Rychlé Babišovo nahrazení v radě pro fondy EU ve sněmovně neprošlo

Poslanci zahájili březnovou schůzi sněmovny. Po delší debatě o programu, kterou provázelo opakované zpochybňování hlasování, neprosadila vláda zrychlené schválení novely, která má umožnit nahrazení premiéra Andreje Babiše (ANO) v čele rady pro evropské fondy. Zrychleně poslanci neprojednají ani zákaz předjíždění pro kamiony, naopak již v prvním čtení schválili zákaz geoblockingu, tedy omezení přístupu z určitých zemí k některému zboží  při nákupech na internetu.

Na březnové schůzi sněmovny se sešlo hned několik návrhů, které chtěli předkladatelé projednat co nejrychleji – tedy již v prvním čtení. Většinou ale neuspěli. Stalo se to i v případě návrhu na zákaz jízdy kamionů v levém pruhu na dálnicích. Veto avizovali již před začátkem jednání Starostové a nezávislí (STAN), TOP 09 i KDU-ČSL, k vetu přitom stačí dva poslanecké kluby.

„Co se týče celkového postoje k tomuto návrhu, tak po širokých konzultacích s odborníky nejsme jeho příznivci, jsme pro to, aby zákaz byl stanoven na vymezených úsecích, ale nejsme pro plošný zákaz na celém území,“ zdůvodnil veto předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle předsedy STAN Petra Gazdíka mají ministerstvo dopravy a příslušné orgány už dnes možnost na vybraných úsecích použít značku zákazu předjíždění kamionů. Podobně se vyjádřil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Poslanecký návrh podle Gazdíka řeší situaci „poněkud extrémním způsobem“.

Opozice se ovšem shoduje i s ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO), který rovněž nechce pro nákladní vozy plošný zákaz jízdy v levém pruhu. Dal přitom najevo, že by mu nevyhovovalo ani zrychlené projednání, protože své výhrady by chtěl „komplexním pozměňovacím návrhem dostat do podoby, která by byla přijatelná pro celou Poslaneckou sněmovnu“.

Opozice byla oproti ministrovi příkřejší a navrhla, aby sněmovna hned v prvním čtení návrh zamítla. To však většina poslanců nechtěla, první čtení ale v úterý dokončit nestihli.

Zákaz by podle novely skupiny poslanců ANO, KSČM a ČSSD platil v pracovní dny od 06:00 do 22:00. Vztahoval by se na řidiče nákladních automobilů nad 3,5 tuny a jízdních souprav delších než sedm metrů. Předkladatelé tvrdí, že by se na dálnicích zvýšila plynulost a bezpečnost provozu.

Sněmovna se bude zabývat předjížděním kamionů (zdroj: ČT24)

Sněmovna bude jednat o způsobu, jak chce Babiš vyřešit svůj střet zájmů, ale ne zrychleně

Na úvod březnové schůze sněmovny se poslanci zabývali vládní novelou, podle níž bude moci být v čele vládní Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy i jiný člen kabinetu než premiér. Návrh je reakcí na kritiku Evropské unie ohledně možného střetu zájmů ministerského předsedy Andreje Babiše (ANO).

Vláda chtěla, aby poslanci i tuto předlohu projednali zrychleně, ale neuspěla. Urychlené schválení zablokovaly poslanecké kluby ODS, Pirátů a TOP 09. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je novela pouze „laciné gesto“, neboť problém neřeší. „Rada má pouze poradní funkci, o dotacích rozhoduje vláda jako celek,“ poznamenal Bartoš.

Novela má umožnit, aby byl předsedou rady kterýkoli člen vlády. Ministerstvo pro místní rozvoj potřebu přijetí novely zdůvodnilo tím, že současné znění „není dostatečně flexibilní“. Protože neprošel návrh na zrychlené projednání, jde nyní novela do sněmovního výboru pro veřejnou správu.

Policisté si asi budou moci přivydělat

Úspěch neměla ani snaha vlády prosadit zrychleně novelu služebního zákona, která má policistům a dalším příslušníkům bezpečnostních sborů umožnit přivýdělek – například pedagogickou činností nebo prací v odborových organizacích. Návrh tak za sebou zatím má klasické první čtení.

Podmínky dodatečných výdělků jsou nyní ve vnitřních předpisech, což soud shledal jako protiústavní. Nově mají být podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) vloženy přímo do zákona. Bezpečnostním sborem se rozumí policie, hasiči, celníci, Vězeňská služba, Generální inspekce bezpečnostních sborů, Bezpečnostní informační služba a Úřad pro zahraniční styky a informace.

Opoziční ODS a TOP 09 zrychlené řízení vetovaly, jejich poslanci mají velké výhrady. Podle předsedkyně sněmovního bezpečnostního výboru Jany Černochové (ODS) předloha policisty motivuje „k tomu, aby  pracovali na vedlejšáky, aby mohli melouchařit“. 

Zákaz geoblockingu zrychleně prošel

Zrychleně již v prvním čtení naopak prošla novela zákona o ochraně spotřebitele. Vychází z evropského nařízení, které zakazuje geoblocking při nákupech na internetu, tedy blokování nákupů podle země kupujícího.

Nařízení EU se týká řešení neoprávněného zeměpisného blokování a dalších forem diskriminace založených na státní příslušnosti, místě bydliště či místě usazení zákazníků a platí od loňského prosince. Obyvatelům Unie rozšiřuje přístup k zahraničním nákupům produktů, aniž je internetová stránka zablokuje nebo potenciální zákazníky automaticky přesměruje na jiný web kvůli jejich státní příslušnosti, místu bydliště nebo dočasnému pobytu.