Washington docenil české spojenectví, říkají politici k Trumpovu přijetí Babiše

Události: Washington docenil české spojenectví, říkají politici k Trumpovu přijetí Babiše (zdroj: ČT24)

Čtvrteční návštěva Andreje Babiše v Bílém domě sklízí na české politické scéně pozitivní ohlas. Představitelé stran zastoupených ve sněmovně ji interpretují jako americké docenění českého spojenectví a akcentují vojenskou spolupráci v Severoatlantické alianci.

Americký prezident přijal českého premiéra v Bílém domě ve čtvrtek večer středoevropského času, šlo o první návštěvu českého ministerského předsedy za posledních osm let. Babiš se Trumpa snažil přesvědčit, aby Washington nezaváděl dovozní cla na produkty automobilového průmyslu z Evropy. 

V Bílém domě se debatovalo o kybernetických hrozbách, o energetice a plynovodech. Krátce se státníci zabývali projektem modernizace českých jaderných elektráren, nákupem víceúčelových vrtulníků pro českou armádu a případným dovozem amerického zkapalněného plynu. Tématem jednání v Bílém domě byly také závazky České republiky vůči NATO.

Podle Babiše bylo jednání s prezidentem velice konkrétní. „Myslím, že jsem s panem prezidentem navázal celkem dobrý osobní vztah,“ zhodnotil setkání český premiér – a vstřícný ohlas budí jeho vrcholné setkání i na domácí scéně, bez ohledu na opoziční či koaliční roli vyjadřujících se politiků.

Petříček: Z jednání pro nás vyplynuly nové úkoly

„Je to signál, že naše bilaterální vztahy se znovu oživují,“ komentoval setkání ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Fakt, že Američané nijak výrazněji neotevřeli téma českých zbrojních výdajů, podle šéfa tuzemské diplomacie značí, že věří pražským investičním plánům. S výstupem jednání, třebaže se ho sám nezúčastnil, je proto spokojený.

„Pro ministerstvo zahraničních věcí z toho vyplývají nové úkoly,“ dodal s odkazem na Sýrii, kde česká ambasáda zastupuje i americké zájmy. Podrobnější ale být nechtěl. „Pro nás je důležité, že budeme informováni o dalších plánech Spojených států, které budou mít pravděpodobně dopad i na bezpečnostní situaci v zemi,“ sdělil bez bližšího upřesnění.

Bilaterální vztahy by se podle něj v případě Sýrie mohly rozvíjet například v oblasti humanitární pomoci válkou zmítané zemi: „Schůzka pana premiéra dala další podnět k tomu, abychom hledali oblasti, kde můžeme lépe koordinovat postup.“ Jednání považuje i za důkaz toho, že je česká pozice v mezinárodní politice „sebevědomá a oceňovaná“.

Petříček: Z Babišova jednání v Bílém domě pro nás vyplynuly nové úkoly (zdroj: ČT24)

Souznící komentář zní v tomto ohledu i od vicepremiéra a šéfa vládní sociální demokracie Jana Hamáčka, témata jednání podle něj nebyla překvapivá. „To, že chceme modernizovat naši armádu, je evidentní. To, že Spojené státy nabízejí technologii, která je vyzkoušená, je také evidentní,“ uvedl. K energetické tematice poznamenal, že je důležité vyslat jasný signál, že Česko chce dále rozvíjet jádro.

Dopady schůzky podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa bude možné poznat až podle reálných obchodů, nikoli pouze podle slov. „Jestli opět budeme muset zachraňovat krachující firmy v amerických rukách, jako tomu bylo při předraženém nákupu pandurů, nebo půjde o oboustranně výhodné obchody a spolupráci,“ napsal.

Právě komunisté jsou asi nejhlasitějšími kritiky setkání. Nelíbí se jim jednoznačná podpora sankcí vůči Rusku. Andrej Babiš podle nich také málo hájil české zájmy. „Schůzka spíš potvrdila stávající vazby, možná došlo i k prohloubení naší závislosti na USA a možná i toho polokoloniálního, vazalského postavení vůči Spojeným státům,“ myslí si místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Pochvalná slova zprava

Předseda občanských demokratů Petr Fiala už ve čtvrtek večer ocenil, že schůzka navázala na „tradici návštěv“, kterou zná Česko již z minulosti. „Je dobře, že si Spojené státy uvědomují, že ČR patří tradičně v Evropě k velkým podporovatelům euroatlantické vazby,“ podotkl Fiala a upozornil i na to, že mezi českým obyvatelstvem trvá vysoká podpora členství v NATO.

„Rozvoj vzájemného obchodu je naprosto v pořádku, ale nemůžeme končit jen u něj. Vzájemné vztahy jsou i o sdílených hodnotách. Největší přínos jednání vidím v oblasti národní bezpečnosti, kdy jasně potvrzujeme, že vnímáme celistvost Ukrajiny – to je jasný vzkaz, že patříme na Západ,“ uvedl šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek a také on akcentoval, že schůzka potvrdila alianční spojenectví.

Podle místopředsedy Pirátů Mikuláše Peksy by schůzka mohla přispět k předcházení obchodních válek mezi USA a Evropskou unií. „Chybí mi ovšem jakékoliv zmínky o spolupráci při ochraně životního prostředí planety,“ upozornil. „Evropští představitelé by se měli snažit získat USA pro společný postup.“

Politici hodnotí závěry jednání v Bílém domě (zdroj: ČT24)

Za úspěch označil česko-americké setkání šéf opoziční TOP 09 Jiří Pospíšil a dodal: „Pozitivní byl i obsah schůzky. Cla na dovoz evropských aut do USA by nejen poškodila ČR, ale mohla by přinést i zhoršení vztahů mezi oběma stranami. To by v době, kdy český prezident uctívá Rusko a Čínu, bylo nešťastné.“

Schůzku v Bílém domě ocenili i Starostové. „Přes všechny naše rozmíšky na domácí scéně je to úspěch,“ prohlásil první místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Oceněny byly navíc i naše tajné služby – pozvání šéfa BIS Michala Koudelky do centrály CIA o něčem svědčí. Bylo by dobré, kdyby tu zkušenost, kdo jsou naši spojenci a kdo nepřátelé, přenesl premiér Babiš i do domácí politiky,“ dodal Rakušan.

Rudolf Jindrák, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky a bývalý velvyslanec, na Twitteru poznamenal: „Budu nařčen, že skřípu zubama, ale což: Setkání v Bílém domě je jistě úspěchem ČR. Ale nikoli ono setkání samo o sobě! To je jen symbolika, gesto. Klíčové je, nakolik se nám daří prosazovat národní zájmy. Zapomínáme na to, ale ČR, stejně jako USA nebo Rusko, má své národní zájmy.“

Naopak předseda SPD Tomio Okamura není s výsledky jednání spokojený. „Myslím, že každý, kdo má elementární vnímání diplomatického jazyka, bude závěry schůzky vnímat stejně. Česká republika bude zbrojit a nakupovat zbraně z USA, budeme podporovat sankce proti Rusku a zapojíme se do případné války na Ukrajině. Modernizovat jaderná zařízení u nás budou také USA. A česká armáda se po boku Američanů zapojí do dalších misí. S tím zásadně nesouhlasíme. Úplně se zapomnělo na české zájmy.“