „Návrh se nemusí automaticky akceptovat. Není důvod k jeho konci, ale je důvod k otevření tohoto tématu,“ prohlásil Zeman v rozhovoru pro Českou televizi. O Rafajově schůzce s Faltýnkem podle svých slov nevěděl. 

„Nevidím, co by na této schůzce bylo nestandardního. Sám se scházím s desítkami, dokonce stovkami lidí,“ doplnil. Podle Babišových slov pak prezident akcentuje, že nikdo dosud nebyl ani obviněn – a hlava státu tak čeká, jak se situace dál vyvine. 

Babiš se chce sejít s Rafajem a Hamáčkem kvůli vysvětlení mýtného tendru (zdroj: ČT24)

Finance a brexit

Na lánský zámek se Andrej Babiš vrátil zhruba po měsíci, naposledy s prezidentem mluvil o své cestě do Bílého domu nebo o sestavování státního rozpočtu na příští rok. Na rozpočet došlo i tentokrát, podle Babiše představoval antimonopolní úřad jen okrajové téma a gros rozhovoru spočívalo v úsporách, které žádá ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po svých kolezích v očekávání pomalejšího růstu tuzemské ekonomiky.

„Že se neočekávají až tak gigantické příjmy, jaké jsme v minulosti měli, neznamená, že by tady bylo ohrožení,“ poznamenal v této souvislosti ministerský předseda. „Je důležité, aby se nevytvářela atmosféra, že je zde nějaký problém.“

Druhé nosné téma tak, podle premiérova prohlášení, tvořila zahraniční politika. Prezident se chystá na návštěvu Rakouska a Číny, Babiš ho pak informoval o aktuálním unijním jednání o odchodu Spojeného království z Evropské unie. „Podle posledního vývoje se úplně nedá vyloučit ani druhé referendum,“ konstatoval.

Možný odchod Velké Británie komentoval prezident republiky už před setkáním s tím, že tvrdý brexit bez dohody neočekává: „Schvalme tuto smlouvu, když se tam objeví nějaké problémy, jako je například irská pojistka, tak se dají v průběhu let opravit.“